„Saulė sodą sodino...“ apie medžio skulptūrų parodą Rumšiškėse

„Saulė sodą sodino...“ apie medžio skulptūrų parodą Rumšiškėse

Medžio skulptūra yra viena labiausiai paplitusių lietuvių liaudies meno šakų. XIX a. liaudies meistrai įvairaus dydžio ir charakterio statulėles, žmonių vadinamas „dievukais“, dirbdavo iš medžio, išimtinais atvejais iškaldavo jas iš akmens. Liaudies menininkai primityviais darbo įrankiais – peiliu, kirviu, skaptuku – sugebėjo iš paprasto medžio sukurti vertingus meno kūrinius, pasižyminčius savitu meniniu traktavimu ir formų įvairumu.

Laidoje aplankysime Lietuvos liaudies buities muziejuje veikiančią medžio skulptūrų parodą, skirtą Tautodailės metams. Ją surengė Lietuvos tautodailininkų sąjunga su Lietuvos liaudies buities muziejumi. LTS pirmininkas Jonas Rudzinskas buvo puikus gidas – jis papasakojo apie eksponuojamus meno kūrinius, iliustruojančius medžio skulptūros raidos laikotarpius Lietuvoje, taip pat apie šiuolaikinių medžio meistrų iš įvairių Lietuvos etnografinių regionų darbus. Dzūkų sodyboje susitikome ir trumpai, bet maloniai pabendravome su muziejaus direktore Gita Šapranauskaite. Pasidairėme ir po ilgamečio muziejaus medžio restauratoriaus Algirdo Šalkausko dirbtuvę.

 

Jungtinėje parodoje muziejus pristato žymiojo menininko Liongino Šepkos iki šiol neeksponuotą skulptūrėlių ir bareljefų rinkinį, įgytą vėlyvuoju kūrybos laikotarpiu, 1979 metais, o sąjunga – įvairių Lietuvos etnografinių regionų meistrus. Aukštaitijai atstovauja Rimantas Zinkevičius, Valentas Butkus ir Vytautas Jackūnas, Dzūkijai – Saulius Lampickas ir Artūras Janickas, o Suvalkijai – Kazimieras Martinaitis, Adolfas Teresius, Antanas Lastauskas, Raimundas Blažaitis. Pasak Jono Rudzinsko, „Visi šie drožėjai yra tituluoti meistrai, respublikinių konkursų nugalėtojai, senosios skulptūros tradicijų tęsėjai, savo kūryba puošiantys ir garsinantys Lietuvos vardą.“

Lietuvos liaudies buities muziejuje paroda surengta neatsitiktinai. Muziejus įkurtas 1966 metais ir yra vienas didžiausių (195 ha) bei daugiausiai eksponatų (91420) turintis etnografijos muziejus Europoje po atviru dangumi. Muziejuje atkurta XVIII a. pab.– XX a. pirmos pusės visų Lietuvos regionų: Dzūkijos, Aukštaitijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos valstiečių bei miestelėnų buitis, darbai, tradicijos. Lietuvos liaudies buities muziejuje organizuojami lietuvių pamėgti didelės apimties renginiai – Užgavėnės, Joninės, Oninės, Žolinės, vyksta įvairūs mokymai, nuolat veikia  parodos. Vasara dar tik įpusėjo, todėl tikimės, kad pažiūrėjus laidą,  Jums kils noras apsilankyti ir unikaliame muziejuje  Rumšiškėse, ir medžio skulptūrų parodoje.

 

Laida bus rodoma šį sekmadienį, liepos 19 d., 9 val., kartojama20 d. 9 val., 21 d. 16.45 val., 23 d. 14.05 val. ir 25 d. 11.15 val. per Balticum TV.  Kūrybinė grupė: Nijolė Jačėnienė (režisierė), Jonas Tumasonis-Adominis (operatorius), Eglė Šilaikaitė (montuotoja), Kristijonas Lučinskas (kompozitorius), Laurynas Bolnis (videografikas), Sigutis Jačėnas (tekstų skaitovas). VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partneriai: Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, informaciniai partneriai – interneto portalas Alkas.lt, dienraštis „Vakarų ekspresas“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder