„Saulė sodą sodino...“ apie Baltijos gintarą ir jo meistrus

„Saulė sodą sodino...“ apie Baltijos gintarą ir jo meistrus

Gintaro rinkimas, dirbinių gamyba ir prekyba rytiniame Baltijos regione, bent jau teritorijose, kur šiandien yra Lietuva ir Latvija ir kur gyveno baltų gentys –  prūsai, siekia pačią ansktyvojo neolito pradžią ir turi beveik 6500 metų nenutrūkstamą tradiciją. 

Meno istorikas, archeologas, prof. dr. Adomas Butrimas knygoje „Lietuvos gintaro tūkstantmečai“ rašo: „Dauguma tyrinėtojų mano, kad gintaras susidarė senovinėse pušyse, iš čia ir unikalus gintaro pavadinimas sukcinitas. (...) Pasaulyje randama daug gintaro rūšių, gerokai besiskiriančių fizinėmis savybėmis, susiformavusių įvairiais geologiniais klimatiniais laikotarpiais, tačiau tikruoju laikomas Baltijos gintaras. (...) Ir iškastinis, ir dabar randamas gintaras yra įvairios formos, kuri padeda nustatyti gintaro susidarymo būdą. Akmens amžiuje gintaro dirbinių įvairovė buvo didžiulė, tačiau pastebima, kad to laiko gintaro meistrai, gamindami papuošalus ir figūrėles, stengėsi šias natūralias formas išlaikyti.“

 

Algirdas Marčius ir jo anūkas Gediminas taip pat, kaip ir senųjų laikų meistrai, gamindami gintaro dirbinius, stengiasi išlaikyti natūralias gintaro formas, išsaugoti gintaro grožį ir savybes. Jūros ir Žvejų dienos proga apsilankysime pas juos Nidoje, Amatų kiemelyje, ir tuo įsitikinsime patys. Dar sužinosime, kada daugiausia randama gintarų, kam naudojami gintaro miltai, kaip vyksta gintaro apdirbimo procesas ir gimsta laimės amuletai. „Gintaras yra sustingęs medžio kraujas. Apdirbant reikia jo nepažeisti, tada gintaras neš sėkmę, sveikatą ir laimę”, – sako Algirdas Marčius.

Apie paslaptingą gintaro atsiradimą iš jūros pasakojamos įvairios legendos. Lietuviai gintaro kilmę sieja su legenda apie nelaimingą jūros deivės Jūratės ir jauno žvejo Kastyčio meilę. Graikų pasaulyje gintaras buvo laikomas saulės simboliu, jo graikiškas pavadinimas elektron kildinamas iš vieno iš Homero vartotų saulės dievo vardų. Ir graikų, ir lietuvių legendose žaibus pasiunčia svarbiausi dievai –  Dzeusas ir Perkūnas, o gintaras susidaro iš verkiančių merginų ir moterų ašarų.

Galbūt dėl gintaro antikinė Graikija jau V a. pr. Kr. šį tą žinojo apie baltus. Tuo metu gyvenęs graikų istorikas Herodotas, o vėliau ir Pytėjas iš Masalijos tarp daugelio pasaulio stebuklų rašė ir apie gintarą, parsigabentą iš tolimojo gintaro krašto prie Baltijos jūros. Laida bus rodoma šį sekmadienį, liepos 26 d., 9 val., kartojama  27 d. 9 val., 28 d. 16.45 val.,  30 d. 13.50 val. ir rugpjūčio 1 d. 11.15 val. per Balticum TV .

Laidos kūrybinė grupė: Nijolė Jačėnienė (režisierė), Saulius Gudas (operatorius), Eglė Šilaikaitė (montuotoja), Kristijonas Lučinskas (kompozitorius), Laurynas Bolnis (videografikas), Sigutis Jačėnas (tekstų skaitovas). VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partneriai: Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, informaciniai partneriai – interneto portalas Alkas.lt, dienraštis „Vakarų ekspresas“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder