Filmas, gimęs iš nostalgijos praeičiai

Lietuviškas kinas

Prėjusį penktadienį Vilniuje buvo pristatyta režisieriaus Vaido Lekavičiaus ilgo metražo muzikinis filmas "Paskutiniai Brėmeno muzikantai", sukurtas to paties pavadinimo "Keistuolių" teatro spektaklio motyvais.

Vaidybinio filmo "Paskutiniai Brėmeno muzikantai" režisierius V. Lekavičius su "Keistuolių" teatru bendradarbiauja jau nuo 1990 metų. Lietuvos žiūrovams jie pristatė muzikinių klipų filmą "500 gramų vandens", kuris buvo pripažintas geriausiu 1990-1991 metų sezono TV filmu.

Analogiškas filmas "Pulkininko Haroldo praradimų klubas" pasirodė 1993 metais. Abiejų šių filmų pasekmė - "Vogtų dainų" garso takeliai (1995, 1996, 2001). 1995 metais buvo sukurtas 5 dalių vaidybinis filmas "Tamangai" - unikali parodijinė veiksmo serialų, kuriuose herojai keliauja po įvairius istorinius laikus, lietuviškoji versija. 1998-2001 metais V. Lekavičius režisavo ir televizijos laidą "Keistuolių pasaulis".

"Paskutiniai Brėmeno muzikantai" - suaugusiesiems skirta Brolių Grimų pasakos "Brėmeno muzikantai" versija, džiuginanti populiariąja roko klasika. Keturi vyrukai, Brėmeno muzikantų prototipai, - Dovydas Petuchauskas (akt. Andrius Kaniava), Olegas Rainis (akt. Dalius Skamarakas), Rexas (akt. Aidas Giniotis) ir Vidas Kanopa (akt. Aurimas Meliešius) - susiburia į grupę, tikėdamiesi savo muzika nustebinti pasaulį. Jų kelias į šlovės olimpą kupinas netikėtumų ir kuriozų. Ypač po to, kai grupei vadovauti imasi neaiškaus plauko renginių organizatorius Leonas Pravalas, arba Leo (akt. Darius Auželis). Visi muzikantai įsimyli tą pačią mūzą - pakeleivingą merginą, vardu Inga (akt. Ilona Balsytė).

Muzika, dainos ir laikai filme keičiasi, kaip mainosi nespalvoti ir spalvoti, realūs vaizdai ir fantazijos kūriniai, muzikantų išvaizda, jų kelionių peizažai. Pasak kūrėjų, tai yra tam tikras atsisveikinimas su tų laikų - 7-8 dešimtmečio - nostalgija, pasitelkus sveiką romantikos pojūtį.

"Keistuolių" teatro vadovas ir režisierius A. Giniotis užsiminė, jog filmo kūrėjai norėjo kaip nors įprasminti save ir savo patirtį. Bet prasmės patarė giliai neieškoti. "Filmą skiriame tų laikų vaikams, kurie žiūrėdavo animacinį filmą "Brėmeno muzikantai" ir kuriems dabar - jau per 30", - sakė A. Giniotis.

Nuo filmo sumanymo iki jo premjeros praėjo treji metai. "Juosta buvo kuriama laisvu nuo darbo metu, - "Eteriui" teigė režisierius V. Lekavičius. - Filmas buvo baigtas jau prieš metus, bet dėl tam tikrų priežasčių - gastrolių, kitų renginių - premjera buvo vis atkeliama. Be to, filmuodami "Paskutinius Brėmeno muzikantus" nesiekėme komercinių tikslų".

Filmavimo darbai, pasak režisieriaus, vyko sklandžiai. Vienas iš siužetų žiūrovus nukels į Lukiškių kalėjimą, kur už sukeltas muštynes uždaromi juostos herojai. "Nufilmavome tik labai nedidelį epizodėlį. Tačiau aktoriams scena neįtikėtinai ankštoje kalėjimo kameroje paliko didžiausią įspūdį", - prisiminė režisierius.

Filmavimai taip pat vyko "Keistuolių" teatre Vilniuje, Trakuose, Vievio kelyje ir pajūryje.

"Dabar tiksliai nepasakysiu, bet filmavom, regis, netoli Rusnės. Plaukiojom Nemunu, o laivo kapitonas mus vaišino labai skania žuviene", - įspūdžiais dalijosi V. Lekavičius.

Pasak "Forum Cinemas" projektų vadovo Gintaro Plytniko, naujasis filmas Vilniuje bus rodomas porą savaičių, o tolesnis juostos rodymas, jos perkėlimas į kino juostą ir platinimas priklausys nuo žiūrovų susidomėjimo. Kadangi filmas sukurtas videojuostoje, kituose miestuose jo rodyti kol kas neplanuojama. Artimiausiu metu prekyboje turėtų pasirodyti ir filmo DVD diskas.

Eltos ir "Eterio" inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder