"Sanctum" - tikra ir labai nuspėjama istorija

"Sanctum" - tikra ir labai nuspėjama istorija

"Vakarų ekspresas" pristato rubriką, kurioje - nuomonės apie Lietuvos kino teatrų ekranuose besisukančius filmus. Šios rubrikos medžiaga - pastebėjimai, konstruktyvi ir emocinga kritika. Šį kartą jūsų dėmesiui - tikrais įvykiais paremta režisieriaus Alisterio Griersono juosta - "Sanctum", prie kurios prodiusavimo prisidėjo Jamesas Cameronas.

Filmas "Sanctum" paremtas tikrais įvykiais. Garsus ir gerbiamas speleologas Frenkas tyrinėja vieną paslaptingiausių ir pavojingiausių urvų ir olų sistemą planetoje - Espiritu Esa-ala. Su Frenku į ekspediciją leidžiasi seni bendraminčiai, turtuolis, remiantis ekspediciją, su mergina bei Frenko sūnus. Tikimasi, jog pavyks surasti kelią, kuriuo urvų ir olų sistemos vandenys išteka į vandenyną.

Kaip ir galima buvo tikėtis, landžiojimai po urvus ir nardymai dar niekieno neatrastuose požeminiuose vandenyse geruoju nesibaigia. Nors planuota, jog vietovėje dar kelias dienas bus sausa, tačiau gamta iškrečia pokštą - ima klaikiai lyti. Ką gi, apačioje tūnantiems nardymo entuziastams nelieka nieko kito, kaip čiupti oro balionus ir bandyti painioje sistemoje rasti kelią išorės link.

Žinant, kad prie filmo rankas prikišo garsusis Jamesas Cameronas ir jame buvo naudojamos tos pačios technologijos, kurios buvo pasitelktos filmuojant garsųjį "Įsikūnijimą", teks šiek tiek nusivilti "Sanctum" rezultatu.

"Sanctum" labiausiai sužavi vaizdais. Gamta, jos kūriniai čia nepakartojami. Kiekvienas norėtų nors akies krašteliu pažvelgti į paslaptingus, dar niekieno neištirtus darinius. Tačiau visa kita - šioks toks nusivylimas. Nežavi nei aktorių talentas, nei gana tiesūs siužeto vingiai. Filme puikiai išnaudotos visos kinematografinės klišės. Daugelis, vos atsisėdę į kino teatro kėdę, jau gali lengvai nuspėti, kas nutiks juostos herojams giliai po žeme. Lygiai taip pat lengvai nuspėjama filmo pabaiga. Praktiškai gali susidėlioti sąrašiuką, kas juostoje bus numarintas pirmas, kas paskutinis, o kas vargais negalais išgyvens. Tiesą pasakius, filmo kūrėjai šiek tiek persistengė marindami herojus nuo pat pirmos iki paskutinės filmo akimirkos. Pritrūko intrigos ir galimybės leisti spėlioti, kas nutiks toliau ir kokiam gi herojui nepasiseks.

Pritrūko ir šiek tiek solidesnio scenarijaus. Nors juosta susukta remiantis tikrais įvykiais, tačiau čia vis dėlto filmas, todėl buvo galima istoriją kiek daugiau pagardinti ryškesniais prieskoniais. Tikrai būtų smagiau žiūrėti, jeigu filme vystoma įtampa sugebėtų žiūrovą išlaikyti nuolat.

Reziumuojant, filmas nėra prastas. Tiesiog pernelyg nuspėjamas, neleidžiantis pasisemti nieko naujo. Tačiau besidomintiems požeminiu pasauliu, nardymu, šiaip gamtos mylėtojams, nesitikintiems pamatyti kažkokių siužeto stebuklų, visai tiks.

5,6/10 IMDb vertinimas
6,6/10 KinoPoisk.ru vertinimas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder