Regimantas Tamošaitis: „Basanavičius, Kudirka, Vydūnas, Maironis, Krėvė – jie ir yra mūsų dabarties kūrėjai“

Regimantas Tamošaitis: „Basanavičius, Kudirka, Vydūnas, Maironis, Krėvė – jie ir yra mūsų dabarties kūrėjai“

Paskutinius tris savaitgalius radijo laidose „Lietuvos giesmė“, skirtose Vydūno metams, savo įžvalgomis dalinosi žymiausias Vydūno kūrybos tyrinėtojas ir skleidėjas dr. Vaclovas Bagdonavičius. Pokalbių įrašai jau patalpinti laidų archyve.

Gegužės 5-6 dienomis 8 val. per Extra FM laidoje „Lietuvos giesmė” – fragmentai iš Vydūno draugijos Tarybos narės Rimos Palijanskaitės straipsnio „Vydūnas: motina yra tarsi meilės ugnį namuose kurstanti vaidilutė“ (2015 m. publikuoto interneto svetainėje „Šilainės sodas“ / dabar „Šilainės kraštas“) ir pokalbis su literatūrologu, rašytoju, eseistu, kritiku, vadovėlių vidurinei mokyklai autoriumi, Vilniaus universiteto dėstytoju Regimantu Tamošaičiu apie Vydūno idealistinių tekstų – dramaturginės kūrybos ir teosofinių raštų – bei laikmečio paradoksus.

Doc. dr. R. Tamošaičio nuomone, lietuviškų ar universalių vertybių kūrėjų, kurie sukūrė Lietuvą, jau nebėra, bet jų idėjos gyvena mumyse, ir tai, ką yra perdavęs mums Vydūnas, didžiąja dalimi yra tapę mūsų mąstymo, mūsų kultūros savastimi. Tai akivaizdu, kai sakome, kad gyvenimas priklauso ne vien nuo materialių vertybių, kad yra dvasinės motyvacijos, aukštesniojo idealo šaltiniai, kurie suteikia jėgą tautos, visuomenės gyvenimui.

Basanavičius, Kudirka, Vydūnas, Maironis, Krėvė – jie ir yra mūsų dabarties kūrėjai. Be jų nebūtų Lietuvos tokios, kokia ji yra dabar. Galbūt net apie laisvės idėją ir nepriklausomos valstybės sampratą nieko nežinotume ir mums to nereikėtų, bet yra kultūrologų vadinamoji „genialioji mažuma“, kuri generuoja idėjas, kuri suteikia aukštas aspiracijas, orumą: žmogiškąjį, tautinį, patriotinį.

Vydūnas savo metu atliko labai didelį vaidmenį, buvo novatorius to meto mūsų kultūroje: pirmasis atkreipė dėmesį, pradėjo rašyti apie kalbos vaidmenį tautos gyvenime, tautos istoriją, jungė literatūros, doros, moralės klausimus gilesniais, metafiziniais dalykais, todėl paradoksas, kad Vydūno metais pats Vydūnas nelabai reikalingas...

Svečią Lietuvos nacionalinio kultūros centro garso įrašų studijoje kalbina aktorius Ramūnas Abukevičius. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder