„Skrajojančių ežerų“ regėjimai

„Skrajojančių ežerų“ regėjimai

Algirdas Julius Greimas: „Mūsų buitis pasireiškia buvimu pasaulyje, kuris ką nors reiškia. (...) Kadangi sunku atskirti žmogiškoje plotmėje, kas yra gera ir bloga, tai dažnai bandoma ieškoti kriterijų, kurie būtų ekstra žmogiški, kurie pralenktų žmogų ir kurių vardu būtų galima pasakyti, kas yra gera ar bloga. Šitokie kriterijai yra du: arba Dievo, kaip absoliutaus kriterijaus, pasirinkimas, arba Istorijos, iš didžiosios raidės, pasirinkimas. (...) Galima būtų kalbėti apie trečią absoliuto ieškojimo būdą, iškeliant tiesos problemą. (...) T. y. bandyti tyrinėti pačias vertybes, ieškant, kas jose gero ir kas yra blogo.“

Nuo regimo iki neregimo

Šiandien (spalio 16 d.) 15.10 val. ir rytoj (spalio 17 d.) 12.30 val. per Balticum TV bus kartojama TV ciklo „Skrajojantys ežerai. Baltų mitai ir simboliai“ laida „Nuo regimo iki neregimo“. Kas tai yra „neregimas“ ir kokios jo pasireiškimo formos? Ką reiškia „etniniai“ ir „bendražmogiškieji“ mitai? Kokios yra pagrindinės mitų funkcijos ir religinių mitų ypatybės? Filosofas, religijotyrininkas dr. Stanislovas Juknevičius ves nuo „regimo“ iki „neregimo“, atskleisdamas mitų vaidmenį pasaulėžiūroje.

Žmogaus ir gyvūnų atvaizdai baltų dailėje

Spalio 22 d. (sekmadienį) 9 val., kartojimai spalio 23 d. (pirmadienį) 15.10 val. ir spalio 24 d. (antradienį) 12.30 val. Dailės istorikas dr. Marius Iršėnas susitikimo Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“ metu papasakos apie tai, ką vadiname baltų daile ir ką priskiriame baltų palikimui, kokie žinomi seniausi žmogaus atvaizdai, siejami su baltų kultūra, kokie gyvūnai radiniuose vaizduojami dažniausiai ir kas būdinga baltų vaizdavimo stiliui.

Vaikų mitinės baimės tradicinėje lietuvių kultūroje

Spalio 29 d. (sekmadienį) 9 val., kartojimai spalio 30 d. (pirmadienį) 15 val. ir spalio 31 d. (antradienį) 12.35 val. Kokios mitinės būtybės tradiciniuose lietuvių vaikų gąsdinimuose populiariausios? Kokių ir su kuo susijusių vaikų gąsdinimų sutinkama dažniausiai? Ko siekiama, gąsdinant vaikus? Ir kokia yra išgąsčio samprata? Apie vaikų mitines baimes tradicinėje lietuvių pasaulėjautoje kalbėsime su etnologe, Vilniaus universiteto doktorante Vita Džekčioriūte-Medeišiene.

Kūrybos realybė ir... padavimai, nupiešti smėlyje

„Skrajojančių ežerų“ žiūrovai kiekvienoje laidoje matė rankas, piešiančias padavimus smėlyje. Štai ir atėjo laikas (lapkričio 5 d., sekmadienį, 9 val.) pristatyti piešinių autorę. Dailininkė, meno daktarė Monika Furmanavičiūtė – garsi šiuolaikinės lietuvių jaunosios kartos tapytoja. Teirausimės, kokią realybę vaizduoja tapybos darbai ir kokios temos artimos, dar – apie kūrybinius eksperimentus, šaržus ir smėlio istorijas.

Laidose, kaip jau įprasta, pamatysime padavimus, tai – „Tvanas“, „Išperintas aitvaras“, „Užkeiktas ąžuolas“, „Rimiečio ežeras“, kuriuos smėlyje nupiešė dailininkė Monika Furmanavičiūtė ir skambant kompozitoriaus Kristijono Lučinsko muzikai perskaitė aktorius Sigutis Jačėnas.

Laidų autorė ir vedėja Nijolė Jačėnienė, operatorius Saulius Gudas, videomontažo inžinierius Algis Galatiltis. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“, informaciniai partneriai dienraštis „Vakarų ekspresas“, interneto portalas Alkas.lt

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder