Dalia Kanclerytė: Per radiją - žodžiai sielai gaivinti

Dalia Kanclerytė: Per radiją - žodžiai sielai gaivinti

"Po kelerių gyvenimo metų Pakutuvėnuose, dvasiškai sustiprėjusi, vėl grįžau gyventi Klaipėdoje. Be galo esu dėkinga broliams pranciškonams už dvasinio augimo laiką tenai. O ką pavyko sukaupti, labai noriu pasidalinti su kur kas platesne auditorija nei iki šiol, kai su paruoštais sakralinės ir pasaulietinės poezijos šedevrų skaitymais keliavau po Lietuvą", - sakė režisierė Dalia Kanclerytė.

Tie "Giesmių giesmės", Tėvo Stanislovo "Atsidūsėjimų", "Palaiminimų", Grigoro Narekaci kartu su broliu Benediktu ir daugelio kitų programų skaitymai neliko nepastebėti ne tik publikos sausakimšose salėse, bet ir kai kurių Lietuvos radijo kanalų, kvietusių D. Kanclerytę ir brolį Benediktą į savo rengiamas laidas. Kai jie apie "Vilties bėgimą" , o drauge ir poeziją, teikiančią vilties, prabilo ir atsinaujinančiame "Radijas 9" eteryje, pasak D. Kanclerytės, ji čia pasijutusi tarsi naminėje aplinkoje, besikalbanti su labai artimais žmonėmis. Ir būtent "Radijas 9" užgimė idėja kurti laidų "Žodis sielai" ciklą.

Ko radijo klausytojas gali tikėtis įsijungęs laidą "Žodžiai sielai"?

Netvirtinu, kad šis laidų ciklas prikaustys prie eterio kiekvieną, bet, viliuosi, rasis nemaža auditorija, kuriai tiesiog bus dirva sielai pasisemti peno iš kartų kartoms perduodamų išminties, jausmo, tikėjimo žodžių ir minčių. Armėnų poetas Grigoras Narekaci sakralinės poezijos ciklą rašyti baigė dvyliktajame amžiuje. Po to kartų kartos ranka perrašinėjo ranka ir tas pačių perrašytas knygas kaip magišką daiktą žmonės kišdavo po pagalve sergantiesiems ir įsitikindavo, kad tai vaistas nuo visų negalių - dvasinių ir fizinių. Visai nepelnytai yra užmirštas Vilniaus akademijos auklėtinio, o vėliau Vilniaus universiteto profesoriaus Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus poezijos palikimas - epigramos, himnai, odės ar tiesiog eilėraščiai. Man pačiai tai buvo didelis atradimas. Su didele meile ir atsakomybe ruošiau Tėvo Stanislovo "Atsidūsėjimų" programą. Turėjau laimės su juo bendrauti, stebėti, koks jis nuoširdus savo tikėjime ir maldoje. Koks jis išmintingas... Kodėl toji išmintis turėtų pražūti kosmoso ūkanose? Juk daugelis žmonių dėl įvairių priežasčių nebepaima knygos į rankas. Tačiau radijas juk dar vis klausomas... Mano Pakutuvėnuose pripildytoje skrynelėje - ir japonų, Kęstučio Trimako poezija, kurioje išsakomas santykis su pasauliu ir gyvenimu.

Sakralinėje poezijoje nemaža ir nepakartojamo grožio bei išminties maldų. Ar laidų cikle rasis vietų joms?

"Radijas 9" klausytojams turbūt bus įdomu išgirsti, kam ir kaip meldėsi Kristupas Kolumbas. Cituosime šviesaus atminimo popiežiaus Jono Pauliaus maldų tekstus. Švento Pranciškaus, Klaros maldos...

Poetė Aldona Elena Puišytė yra sakiusi: "Mano poezija nieko negali pakeisti, ji gali tik priminti, kad yra kur kas gilesnių dalykų, brangesnių vertybių už kasdienybės triukšmą". Būtent su šios poetės eilėraščių programa į gimstančią laidą ketini kviesti aktorę Vidą Kojelytę. Kas dar Tau talkininkaus su žodžiais ir mintimis sielai?

Pirmiausiai labai svarbus laidai žmogus - garso operatorius Dainius Zviedrys. Jau esu sutarusi su aktore Nijole Sabulyte, kuri eteryje skleis Rambindranato Tagorės išmintį, Regina Šaltenyte, skaitysiančia nepakartojamo grožio Solveigos monologus. Dar nesu sutarusi, tačiau, manau, kad savo kūrybos skrynelėje sukauptais išminties lobiais neatsisakys "Radijuje 9" pasidalinti ir aktorius Vytautas Paukštė.

Kokios auditorijos tikiesi gruodžio 22 dieną startuodama su laida "Žodis sielai"?

Kai su saksofonininku Petru Vyšniausku keliavome per Lietuvą, skleisdami "Giesmių giesmės" grožį, tikrai stebėjomės sausakimšomis salėmis. Gal sutirštinamos spalvos, kai bambame dėl sumaterialėjimo, subuitėjimo? Klausytojų auditorijos kol kas neįsivaizduoju. Gal ją pajusiu po pirmųjų laidų? Pasikartosiu - nesitikiu, kad šios laidos puls klausytis ir lauks kiekvienas, kartą jos paklausęs ar neišklausęs iki galo. Bet, manau, kad nė vienas negalėtų likti abejingas, kai su broliu Benediktu skaitysime "Palaiminimus".

Palaiminimus kam?

Tai senieji keltų palaiminimai tiesiog gyvenimui - bičiulystei, darbui, vienatvei, senatvei, netgi mirčiai. Jais ir bus pradėtas laidų ciklas "Žodis sielai" gruodžio 22 -ąją.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder