„Saulė sodą sodino...“ pas Žemaitijos tautodailininkus

„Saulė sodą sodino...“ pas Žemaitijos tautodailininkus

Būtų keista, atvažiavus į Klaipėdą, nepamatyti jūros. Ir ją pamatysime... Lietuvos tautodailininkų ir Žemaitijos dailininkų sąjungų nario Povilo Dirgėlos namuose, jo tapytuose paveiksluose.

Tapytojas Povilas Dirgėla nustebo, kai paskambinome ir pasiteiravome, ar galėtume pasikalbėti apie kūrybą ir parodyti jo paveikslus. Nustebo todėl, kad marinistikos žanras Lietuvoje ne itin aptariamas, „banalus kaip meilė“. Tačiau sutartu laiku susitikome.

Tapytojas Povilas Dirgėla.
Laidos stopkadras

 

Jaukiuose ir gražiuose Povilo ir Vidutės (taip meiliai vadina savo žmoną) namuose ir vieno kambario dirbtuvėje jūros daug... Iš tiesų, Povilo Dirgėlos tapytos jūros bangos su jokia kita nesupainiosi, ji apčiuopama, gyva... Laidoje sužinosime, kaip pavyksta sukurti šią galingos vandens stichijos iliuziją ir kodėl, atsitraukęs nuo jūros vaizdavimo, dailininkas kuria siurrealistines drobes.

Kalbant apie Klaipėdos menininkus, atskleidžiant platesnį jų kūrybos kontekstą, tiesiog privalėjome sužinoti autoritetingo menotyrininko Petro Šmito pastebėjimus apie tapytojo Povilo Dirgėlos kūrybą. Tą ir padarėme. Dėkojame Petrui Šmitui, kad skyrė mums laiko ir galėjome bent trumpam pas jį užsukti, taip pat – pasilabinti su senokai matyta Fėja.

Menotyrininkas Petras Šmitas.
Laidos stopkadras

Laida bus rodoma spalio 4 d., sekmadienį, 9 val. Ją kartos spalio 5 d. 17.10 val., 6 d. 12.20 val., 8 d. 11.15 val. ir 10 d. 11.15 val. per Balticum TV.

Kitoje laidoje, po savaitės, aiškinsimės, kur slypi lietuviškų popieriaus karpinių žavesys, kuo jie patrauklūs ir kodėl tebevilioja mūsų dienomis.

Elvita Šeputaitė „Lietuvai - 100“

Lietuvoje popieriaus karpymo tradicijos pradžia susijusi su popieriaus atsiradimu, paplitimu ir naudojimu namų puošyboje. „Senųjų lietuvių liaudies karpinių išliko nedaug. Surinkta medžiaga apie karpinius ir karpymą saugoma Lietuvos istorijos instituto archyve, o karpinių kolekcija (dauguma – rekonstrukcijos) – Lietuvos nacionaliniame muziejuje. Jos pagrindą sudaro lietuvių liaudies karpiniai, surinkti ekspedicijose nuo 1964 iki 1987 m. iš visos Lietuvos, mažiau iš Žemaitijos. Patys seniausi, XIX amžiaus, karpiniai tėra išlikę nuotraukose.“ (Iš Beatričės Rastenytės str. kultūros laikraštyje „Šiaurės Atėnai“, 2010 m.)

Rūta Emigart Čiuželienė „Kurėnai“, 2007 m.

LTS Žemaitijos skyriaus meno galerijoje „Marginiai“ pasigrožėsime tautodailininkių Elvitos Šeputaitės iš Skuodo ir Rūtos Emigart Čiuželienės iš Šilutės karpiniais, susitiksime su Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus pirmininke Vida Šmitiene. Kalbėsime ir apie platų popieriaus karpinių pritaikymą šiuolaikinėje puošyboje, ir apie naujus kūrybinius sumanymus.

Laida bus rodoma spalio 11 d. 9 val., kartojama spalio 12 d. 14.30 val., 14 d. 9.30 val., 15 d. 16.40 val. ir 17 d. 11.30 val. per Balticum TV.

VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partneriai: Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, informaciniai partneriai – dienraštis „Vakarų ekspresas“, interneto portalas Alkas.lt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder