Gitana Gugevičiūtė-Valiukienė: „Kritinė mintis yra labai skylėta, bet tikiuosi, kad neužšalsime...“

Gitana Gugevičiūtė-Valiukienė: „Kritinė mintis yra labai skylėta, bet tikiuosi, kad neužšalsime...“

Šiandien (kartojimas rytoj) 14 val. per Extra FM radijo pokalbių laidos „Susitikimai Teatro aikštėje“ viešnia − teatrologė, dramaturgė, lietuvių kalbos mokytoja Gitana Gugevičiūtė-Valiukienė.

2010-aisiais, būdama „Kultūrpolio“ svetainės redaktore, G. Gugevičiūtė-Valiukienė inicijavusi kritinių komentarų − susitikimų su kultūra, kultūros žmonėmis, kultūrinėmis erdvėmis − ciklą „Miestas kaip dienoraštis“ rašė: „Klaipėda – prieštarų miestas. Prieštaraujantis miestas. Sunkiai priimantis, lengvai paleidžiantis. Toli nuo centro, arčiau Vakarų. Pasyvus ir svajojantis. Kuriantis ir kartojantis, einantis pirmyn, stovintis vietoje. Kartais atrodo, kad be naujų prekybos centrų jame daugiau nieko naujo. Tik daugiau kalbų, mažiau teatrų...“

Laidoje aptarsime, kas ir kaip pasikeitė praėjus beveik dešimtmečiui – koks miesto dienoraštis būtų šiandien. Pašnekovė džiaugsis, kad Klaipėdoje atsirado bene septyni nauji teatriniai dariniai, klaus savęs, kas liks po to, kai kultūros sostinės titulą perduosime kitam miestui, pasidalins įspūdžiais apie šių metų teatrų premjeras: „Kur yra spektaklio ašis − link ko ir prie ko mes einame? Tos ašies − vertikalės iš tikrųjų labai dažnai pastaruoju metu pasigendu, nes, kai susumuoji visą tą vaizdų virtinę, prasmių kratinį (tau viskas tarsi aišku, visi manifestai, deklaracijos − viskas aišku), pasigendi tos mažiausiai nusakomos vertikalės ir pajunti tikrojo meno ilgesį... Labai dabar paprasta sakyti, kad mes keliame klausimą apie tą ar aną, o ką tu galvoji tuo klausimu, ką tu manai, kokia tavo pozicija? Mūsų reflektavimas − kritinė mintis yra labai skylėta, bet tikiuosi, kad neužšalsime.“

Dar laidoje − G. Gugevičiūtės-Valiukienės kaip lietuvių kalbos mokytojos rusakalbių mokykloje patirtys. Didžiausias klaustukas: „Kaip taip gali nutikti, kad vaikai gimsta, auga, bręsta Klaipėdoje ir nekalba lietuviškai? Per tuos vaikus pamatai, kokios nuostatos yra jų šeimoje, koks jų santykis į miestą, į valstybę, kurioje gyvena“.

Paklausta, o kaip šeimoje sugyvena du dramaturgai, du teatralai − aukštaitė, gimusi Kaune, po Lietuvių kalbos ir režisūros specialybės bakalauro bei teatrologijos magistro studijų Klaipėdos universitete likusi uostamiestyje (čia ištekėjusi už bernaičio, beje, taip pat iš Aukštaitijos), šmaikščiai atsakys, kad „vedantysis yra vienas, kitas − tik šleifo nešėjas, o dukra karūną blizgina, tai taip ir sugyvename“.

Projektą „Susitikimai Teatro aikštėje“ iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“. Laidų vedėjas − Sigutis Jačėnas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder