"Triumfo arkoje" - ir Klaipėdos talentai

"Triumfo arkoje" - ir Klaipėdos talentai

Neseniai startavusiame antrajame Lietuvos televizijos projekte "Triumfo arka", dar vadinamame auksinio balso konkursu, šiuosyk netrūksta uostamiesčio talentų. Pirmojo dešimtuko dalyvį, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistą, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dainavimo magistrantūros antrakursį Mindaugą Rojų televizija paviliojo galimybe savo kailiu patikrinti, ar daug gyvenime gali pakeisti pasirodymas žydrajame ekrane.

28-erių baritonas scenoje yra solidžiai dramatiškas operos liūtas. O kasdienybėje iš Darbėnų kilęs dainininkas - kaip reta nuoširdus, nepasipūtęs, nelinkęs sureikšminti savo talento ir pasiekimų arba suteikti lemtingos svarbos nuoskaudoms ir nesėkmėms.

Visame kame pirmiausia mato šviesias spalvas. M. Rojui atliekant pedagoginę praktiką, jo kurso vadovas profesorius Eduardas Kaniava bergždžiai mėgino išspausti iš magistranto bent vieną griežtą pastabą studento atžvilgiu. "Jis visai padoriai dainuoja - viskas normaliai", - šypsodamasis jaunesniojo kolegos dainavimą vertino M. Rojus.

Atlaidus kitiems, mat pats nesyk buvo pakliuvęs į situacijas, kurios vienam sukeltų šypseną, o jautresniam - ir ašarą išspaustų. Bet niekuomet nenuleido rankų. Baigęs mokyklą, į Stasio Šimkaus konservatoriją įstojo be jokio specialaus muzikinio pasirengimo. "Čia ir prasidėjo linksmumai", - dėstytojų reiklumą mena M. Rojus. Tačiau netrukus išmoko ir skambinti fortepijonu, ir kitų muzikui privalomų dalykų.

Vėliau tobulinosi Vladimiro Prudnikovo parengiamuosiuose kursuose stojantiesiems į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, tačiau tapo paradoksalios mūsų stojimo sistemos auka: iš specialybės dalyko gavo dešimtuką, tačiau dėl prastų bendrojo lavinimo dalykų vertinimų stojančiųjų eilėje nusirito į galą. Po kurio laiko įstojo į magistrantūrą Klaipėdoje.

Mindaugai, kaip sumanei dalyvauti televizijos projekte?

Jau pernai teatre ne vien aš buvau užsidegęs pamėginti, tačiau varžė gyvenimiškos aplinkybės. Šiemet prisiruošiau. Dalyvavimas reikalauja ir laiko, ir papildomų finansų kelionėms į Vilnių. Studijų baigimas ir, žinoma, darbas teatre taip pat nelaukia. Tačiau, tikiuosi, viską galima suderinti.

Kokių įspūdžių pažėrė pirmosios projekto savaitės?

Kol kas ryškiausi mano įspūdžiai iš televizijos virtuvės - nesuvokiamai greitas darbo tempas. Tai visai kitokia sfera, nei esu įpratęs. Tai, jog programą reikia išmokti per labai trumpą laiką, man šiek tiek kelia nerimo - kūrinys turi įsigyventi tavo mintyse ir širdyje; jeigu dainuodamas tebegalvoji apie tekstą - vadinasi, yra nekas.

Įdomu buvo dalyvauti atrankoje. Anketoje nepagalvojęs įrašiau, kad galiu sudainuoti viską. Komisijos narys Vytautas Juozapaitis perskaitęs liepė: "Viską? Tai padainuok savo kraštiečio dainą "Dviratukas"." Teko suktis iš padėties, juk ji visai ne iš mano repertuaro, - juokiasi. - Klausė ir apie tai, ką pasirinkčiau, jeigu, be "Triumfo arkos", sulaukčiau kvietimo dainuoti užsienyje. Aišku, rinkčiausi pastarąjį variantą.

Kaip vertini savo varžovus projekte?

Daug gabių žmonių. Panelės iš Nacionalinio operos ir baleto teatro labai stiprios. Pažįstu klaipėdietę Viktoriją Stanelytę, "Triumfo arkos" mokyklos mokine tapusią Laimą Česlauskaitę, per miuziklo "Veronika" repeticijas susipažinome su Ona Kolobovaite. Kiti dešimtuko dalyviai - asmeniškai nepažįstami, bet matyti veidai. Manau, kad tokio tipo projekte, kaip bevartysi, lengviau yra plačiajai auditorijai pažįstamiems žmonėms. Kas ten už kokį nežinomą balsuos... Na, žiūrėsime, kaip seksis.

Popstilistika tavęs nevilioja?

Mėgstu pasiklausyti ir padainuoti, pavyzdžiui, Andrea Bocelli tipo dainas. Tačiau ar būtum ypatingas dainuodamas "popsą"? Manau, klasikos dainininkui jis neleidžia savęs visiškai atskleisti.

Matau, turi Vienos vardu pažymėtą rankinę... Parsivežei lauktuvių?

Šią vasarą mėginau jėgas Austrijoje vykstančiame tradiciniame operinio dainavimo konkurse "Hans Gabor Belvedere". Jame jėgas mėgino 3000 dainininkų iš viso pasaulio.

Po turo Jūrmaloje vienintelis iš Lietuvos patekau tarp 158 laimingųjų, kurie dalyvavo finaliniuose etapuose Vienoje. Norėčiau padėkoti Klaipėdos universitetui ir Lietuvos ambasadai Austrijoje už svarią pagalbą. Tačiau į kitą turą nepatekau. Užkimau, šiaip taip sudainavau savo ariją. Nebuvau visiškai patenkintas savimi, tad nenustebau neradęs savo pavardės kito turo dalyvių sąraše.

Projektai prasideda ir baigiasi. Ką ketini veikti po "Triumfo arkos" ir studijų baigimo?

Reikėtų kibti į kalbas. Šiuo požiūriu esu tinginiukas. Moku rusiškai, Darbėnų vidurinėje teko mokytis prancūzų, tačiau universitete, prisipažinsiu, paskaitas praleisdavau, na, pats ir kaltas, - juokiasi. - Opera be kalbų mokėjimo sunkiai įsivaizduojama. Reikėtų mažų mažiausiai kalbėti angliškai, o kur dar arijos italų kalba...

O kalbant apie gyvenamąją vietą, esu prie jos prisirišęs. Man reikia ramesnio miesto, jūros, draugų. Klaipėda - nuostabus kraštas. Mano brolis ir sesuo gyvena Airijoje, o Darbėnuose liko viena mama. Dabar per tuos darbus ne kasdien pavyksta ją aplankyti, bet būtinai susiskambiname.

Vieną naujausių vaidmenų Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre M. Rojus sukūrė miuzikle "Veronika", kurio premjera įvyko vasarą.

Projekto taisyklės

* Kaip ir anksčiau, be pirmojo dešimtuko dalyvių, projekto vyksmą stebi "Auksinis rezervas", pasirengęs bet kada pakeisti iškritusius dalyvius, bei "Triumfo arkos" mokyklos mokiniai.

* Atlikėjų pasirodymą, kaip anksčiau, vertins komisija ir balsuos žiūrovai.

* Iš viso projektą sudaro 4 turai po 3 laidas. Po kiekvieno turo iš dešimtuko iškris po 2 dalyvius. Jų vietą užims vienas solistas iš "Aukso rezervo", vienas - iš "Triumfo arkos" mokyklos.

* Nugalėtojai paaiškės gruodį, o vienam iš konkurso dalyvių bus įteiktas specialus žiūrovų simpatijų prizas.

"Klasikos atstovų šansas"

Laima ČESLAUSKAITĖ, klaipėdietė solistė dainininkė, "Triumfo arkos" mokyklos mokinė

Ši laida - klasikos atstovų šansas pasirodyti plačiajai publikai. Susidomėjusi stebėjau pirmąjį projektą, man labai patiko jo formatas, todėl ir pati sumaniau dalyvauti. Kolegai Mindaugui linkiu sėkmės, o pati taip pat sieksiu pasirodyti kuo geriau ir galbūt taip pat patekti į dešimtuką. Man atrodo, ši laida suteikia daug progų realizuoti save - ko verta vien galimybė padainuoti su Kauno simfoniniu orkestru!

Valerija LEBEDEVA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder