"Etnoratilai" apie žemaičius su Loreta Sungailiene

"Etnoratilai" apie žemaičius su Loreta Sungailiene

Radijo laida „Etnoratilai“ šį šeštadienį, gegužės 16 dieną 14 val. Extra FM eteryje tęs pažintį su Lietuvos etnografiniais regionais ir plačiau supažindins su Žemaitija – žemaičių dainuojamąja tradicija, per kurią atsiskleidžia čia gyvenančių žmonių gyvenimo būdo bei charakterio savitumai.

Laidoje svečiuosis gryna žemaitė, ne tik puikiai pažįstamas televizijos veidas, bet ir folkloro tyrėja, Lietuvos liaudies kultūros centro Folkloro poskyrio vyriausioji specialistė, etnomuzikologė dr. Loreta Sungailienė.

Viešnia atskleis, kad jos susidomėjimą žemaičių kalba ir daina įskiepijo tarmiškai dainavusi mama, kad pirma giluminė pažintis su žemaičių dainuojamąja tradicija įvyko Palangos folkloro ansamblyje „Mėguva“ ir kad „Dainų dainelės“ konkurse, padainavusi dvi liaudies dainas, ji tapo laureate, o tai buvo didžiulis įvykis, paskatinęs apsispręsti dėl tolimesnio pasirinkimo – etnomuzikologijos studijų: „Per stojamuosius labai aiškiai žinojau, apie ką rašysiu, ką tyrinėsiu ir iki šiol tos idėjos nepaleidžiu...“

L. Sungailienė papasakos daug įdomių dalykų apie žemaičių folkloro ypatumus: apie archaišką dainos melodiją, sulydytą iš stabilių kvintos intonacinių branduolių, ir labai daug jai pritaikytų tekstų variantų, bylojančių apie skirtingą interpretaciją bei atlikėjų individualumą, apie daugiabalsį dainavimą ir vedančiojo bei „turavojančiojo“ vaidmenį, apie linksmybes, pokštus, spontaniškai kuriamas dainas, šunybių krėtimą per Užgavėnes, kurios papročiai Žemaitijoje itin gyvybingi.

Klausytojus pamalonins dainų „Pasiejau linelius“, „Uoj ūžkit, gauskit“, „Bieg opelė vėngordama“ fragmentai iš Akademinio žemaičių jaunimo korporacijos „Samogitia“ folkloro ansamblio „Virvytė“ (vad. Loreta Sungailienė) kompaktinės plokštelės „Aš budavuosiu marga dvareli“, taip pat nuskambės ir folkloro ekspedicijos metu įrašyta autentiška šienapjūtės daina „Valiou mon dalgielis”.

„Džiaugiuosi, kad žemaičiai išsijudino, dalyvauja folkloro konkursuose ir šventėse. Viskas yra gerai, kas nesustabarėję ir kas gyva, o tai gražu ir vertinga“, – sakė pašnekovė. Ir šypsodamasi pridūrė: „taip jau yra, kad žemaičiai užsispyrę, kieti, tiesmukiški, netuščiažodžiaujantys, sakantys tiesiai šviesiai, ką galvoja – ir tai reikia priimti. Todėl žemaitis ir dainuoja visu kūnu, iš širdies – garsiai, kad net trobos sienos dreba.“

Visa tai ir dar daugiau klausytojai išgirs šį kartą „žemaitiškuose“ „Etnoratiluose“. Laidos autorė ir vedėja Nijolė Jačėnienė, projektą vykdo VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“, iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder