Žavioji laidos "Kas šeimos galva?" Freken Bok

Žavioji laidos "Kas šeimos galva?" Freken Bok

Iš arčiau

Klausimas vyrams: ką darytumėte, jei išsekinta rutinos jūsų žmona susikrauna daiktus ir, išeidama pro duris, ant stalo palieka trumpą laiškelį: "Pavargau. Ar pajėgsi susitvarkyti pats?"

Vienus vyrus netikėta situacija tikriausiai išmuštų iš vėžių, kiti, spjovę į šį reikalą, pasakytų: "Žinoma, kad susitvarkysiu. Juk aš - šeimos galva!"

Tiesa, kaip "šeimos galvoms" sekasi tvarkytis su moteriškomis pareigomis, galima matyti kiekvieną trečiadienio vakarą įsijungus visuomeninį kanalą. Žurnalistė ir laidų vedėja Ligita Žakevičienė veda naują šio sezono laidą "Kas šeimos galva?"

Laidos situacija: mama vienai nakčiai persikrausto į viešbutį. Kitą dieną ji lepinasi grožio salonuose ir namo grįžta pailsėjusi ir atsigavusi nuo kasdienės rutinos. Tuo tarpu namuose paliktas vyras bando tvarkyti buitį ir prižiūrėti vaikus.

Na, o ką laidoje "Kas šeimos galva?" veikia Ligita? "Su projekto kūrėjais nusprendėme, kad aš ne tik vesiu laidą, bet ir kursiu charakterį moters, kurios užduotis terorizuoti vyrą ir parodyti jam, kokia esu bjauri Freken Bok, kurią vietoj žmonos jis įsileido į savo namus. Man tai labai patinka..." - juokėsi L. Žakevičienė.

Ligita, po kelerių metų pertraukos vėl grįžote į TV eterį? Ką veikėte, kai nesirodėte ekrane?

Prieš dvejus metus, t.y. prieš dukters Elenos gimimą, Baltijos televizijoje kūriau laidą "Atvirai". Šią laidą vedė aktorė Dalia Michelevičiūtė, o aš redaktoriavau, kalbinau pašnekovus.

Pataisykite, jei klystu - jūsų karjera prasidėjo Šiauliuose?

Jūs neklystate. Po pirmojo kurso atlikti praktikos išvažiavau į tuometinę Šiaulių televiziją. Jei neklystu, tai buvo pirmoji Aurelijaus Silkinio "Tango" TV. Atvažiavau dirbti į labai smagių, talentingų ir išradingų vyrukų kompaniją: A. Silkinis, Remigijus Ruokis ir kt. Iškart pradėjau daryti reportažus, kurti laidas. Žinoma, laidos nebuvo labai geros, tačiau mums buvo duota visiška veiksmų laisvė - dirbome progresyviai, tačiau kartu ir mokėmės.

Šiauliuose praktiką atlikau kelias vasaras. Atsimenu, Skirmantas Valiulis ir kiti dėstytojai man už tai dešimtukus rašė, - juokiasi. - Žinote, tada keisti laikai buvo - nueini, tarkim, į TV3 ir sakai: "Noriu daryti laidą." Jie leidžia, bet pinigų už darbą nemoka. Tu dirbi, valgai dešrą iš mamos šaldytuvo ir jautiesi tikra žurnaliste. O kad už savo darbą dar turi gauti ir pinigų, nė nesusimąstai. Buvome entuziastai... - atsidūsta. - O paskui su R. Ruokiu pradėjome kurti visuomenėje plačiai nuskambėjusią laidą "X kalnas".

Priminkite skaitytojams, apie ką buvo laida "X klanas"?

Prie laidos dirbome dviese su R. Ruokiu. 1995-96 metais važinėjome po Lietuvą ir kalbinome žinomus žmones. Laidose buvo kuriami pašnekovų portretai. Tiesa, panašaus pobūdžio laidų Lietuvos televizijose tuo metu dar nebuvo.

Ar jus kas nors šiandien dar rišą su Šiauliais?

Tai - mano gimtasis miestas, kuriame gyvena tėvai. Todėl ten ir važiavau atlikti praktiką. Matote, dešra iš mamos šaldytuvo nekainavo, - juokiasi.

Dirbote LNK ("X klanas", "Ką žmonės pasakys"). Pažįstate ir TV3 ("Klajūnų dienoraštis"), LTV ("Būk artistas") bei BTV ("Atvirai) užkulisius. Ar žurnalistui naudinga keisti televizijas?

Tiesa, esu bastūnė. Ar tai naudinga žurnalistui, nežinau. Juk tai - labai individualu. Kitas žmogus gal išprotėtų nuo tokios darbų kaitos, o aš įgijau patirties ir supratau, jog viskas, kas aplinkui vyksta, yra laikina. Tiesa, buvo sėkmingų ir nesėkmingų etapų. Bet televizijose viskas labai greitai keičiasi. Jei šiandien kuri nors TV atrodo "pasmukusi", tai ryt ji jau gali pasikeisti. Nereikia prie nieko prisirišti ir vaidinti, jog esi tik tos vienintelės televizijos veidas.

Kuriai iš anksčiau rengtų laidų dar vis jaučiate sentimentus? Gal vertėtų kurią nors jų atgaivinti?

Atsimenu, jog laidų "X klanas" interviu su žinomais žmonėmis buvo intymūs, šiek tiek su humoru. Vėliau šią laidą transformavome į kelionių žurnalą "Klajūnų dienoraštis". Bastėmės po pasaulį ir kalbinome žmones. Visas kurtas laidas dažniausiai pati ir numarindavau. Nebūdavo taip, kad mane pasikviečia ir sako: "Kitą sezoną sutarties nepratęsime." Apskritai visos laidos man savotiškai brangios. Bandėme atgaivinti "X klaną", bet nepavyko. Natūralu. Bet man patinka žiūrėti į priekį ir galvoti ką nors nauja.

Daugiausiai dirbote su R. Ruokiu. Jūs abu - tarsi tandemas. Ar prie laidos "Kas šeimos galva?" taip pat dirbate kartu?

Kol kas sunku atsakyti į šį klausimą. Remigijus yra prisidėjęs prie laidos kūrimo. Jis - puikus partneris, kurį suprantu iš pusės žodžio. Be to, mano mokytojas.

Ar naujame LTV projekte esate samdyta vedėja?

Taip. Šios laidos prodiuserė - Ieva Kašauskaitė. Kadangi projekto tema ir problematika man labai artimos, tai aš mielai dalyvauju ir laidos kūrime. Pastebėjau, jog neriu vis gilyn ir gilyn, ir man tai labai patinka.

Ar laidos metu kurti Freken Bok charakterį - jūsų idėja?

Nesu manekenė, kuri pakalba prieš kamerą, o po to nusivalo grimą. Aš - kuriantis žmogus, todėl prie laidos "lipdymo" prisidėjau jau nuo pirmos akimirkos. Charakteris išsirutuliojo po truputėlį filmuojant laidas, žiūrint jas, klausant profesionalių komandos narių nuomonės.

Pasakykite bent tris argumentus (žinoma, galite ir daugiau), kodėl šeima turėtų dalyvauti jūsų vedamoje laidoje?

Bet kuri moteris, turinti šeimą, nusipelno pailsėti - nuo ryto iki vakaro nieko neveikti ir lepintis grožio procedūromis. Kiekviena mama, auginanti vaikus, privalo bent vieną naktį išsimiegoti. Šiems pastebėjimams, manau, neprieštaraus nė viena dailiosios lyties atstovė.

Jei moterys nusipelnė poilsio, tai vyrai bent kartą gyvenime privalo pajusti, ką reiškia būti namų šeimininke - sėdėti namuose ir laikyti tris kampus. (Beje, su nuomone, jog moteris namuose laiko tris kampus, sutinka dauguma vyrų.)

Trečias dalykas - tai puiki proga moteriai pailsėti ir pasigražinti nė vienu centu nenuskriaudžiant šeimos. Juk viskuo pasirūpina laidos rengėjai.

O kas jūsų šeimoje, Ligita, šeimos galva?

Tai - retorinis klausimas. Šis žodžių junginys labiau tinka ne klausti, o tokios laidos, kurią vedu, pavadinimui, - juokiasi.

Paklausiu kitaip: ar, tarkim, išvažiuodama į mėnesinę komandiruotę vyrui patikėtumėte vaikelius?

Be abejo.

Jūsų vyras idealus partneris ir tėvas?

Na, pasaulyje nėra idealių žmonių. Be to, šalia tokio vyro jausčiausi netobula moterimi. Iš dalies džiaugiuosi, kad nei pati, nei vyras tokie nesame.

Laidos kūrybinė grupė norėjo nufilmuoti laidą su mano šeima. Vyras kategoriškai atsisakė. Matote, jis nenori likti mano šešėlyje. Jis yra architektas ir nori išgarsėti kaip architektas, o ne kaip Žakevičienės vyras.

Bet jei reikėtų kur nors išvažiuoti, tai ramia širdimi jį palikčiau. Jis - sumanus, ūkiškas, energingas. Jis kaip moteris gali viena ranka sauskelnes keisti, kita - sriubą maišyti.

Ar nufilmavusi keletą laidų galėtumėte pasakyti, jog visos lietuviškos šeimos panašios? Tarkim, visi vyrai, moteriai išėjus, nesugeba susitvarkyti su buitimi?

Negalima visų šeimų mauti ant vieno kurpaliaus. Yra labai šaunių ir sumanių tėvų. Nemanau, kad laidose dalyvauja "lūzeriai", kurie net kiaušinienės negali iškepti. Bet įdomiausi - netikėti momentai. Pavyzdžiui, filmavome, kaip Algirdas Paleckis su skalbimo milteliais langus valė. Kiek juoko buvo! Vėliau paaiškėjo, kad jam taip daryti patarė žmona. Tik ji liepė šiek tiek skalbimo miltelių įberti į vandenį, o jis tikriausiai "pavarė" visą saują. Vanduo suputavo, jis šveitė šveitė ir niekaip tų langų nenuvalė. Juokėmės iki ašarų...

Auksė BOGUŽAITĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder