Petras Bielskis: „Prokuroras reikalavo man mirties bausmės“

Petras Bielskis: „Prokuroras reikalavo man mirties bausmės“

Baigiantis vasaros savaitei, paženklintai pirmaisiais lietuvių trėmimais, prasidėjusiais 1941-ųjų birželio 14-osios naktį, Klaipėdos Teatro aikštėje susitiksime su režisieriumi, teatrologu, humanitarinių mokslų daktaru Petru Bielskiu.

Prof. P. Bielskis, rašytojo Balio Sruogos, vyskupo Motiejaus Valančiaus premijų laureatas, Šilalės rajono garbės pilietis, 2009 metais išrintas pilietiškiausiu klaipėdiečiu, o 2014 m. jam suteiktas Klaipėdos kultūros magistro titulas, jaunystėje už antisovietinę veiklą buvo kalintas Komijos lageriuose.

„Aš kai prisimenu tą laiką, kartais prisimenu linksmai, kaip detektyvą kažkokį, nors kurį laiką buvau net mirtininkas, kadangi buvau kaltinamas tėvynės išdavimu su terorizmu“, − prisimins Petras Bielskis ir pridurs, kad „Lageryje man buvo geriau, o kai aš grįžau į Lietuvą − man buvo blogai. Mane persiokiojo nesvietiškai, visur, ištisai...“

Laidoje ne tik prisiminiai apie tremtį, bet ir apie įsimintiną pažintį su poetu Kaziu Bradūnu, konspiracinę doktorantūrą Maskvoje, apie žmones, už kuriuos P. Bielskis meldžiasi ir apie Klojimo teatro idėją bei artėjantį Krivūlės 30-metį.

Laidos „Susitikimai Teatro aikštėje“ transliuojamos šeštadieniais 14 val. (kartojamos sekmadieniais tuo pačiu laiku) per Extra FM ir internetu. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“. Laidas veda Sigutis Jačėnas.

p.s. Šio šeštadienio laidoje netikėtai atsiras nauja rubrika „Bėdų aikštė“. Petras Bielskis turi svajonę pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį įkurti Rusnėje Klojimo teatro muziejų, tačiau asmeninių lėšų, reikalingų įsigyti 5 kubus lentų, neturi...

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder