„Baltų  šventadieniai“. Mitinis laikas

„Baltų šventadieniai“. Mitinis laikas

Sekmadieniais 9 val. per Balticum TV rodomoje laidoje „Baltų  šventadieniai“ šį  kartą (gegužės 19 d.) susitiksime su filosofu dr. Žilvinu Svigariu ir folkloro ansambliu „Varangė“. 

Pirmoje laidos dalyje su V. Vyčino darbo „Mūsų kultūros agonija“ vertėju, filosofu dr. Žilvinu Svigariu ieškosime atsakymų į klausimus, kuo yra išskirtinis švenčių laikas, kas yra mitinis žmogus, laisvė, mitinė pasaulėjauta. Štai V. Vyčinas, tarsi žinodamas, kad kils klausimas apie švenčių reikšmę, teigė: „Svarbiausiais žmogaus kultūrinio gyvenimo įvykiais didingai atsiveria dangaus ir žemės galios. Tokio pobūdžio įvykiai pirmiausia yra šventės, per kurias žmogus susiduria su savo dievais.“ 

Filosofas Žilvinas Svigaris

Profesorius dr. Vincas Vyčinas yra vienas iš mažiausiai Lietuvoje žinomų lietuvių filosofų. Gimęs ir miręs Pitsburge (1918–1996, JAV), kurį laiką gyvenęs Lietuvoje, savo autobiografijoje „Mano gyvenimo ir minties raida“ aprašė, kas jį stūmė ieškoti savosios tiesos kelio: „Nors tuo laikotarpiu (1945–1949) pats Heideggeris ir nedėstė, jo žymiausias mokinys profesorius Eugenijus Finkas įvedė mane į Heidegerio minties labirintus. Skaitydamas Heidegerio ir Finko raštus, giliai įsijaučiau į Būties (galutinos) Realybės gelmes, kurios buvo daug arčiau „atsilikusios“ sodietiškos, negu pažangios technikos būties.“ („Naujasis židinys“‚ 1991 m., Nr. 11-12, p. 23).

Filosofas Vincas Vyčinas, 1970 m.

Toliau ten pat filosofas pamini, kad „1960–1973 m. man buvo produktingas gyvenimo laikotarpis. Parašiau Earth and Gods (1962), Greatness and Philosophy (1966), Search for Gods (1972) ir Our Cultural Agony (1973). (...) Gilinausi į mitinės realybės sampratas – graikų, indoeuropiečių aplamai, Egipto, Artimųjų rytų. (...) Ėmiau domėtis archeologija, ypač Senosios Europos mitinės kultūros radiniais. Šia prasme man gilų įspūdį paliko Gertrude Rachel Levy, o labiausiai Marijos Gimbutienės raštai.“ (ten pat, p.28). Lietuvių kalba yra išleisti V. Vyčino trys raštų tomai (leidyklos „Mintis“ serija „Iš Lietuvos filosofijos palikimo“, sudarė Arūnas Sverdiolas), knygos „Didžiosios Deivės epocha“ (1994), „Senovės Europos deivės“ (1999) ir straipsniai žurnale „Aidai“.

Folkloro ansamblis „Varangė“

Antroje laidos dalyje dalyvausime folkloro ansamblio „Varangė“ repeticijoje, kuri vyko  Astos ir Eugenijaus Driskių namuose. Su ansamblio nariais Lina Biekštaite, Gintaru Zavadskiu, ansamblio vadove Varsa Liutkute-Zakariene šnekučiuosimės apie ansamblio kasdienybę ir šventes. Dėkojame ir Vygintui Jankauskui, atvėrusiam ansamblio vaizdo archyvą, ir ansambliečiams, priėmusiems mus į savo Ratą. Laida bus kartojama 20 d. (pirmadienį) 9 val., 21 d. (antradienį) 11.30 val., 23 d. (ketvirtadienį) 16.30 val. ir 24 d. (penktadienį) 13.30 val.  per Balticum TV.

„Baltų  šventadienius“ parengė režisierė Nijolė Jačėnienė, filmavo ir montavo Jonas Tumasonis, tekstus skaitė Sigutis Jačėnas. Dėkojame už pagalbą Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui, Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, informaciniams partneriams dienraščiui „Vakarų ekspresas“ ir interneto portalui Alkas.lt. Laidų ciklą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.  

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder