Iš Lietuvos eksportuojami gyvuliai patiria kančias

Iš Lietuvos eksportuojami gyvuliai patiria kančias

Į Turkiją, Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką eksportuojami lietuviškos kilmės gyvuliai transportavimo bei skerdimo trečiosiose šalyse metu patiria žiaurias kančias, rodo tarptautinių nevyriausybinių organizacijų atliktas tyrimas.

Organizacijos „Animals International”, „Animal Welfare Foundation” ir „Eurogrupė už gyvūnus” tokias išvadas apie Lietuvos, Airijos, Prancūzijos, Rumunijos, Vengrijos, Belgijos, Čekijos, Portugalijos ir Ispanijos gyvūnų vežimą į trečiąsias šalis pateikė atlikę aštuonių mėnesių trukmės tyrimą.

Nuo 2016 metų birželio iki 2017 metų vasario po priedanga dirbę tyrėjai fiksavo netinkamą elgesį su Europos galvijais ir avimis bei žiaurų jų skerdimą Turkijoje, Libane, Jordanijoje, Izraelyje, Palestinos teritorijose ir Egipte.

Nevyriausybininkai šio tyrimo išvadas ketvirtadienį pristatė Lietuvos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

„Jaunų veršiukų verksmai iš bado mirties laivuose ir barbariškas gražaus lietuviško jaučio skerdimas Artimųjų Rytų gatvėse atima žadą visiems europiečiams. Tai įrodymas, kad joks įstatymas negali apsaugoti nuo žiaurumo“, – Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos pranešime spaudai cituojamas „Animals International“ Europos Sąjungos skyriaus vadovas Gabrielis Paunas.

Anot tyrėjų, žiaurus elgesys su į trečiąsias šalis eksportuojamais gyvuliais pažeidžia Europos Sąjungos teisę.

Tyrimą atlikusios organizacijos paragino Europos Komisiją palaipsniui atsisakyti gyvų gyvūnų eksporto ir aktyviai skatinti perėjimą prie prekybos skerdena.

Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai sako, kad į trečiąsias šalis lietuviški galvijai dažniausiai yra eksportuojami ne iš Lietuvos.

„Susitikime pabrėžėme, kad mūsų gyvuliai pirmiausia išvažiuoja į Europos Sąjungos šalis, jie būna skirti tolimesniam auginimui ir veislei. O galbūt jau iš ten, tų šalių paauginti gyvuliai yra eksportuojami toliau“, – BNS sakė tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

Pasak jo, nevyriausybininkams ši informacija galėjo būti neprieinama, jeigu jie eksportuojančią šalį vertino pagal gyvulių įsagus. Jis būna prisegamas gyvuliui vos gimus, todėl iš kitos ES valstybės į trečiąsias šalis eksportuojamas gyvulys gali turėti ir lietuvišką įsagą, pridūrė pareigūnas.

Visgi Lietuvos įmonės taip pat tiesiogiai plukdo gyvulius į trečiąsias šalis.

2016 metais iš Lietuvos į Izraelį veisimui buvo eksportuoti 3 tūkst. gyvulių. Dar 366 gyvuliai eksportuoti skerdimui.

„Animals International“ Europos Sąjungos skyriaus vadovas G. Paunas sakė, kad dalis šių gyvulių pasiekdavo Palestinos teritorijas.

„Europos Sąjungos direktyvą dėl gyvulių transportavimo ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimas sako, kad eksportuojanti šalis yra atsakinga už gyvūnų gerovę visą jų kelionės laiką“, – BNS sakė G. Paunas.

V. Paulauskas teigė, kad Lietuva neturi oficialių duomenų apie tai, jog į Izraelį eksportuojami gyvuliai vėliau pervežami į Palestiną.

Pasak jo, Lietuvos veterinarai nuolatos bendradarbiauja su Izraelio kolegomis, tačiau informacijos apie gyvulių kankinimą taip pat neturi.

„Mes nuolatos duodame užklausų Izraelio veterinarijos tarnybai, bet iki šiol negavome jokios neigiamos informacijos“, – sakė V. Paulauskas.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder