Vėl prisiminsime „deimančiukų ieškotoją“ ir minėsime baltų šventadienius

Vėl prisiminsime „deimančiukų ieškotoją“ ir minėsime baltų šventadienius

Po vasaros karščių radijo ir televizijos programų tinkleliai grįžta į įprastas vėžias. Nuo rugsėjo 7 d. savaitgaliais 8 val. radijo stoties Extra FM bangomis (ir internetu) vėl kviečiame klausyti radijo skaitinių ciklą „Deimančiukų ieškotojas“, skirtą Vaižganto metams (rengėjas Sigutis Jačėnas). 

„Juozas Tumas-Vaižgantas (1869–1933) – viena iš ryškiausių XX a. pirmos pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėjas. Vaižgantas tautą suvokė kaip esmingą žmoniškumo formą, kuri auga iš gimtosios žemės, istorijos, atsiskleidžia kalba, kūryba, darniais tarpusavio santykiais. (...) Kultūra reiškiasi ir praktine žmogaus veikla, – kai jis protingai ir atsakingai šeimininkauja gamtoje. (...) O jai reikštis būtina Laisvė ir Tėvynė: „Mylėdamas Lietuvą, myliu Laisvę, kurią tegali man laiduoti nepriklausoma šalis, mano Tėvynė“, – rašė Vaižgantas. (Aušra Martišiūtė-Linartienė, Eugenijus Žmuida „Vaižgantas“, http://www.šaltiniai.info)

Kitą sekmadienį, rugsėjo 15 d. 9 val. / kartojimai: 16 d. (pirmadienį) 09.00 val., 17 d. (antradienį) 12.30 val., 20 d. (penktadienį) 15.30 val. / per Balticum TV tęsime kultūros laidų ciklą „Baltų šventadieniai“ (rengėja Nijolė Jačėnienė). Persuksime laikrodžio rodykles lygiai mėnesį atgal, t.y. į rugpjūčio 15 dieną, kai buvo švenčiama Žolinė. Baltų kalendoriuje tai – tradicinė lietuvių pabaigtuvių, padėkos už visas vasaros gėrybes, derliaus aukojimo ir šventinimo, o taip pat atsisveikinimo su želmenimis bei gėlėmis šventė. Švęsime tyliai. Lankysimės gamtmeldžio sode prie Krūčiaus, kuriame šeimininkauja gamtininkas, kraštotyrininkas, rašytojas Henrikas Gudavičius, akylų žmonių vadinamas augalų žiniuoniu.

Projektus iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, įgyvendina VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder