Naglis Puteikis prašo atstatydinti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininką Edmundą Vaitekūną

Naglis Puteikis prašo atstatydinti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininką Edmundą Vaitekūną

Seimo narys Naglis Puteikis kreipėsi į Seimo Kultūros komitetą, prašydamas teikti Seimui pasiūlymą dėl Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininko Edmundo Vaitekūno atstatydinimo.

Klausimas dėl atstatydinimo keliamas remiantis aplinkybėmis, nurodytomis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto tyrimo išvadose, kurios birželio pradžioje buvo patvirtintos daugumos (88) Seimo narių balsais. Šiose išvadose nurodyta, jog LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas neformaliai bendravo su „MG Baltic“ koncerno valdomos LNK televizijos generaline direktore Zita Sarakiene ir teikė jai informaciją, suteikiančią konkurencinį pranašumą prieš kitus rinkos dalyvius, jog LNK televizijos vadovė siekė įdarbinti LRTK šiai žiniasklaidos grupei palankius asmenis, o E. Vaitekūnas prašė, kad jo dukra būtų nufilmuota ir parodyta per LNK televiziją bei teikė kitus asmeninius pageidavimus.

Seimo narys N. Puteikis pažymi, kad net jei tokie faktai dėl senaties ar kitų reikšmingų aplinkybių neleidžia patraukti E. Vaitekūno baudžiamojon atsakomybėn, jų negalima ignoruoti moralinės ir politinės atsakomybės kontekste, susikompromitavę pareigūnai neturi likti savo pareigose.

„Vertinant NSGK išvadose nurodytas aplinkybes yra visiškai akivaizdu, kad E. Vaitekūnas negali toliau vadovauti tokiai svarbiai institucijai kaip Lietuvos radijo ir televizijos komisija. Ši komisija atlieka transliuotojų ir retransliuotojų priežiūrą, todėl jai turi vadovauti nepriekaištingos reputacijos ir kompetentingas asmuo, kuris nebūtų pažeidžiamas. Asmens pažeidžiamumas neleidžia jam nešališkai veikti, priimti objektyvius sprendimus ir sąžiningai vykdyti įstatymus“, – nurodo N. Puteikis.

Seimo narys primena, kad dar prieš patvirtinant NSGK išvadas Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad LRTK vadovas turėtų pasitikrinti pasitikėjimą parlamente, ir NSGK pirmininkas Vytautas Bakas spaudos konferencijoje taip pat teigė, kad sunkiai įsivaizduoja tolesnį šio LRTK vadovo darbą.

„Neabejotina, kad įdėmiai politinės korupcijos tyrimą stebėjusi visuomenė šiuos teiginius išgirdo kaip politikų pažadą užtikrinti, jog susikompromitavę ir pažeidžiami pareigūnai bus atstatydinti, ir turi pagrindą iš mūsų tikėtis konkrečių veiksmų. Tai, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisijai vadovavo ir vis dar vadovauja neleistinais ryšiais su tam tikra verslo grupe susijęs ir susikompromitavęs asmuo, iškreipia žiniasklaidos rinką, daro ją neskaidria ir todėl kelia grėsmę žiniasklaidos laisvei, kaip vienam iš demokratijos pagrindų“, – primena N. Puteikis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder