„Baltų šventadieniai“ apie skambančius kanklelius ir tautinį kostiumą

„Baltų šventadieniai“ apie skambančius kanklelius ir tautinį kostiumą

Senovės lietuviai tikėjo, kad kanklės, kaip ir medis, iš kurio jos padarytos, turi sielą. „Kanklių kilmė ir naudojimas susijęs su pirmykščiais tikėjimais. Gamybos papročiuose yra mirusiųjų kulto reliktų (medis kertamas ir kanklės dirbamos mirus šeimos nariui), kanklių pavidalas ir spalva primena senovines susisiekimo ir ritualines priemones (luotą, karstą), jų stygų skaičius sutampa su magiškaisiais skaičiais (5, 7, 9, 12), ornamentikoje yra saulės, šviesos ir kitų kosmologinių simbolių“ (Romualdas Apanavičius, iš leidinio „Visuotinė lietuvių enciklopedija“).

Laidoje klausysime skambančių kanklelių – lankysimės „Kanklių rato“ užsiėmime, kalbėsime apie kankles, kankliavimą ir kūrybą su muzikante, etnomuzikologe Agota Zdanavičiūte-Bėkšte.  Laida

bus rodoma  lapkričio 3 d. (sekmadienį) 9 val., kartojama 4 d. (pirmadienį) 9 val., 5 d. (antradienį) 11.30 val., 8 d. (penktadienį) 14.45 val. per Balticum TV.

Laidos stop kadras

Po savaitės susitiksime su lietuvių tautinio kostiumo žinove dr. Terese Jurkuviene. Dailėtyrininkė papasakos apie XIX a. pab.– XX a. pr. tradicinį kostiumą, kuriuo lietuviai puošdavosi šventadieniais ir kuris vėliau virto nacionaliniu simboliu – tautiniu kostiumu: „Papročių susaistytoje kaimo bendruomenėje gyvavo griežtos, lėtai kintančios apsirengimo taisyklės, dėl kurių kai kurie tautinio kostiumo elementai išliko privalomi labai ilgai, kartais ištisus šimtmečius. Kaip tik toks senesnės ir naujesnės kilmės drabužių, simbolinę prasmę įgijusių jų elementų ir papuošalų derinys suteikia lietuvių tautiniam kostiumui tą nepakartojamą žavesį, puošnų ir egzotišką vaizdą, kurį pirmieji įvertino XVIII amžiaus pabaigos–XIX amžiaus pradžios romantikai, rašytojai ir dailininkai ir dėl kurio vėliau tas kostiumas virto nacionaliniu simboliu, turinčiu perteikti visai tautai būdingą grožio sampratą“ (Teresė Jurkuvienė, iš knygos „Lietuvių tautinis kostiumas“).

Laida apie lietuvių šventinį tradicinį kostiumą bus rodoma lapkričio 10 d. (sekmadienį) 9 val., kartojama 11 d. (pirmadienį) 9 val., 12 d. (antradienį) 11.30 val., 15 d. (penktadienį) 14.45 val. per Balticum TV. 

Laidas parengė režisierė Nijolė Jačėnienė, filmavo ir montavo Jonas Tumasonis, tekstus skaitė Sigutis Jačėnas. Dėkojame už pagalbą Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui, Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, informaciniams partneriams dienraščiui „Vakarų ekspresas“ ir interneto portalui Alkas.lt. VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder