Paulius Galaunė: „Kol tauta įstengia kurti, tol ji yra gyvas organizmas“

Paulius Galaunė: „Kol tauta įstengia kurti, tol ji yra gyvas organizmas“

Kokie džiaugsmai ar rūpesčiai mus beužkluptų, Rėdos ratas sukasi... Senovėje per Didžiąją pavasario šventę dėkodavo deivei Žemynai ir atlikdavo apeigas su anksčiausiai sužaliavusių medžių ar krūmų šakelių puokštėmis. Įvedus krikščionybę, žmonės neatsisakė senųjų apeigų, todėl bažnyčia leido verbas šventinti Verbų sekmadienį.

Lietuvoje turime dvejopas verbas – apeigines, surištas iš gluosnio, kadagio ar kitų gyvų augalų šakelių, ir garsiąsias Vilniaus verbas, kurios gaminamos iš džiovintų augalų ir yra tikras tautodailės meno kūrinys. Tiek vienos, tiek kitos pašventintos verbos, kaip tikėjo mūsų senoliai, gali apsaugoti namus nuo negandų, o žmogui suteikti sveikatos ir gyvybinių jėgų.

Vilkaviškyje apsilankę pas tautodailininką Zenoną Skinkį teirausimės, iš kur jis savo kūrybai semiasi jėgų ir įkvėpimo, kaip gimsta jo unikalūs ir saviti paveikslai iš medžio. Kiekvienas darbas turi savo nepakartojamą gimimo istoriją, o darbų per dvidešimt penkerius metus meistras sukūrė daug ir įvairių. Tiesa, Zenonas Skinkys neskaičiuoja nei savo darbų, nei parodų, nei apdovanojimų, nors tarp jų turi ir svarbiausią šalies tautodailininkų įvertinimą – Aukso vainiką.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigtas „Aukso vainiko“ apdovanojimas – svarbiausias šalies tautodailininkų – iškilių liaudies dailės kūrinių autorių – įvertinimas. 2017 m. pasipuošti garbingiausiu Lietuvos tautodailės apdovanojimu – Aukso vainiku – siekė net 28 senųjų amatų tradicijas tęsiantys kūrėjai. Konkurso komisija, sudaryta iš žinomų šalies menotyrininkų, išrinko tris geriausius metų meistrus, tarp kurių buvo ir vaizduojamosios liaudies dailės meistras Zenonas Skinkys. Plačiau apie Lietuvos nacionalinio kultūros centro organizuojamą „Aukso vainiko“ konkursą laidoje papasakos etnologė, LNKC direktoriaus pavaduotoja Vida Šatkauskienė.

Televizijos kultūros laidų ciklas „Saulė sodą sodino...“ skiriamas paminėti ypatingai sukakčiai. 2020-iuosius Lietuvos etninės kultūros globos tarybos iniciatyva Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Tautodailės metais, žyminčiais grafiko, dailėtyrininko, profesionalios muziejininkystės Lietuvoje pradininko Paulius Galaunės 130-ąsias gimimo metines. Savo išsamioje šešių tomų studijoje „Lietuvių liaudies menas“ Paulius Galaunė aptaria visas liaudies dailės šakas, akcentuodamas tautodailę, kaip neišsenkamą kūrybos šaltinį. Kiekvienoje ciklo laidoje girdėsite liaudies meno puoselėtojo užrašytas mintis, kurios tebėra aktualios ir mūsų dienomis.

„Kuo gyva tauta? Kas sudaro jos esmę? Kuo ji stipriausiai atsispiria prieš išnaikinimą ir nutautėjimą? Kuo, galop, viena tauta skiriasi nuo kitos? Mes į šiuos klausimus atsakome labai trumpai: savo vidaus turiniu. O šis turinys, tai tautos kuriamoji galia ir josios padariniai –  dvasinės bei materialinės kultūros paminklai. (...) Kol tauta įstengia ir gali juos kurti, tol ji yra gyvas organizmas.“

Antroji „Saulė sodą sodino...“ laida – apie išskirtinius medžio drožėjo Zenono Skinkio paveikslus ir respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ tradicijas – per Balticum TV bus rodoma balandžio 5 d. (sekmadienį) 9 val. ir kartojama penkis kartus: 6 d. 9 val., 7 d. 17.15 val., 9 d. 11.30 val., 10 d. 14.25 val., 11 d. 12.30 val. Kūrybinė grupė: Nijolė Jačėnienė (režisierė), Jonas Tumasonis-Adominis (operatorius), Eglė Šilaikaitė (montuotoja), Kristijonas Lučinskas (kompozitorius), Laurynas Bolnis (videografikas), Sigutis Jačėnas (tekstų skaitovas).

VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Dėkojame už pagalbą Lietuvos tautodailininkų sąjungai, Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui, Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, interneto portalui Alkas.lt, dienraščiui „Vakarų ekspresas“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder