Venecijos kino festivalis: genijų laikai baigėsi

Venecijos kino festivalis: genijų laikai baigėsi

Festivalis

64-asis tarptautinis Venecijos kino festivalis baigėsi tądien, kai Italija ir drauge visas pasaulis laidojo garsųjį dainininką Lučianą Pavarotį. Beje, ir pats konkursas nebuvo toks jau šventiškas - po parodytų 23 konkursinių filmų paaiškėjo, kad ir pažadai, ir viltys buvo gerokai perdėti: genijai liko XX amžiuje ir šedevrų galima nebelaukti.

Festivalio komisija peržiūrėjo 3 122 festivaliui pateiktus filmus, iš kurių atrinko 61 pilno ir 45 trumpo metražo filmus iš 29 šalių. 23 filmai varžysis konkursinėje programoje dėl vieno prestižiškiausių pasaulio kino apdovanojimų - "Auksinio liūto". Lido saloje nusileido didžiulis anglo-amerikiečių kino desantas - mat šiemet, žinovų komisija, vadovaujama meno direktoriaus Marko Mulerio, atrinko tikrai daug anglakalbių filmų - net devynis.

Kritikų nuomone, vienuolikos dienų trukmės renginyje būta ir silpnesnių, ir stipresnių juostų, tačiau tokių, kurios labai išsiskirtų ir kurias būtų galima prisiminti po kelerių metų, jau nekalbant apie amžinybę, deja, nebuvo.

Suvaidinęs dramatiškame vesterne "Kaip bailys Robertas Fordas užmušė Džesį Džeimsą", Venecijoje Bredas Pitas gavo geriausio aktoriaus apdovanojimą
Taigi niekas per daug ir nedžiūgavo, kai "Auksinis liūtas" nusišypsojo būtent Engo Li, kuris čia prieš dvejus metus laimėjo apdovanojimą už "Kuprotą kalną", filmui "Geismas ir įspėjimas".

Rusų režisierius Nikita Michalkovas, laimėjęs "Auksinį liūtą" 1991 metais už filmą "Urga", šiemet grįžo su "12" (drama apie čečėnų paauglį, kaltinamą nužudžius savo patėvį, kuris Čečėnijoje kovojo su rusų specialiosiomis pajėgomis). Deja, filmas apdovanojimų šįkart negavo, tačiau pats Nikita gavo specialų liūtą už profesionalų darbą, atskleidžiant humanistines vertybes ir žmogaus egzistencijos prasmę. Paprastai taip festivaliuose daroma, kai naujam darbui iki prizo dar šiek tiek trūksta, o galingo svečio paleisti tuščiomis rankomis kažkaip nepatogu.

Už kūrybą bei kinematografinius nuopelnus apdovanoti ir Bernardo Bertolučis, Timas Bartonas bei Aleksandras Kliugė.

"Sidabrinis liūtas" už geriausią režisūrą atiteko Brajanui de Palmai (filmas "Parengta spaudai"). Specialus žiuri prizas padalintas dviems filmams: "Grūdo paslaptis" (rež. Abdelatifas Kečičė) ir "Manęs čia nėra" (rež. Todo Hainco juostoje apie Bobą Dylaną nusifilmavo net šešios Holivudo žvaigždės. Kiekviena jų, įskaitant ir Ričardą Girą, Hitą Ledžerį ir net Keit Blanšet, vaidina muzikantą įvairiais jo gyvenimo periodais).

"Volpio" taurė geriausiam aktoriui atiteko Bradui Pitui už vaidmenį filme "Džesio Džeimso nužudymas, kurį įvykdė bailys Robertas Fordas, o geriausios aktorės - Keitei Blančet už vaidmenį minėtame filme: "Manęs čia nėra".

Venecijos kino festivalis pirmą kartą surengtas 1932 metais ir laikomas seniausiu tarptautiniu kinui skirtu renginiu. Šiemet jis šventė 75-ąsias savo metines.

Parengė Lina SKRUIBYTĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder