Delfinai - vis dar mįslė

Delfinai - vis dar mįslė

Delfinus, banginių būrio žinduolius, žmonės nuo seno laiko vienais protingiausių gyvūnų. Neseniai mokslininkai rado dar vieną labai svarbų tai patvirtinantį faktą. Pasirodo, delfinai pasižymi puikia atmintimi. Jų smegenų apimtis beveik prilygsta žmogaus.

Orientavimosi vandenyje biologinė sistema - delfino hidrolokatorius - yra sudėtingesnė už šiuolaikiškiausių karinių povandeninių ir kitokių laivų hidrolokacijos sistemą. Be to, delfinų socialinė struktūra yra labai gerai organizuota. Savo sąmoninga mimika ir gebėjimu mokytis delfinai ne kartą stulbino mokslininkus, tyrinėjusius šiuos jūros gyvūnus tiek akvariumuose, tiek laisvėje. Pastaraisiais dešimtmečiais mokslininkai atskleidė daug delfinų psichikos ir socialinio gyvenimo subtilybių ir pradėjo sudarinėti išsamesnį šių nuostabių gyvūnų psichologinį portretą. Dviejų atskirų nepriklausomų tyrimų duomenimis, delfinai geba pažinti save veidrodyje. O tai yra laikoma svarbiu savimonės požymiu. Naujausi eksperimentai su delfinais pagimdė diskusiją apie smegenų evoliuciją, nes delfinų ir primatų smegenys 60 mln. metų vystėsi skirtingai. Pasirodo, delfinų galvos smegenyse nėra kaktos skilties, kaip primatų. Delfino galvos smegenys stambios, apvalios, dideli pusrutuliai - su daugybe vingių. Didžiųjų smegenų pusrutulių žievėje yra iki 30 mlrd. nervų ląstelių, todėl delfinas gali apdoroti daugybę gaunamos akustinės ir kitokios informacijos. Delfinai, kaip ir žmogbeždžionės, atpažįsta save veidrodyje. Tai rodo rezultatai tyrimų, pradėtų 1998 m. Niujorko akvariume su dviem nelaisvėje gimusiais delfinais. Užbrūkšniuotais trikampiais ar apskritimais pažymėti delfinai kaskart priplaukdavo prie veidrodžio ir apžiūrinėdavo pažymėtą vietą, dažnai sukaliodavosi, kad geriau matytų žymą. Kaip visada, vieni mokslininkai naujų tyrimų rezultatus įvertino skeptiškai, kiti - entuziastingai. Pirmieji mano, kad savimonės įrodymų yra per maža, kad čia gali būti atsitiktinumų ir sutapimų. Antrieji įsitikinę, kad dabar įrodyti vos ne analitiniai delfinų gebėjimai. Iki visiško delfinų protinių gebėjimų subtilybių išsiaiškinimo vis dėlto yra dar labai toli.

Beje, eksperimentai su veidrodiniais atvaizdais buvo atliekami ir su žmonėmis. Paaiškėjo, kad vaikai pradeda save suvokti būdami 1,5-2 metų (o žmogbeždžionės - 4-5 metų, tai yra jau brandžiame amžiuje).

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder