Televizijos įtaka: užburtas ratas

Televizijos įtaka: užburtas ratas

Šiandienos televizija vadinama socialinės šizofrenijos industrija. Ne visi žiūrovai turi imunitetą negatyvumui, nešvankumui. Tai kelia susirūpinimą dėl destruktyvių socialinių ir kultūrinių padarinių, kuriuos jau įžvelgia ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių analitikai.

Sociologų tyrimai rodo, kad televizija atspindi tai, kas vyksta socialiniame gyvenime, tačiau socialiniam gyvenimui neabejotinai daro įtaką ir tai, kas transliuojama per televiziją.

Kas būtų panacėja ir atspirtis nebrandžiai, pažeidžiamai jauno žmogaus sielai ir protui? Ką daryti, kad jis, užuot tapatinęsis su televizijos "žvaigždėmis", suvoktų, jog jis ir jo likimas - tai tas pats?

Veikia paauglių elgseną

"Vaikai TV laidas pradeda žiūrėti nuo ankstyvosios vaikystės ir prie ekranų praleidžia vis daugiau laiko. Televizija pagal jai skiriamą laiką užima trečiąją vietą žmogaus gyvenime, daugiau laiko skiriama tik darbui ir miegui. Tad televizija yra svarbus laidininkas vertybių formavimosi procese", - sakė psichologė Algina Šamonskienė.

Ji tik iš dalies sutiktų su nuomone, kad vaikai - tik savo gimdytojų, o ne interneto ar televizijos veidrodis.

Pasak jos, nors techninės priemonės pačios savaime yra neutralios, tačiau jų perduodama informacija, nuomonės, tendencijos veikia ir formuoja žmonių, ypač jauno amžiaus, mąstymą ir veiksmus, patiems to net nesuvokiant. Vaikams laidų įtaiga gana stipri, nes jie neturi stabilios vertybių sistemos, vargiai atskiria vaizduojamą fantastinį pasaulį nuo realybės. 11-14 metų paauglys mąsto būtent vaizdais, nes abstraktus mąstymas tokiame amžiuje dar yra iki galo neišsivystęs ir vaikas dėl šios amžiaus savybės nesugeba analizuoti, svarstyti, apibendrinti bei daryti išvadų.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder