Skaitmeninė televizija - neišvengiama

Skaitmeninė televizija - neišvengiama

Nuo gruodžio 1 d. LTV2 nutraukė transliaciją įprastais (analoginiais) siųstuvais ir dabar matoma tik per kabelinę arba skaitmeninę televiziją. Planuojama, kad jau 2012-aisiais bus iš viso atsisakyta televizijos transliacijos analoginiu būdu. Tai reiškia, kad visi norintieji ir ateityje žiūrėti televizorių, turės į šią pramogą investuoti.

LTV2 atsisakė transliacijos analoginiu būdu, taupydama lėšas. Pasak LTV technikos centro darbo organizavimo inžinieriaus Jono Riboko, didelių nuostolių dėl to nepatirta.

"LTV2 rodoma 9 miestuose ir jų apylinkėse. Ją žiūri vos keletas procentų TV žiūrovų auditorijos, t.y. apie 100 tūkstančių gyventojų. Dauguma didmiesčių gyventojų naudojasi kabelinės televizijos paslaugomis, tad mato LTV2 ir toliau. Kaimo apylinkėse šią programą žiūrėjo gal apie 20 tūkst. žiūrovų. Dalies jų netekome. Vis dėlto skambučių dėl nutrūkusios transliacijos pirmąją savaitę sulaukėme vos vieno kito", - sakė J. Ribokas.

Pokalbininkas apgailestavo, kad Lietuvoje televizijos žiūrovai gana lėtai pereina prie skaitmeninės televizijos. "Kažin ar 2012-aisiais jau neliks analoginės televizijos, tačiau iki 2015-ųjų, manau, šis siekis bus įgyvendintas. Dar nėra kryptingos politikos populiarinant skaitmeninę televiziją. Dabar tuo užsiima tik privatūs operatoriai. O tai ypač aktualu kaimo vietovėse, kuriose trūksta pramogų, o skaitmeninė televizija leidžia matyti daug daugiau programų, tačiau dauguma TV žiūrovų šiuo metu nepajėgūs įsigyti keletą tūkstančių kainuojantį televizorių, neturi ir kelių šimtų priedėliui įsigyti", - sakė J. Ribokas.

LTV darbuotojas paneigė hipotezę, jog televiziją pradėjus transliuoti tik skaitmeniniu būdu gali būti įvestas abonentinis mokestis ir už nacionalinę televiziją.

"Tai nesusiję dalykai. Apie abonentinį mokestį nacionalinis transliuotojas prabilo, siekdamas nepriklausomybės nuo reklamos. Skaitmeninė televizija taupo pinigus. Televizijos, atsisakiusios transliacijos analoginiu būdu, sutaupytų bent penkis kartus, nes nereikėtų mokėti ir už skaitmeninę, ir už analoginę transliaciją, tačiau šiuo metu tik apie 10 procentų žiūrovų žiūri skaitmeninę televiziją. Šį procentą dar padidina kabelinės televizijos vartotojai, tačiau tai yra mažai", - kalbėjo J. Ribokas.

Reikalinga įranga

Skaitmeninės televizijos transliacija be kliūčių matoma per naujesnio modelio televizorius, t.y. tokius, kurie priima MPEG4 standartu glaudintus skaitmeninės televizijos signalus (DVB-T). Žiūrovai, turintys senesnio modelio televizorius, kurie nepritaikyti skaitmeninei televizijai priimti, turi įsigyti papildomą specialų priedėlį, kuris konvertuoja skaitmeninį signalą analoginiam televizoriui.

Parduotuvės "Topo centras" vaizdo, garso prekių grupės vadovas Valdas Adomavičius teigė, jog šiuo metu paskelbta akcija - tik 179 litų kaina TV priedėliams, leidžiantiems žiūrėti skaitmeniniu būdu transliuojamą televiziją, tad ši prekė yra gana paklausi, nes normali TV priedėlio kaina yra nuo 200 iki 1000 litų.

Pokalbininkas pridūrė, kad visi naujausio (šių metų) modelio televizoriai turi sumontuotus dekoderius, kurie leidžia žiūrėti televiziją skaitmeniniu formatu. "Tokių televizorių kainos priklauso nuo įstrižainės. Pigiausi šiuo metu kainuoja nuo 900 litų", - teigė V. Adomavičius.

Televizijos žiūrovai, turintys priemones, galinčias priimti skaitmeninės televizijos programas, šiuo metu gali nemokamai žiūrėti iki 12 televizijos programų. Tai skaitmeninė antžeminė televizija, kurios signalai sklinda oru. Televizorius juos priima per lauko ar namų anteną. Taigi signalo kokybė ir matomų programų skaičius priklauso nuo to, kaip arti yra TV bokštas su siųstuvu (kuris ir transliuoja TV programas) ir kaip pastatyta antena. Šiuo metu Lietuvoje veikia 25 skaitmeninės televizijos siųstuvai. Iki 2012-ųjų numatoma, jog jų bus apie 30.

Norintieji matyti daugiau skaitmeniniu būdu transliuojamų televizijos programų, gali užsisakyti šią paslaugą iš pasirinkto operatoriaus už tam tikrą abonentinį mokestį, įsivesdami kabelinę, palydovinę, per interneto ir telefonijos tinklus ar mikrobangomis transliuojamą skaitmeninę televiziją.

Televizija už mokestį

"Kabelinės skaitmeninės televizijos vartotojų skaičius didėja geometrine progresija", - pasidžiaugė "Balticum" televizijos Plėtros tarnybos direktorius Saulius Kupliauskas ir patvirtino, jog žiūrovai jau įvertino naująsias technologijas.

"Skaitmeninė televizija yra progresyvesnė. Ji gali transliuoti žymiai daugiau televizijos kanalų, turi teletekstą, programų gidą, erdvinį stereogarsą. Kokybiškesnis vaizdas tausoja akis. "Tėvų kontrolės" funkcija blokuoja vaikų priėjimą prie suaugusiems skirtų TV programų", - skaitmeninės televizijos pranašumus vardino pokalbininkas.

Tiesa, net ir moderniausios technologijos turi ir trūkumų. Skaitmeninės televizijos žiūrovus kartais erzina vaizdo "byrėjimas" į kvadratėlius ir garso traškėjimas tarsi klausantis subraižyto kompaktinio disko per muzikinį centrą.

Anot S. Kupliausko, šiuo metu Klaipėdos regione kabelinę skaitmeninę televiziją žiūri apie 14 tūkstančių vartotojų.

Sakitmeninę "Gala" televiziją siūlančios bendrovės TEO Klaipėdos regiono direktorius Larijus Lapinskas teigė, jog šiuo metu apie 10 tūkstančių Klaipėdos regiono gyventojų naudojasi "Gala" televizijos paslaugomis ir kiekvieną savaitę, ją pasirenka dar 100-200 naujų vartotojų.

"Norint įsivesti skaitmeninę "Gala" televiziją tereikia, jog televizorius turėtų "scart" jungtį. Net 10 metų senumo televizoriai tokią jungtį turi. Mes prijungiame priedėlį ir dekodavimo kortelę, leidžiančią žiūrėti koduotus kanalus, ir žiūrovas gali skaitmeniniu būdu matyti iki 40 televizijos programų", - sakė L. Lapinskas.

Norvegijoje analogo neliko

Norvegijoje nuo gruodžio 1 d. buvo išjungti paskutiniai analoginės TV siųstuvai. Analoginės TV šioje šalyje atsisakyta per dvejus metus. Norvegijoje veikia 430 siųstuvų, galima matyti iki 25 TV kanalų ir klausytis iki 16 radijo stočių.

Jurga PETRONYTĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder