"Auksinis gaublys" keičia orientaciją

Apdovanojimai

Jei Amerikos kino akademikai pritars kino kritikų nuomonei, šiemet, tikimasi, "Oskaro" ceremoniją būsiančią sensacingą. Praėjusios savaitės pradžioje Los Andžele išdalyti "Auksinio gaublio" apdovanojimai, vadinami "Oskarų" pranašais, buvo netradiciniai ir nustebino ne vieną kino žinovą.

Engas Ly prieš penkerius metus jau lipo ant tos pačios scenos atsiimti prizą už geriausią režisūrą ir geriausią užsienio filmą. Tada, 2001 metais, kino kritikai ir žurnalistai jo darbą "Tūnantis tigras, sėlinantis drakonas" vienbalsiai pripažino geriausiu filmu. Prieš ketverius metus šis filmas buvo vadinamas drąsiu projektu. Šiandien šią juostą pranoksta paskutinysis E. Ly filmas "Kuprotas kalnas".

Filmas pasakoja apie neįprastus dviejų Amerikos kaubojų, kurie laikui bėgant supranta, kad negali gyventi vienas be kito, santykius. Juostai buvo skirtos net keturios statulėlės. Dvi jų - už geriausią scenarijų ir geriausią režisūrinį darbą. Kovoje dėl pastarosios nominacijos E. Ly kardus surėmė su tokiais kino metrais kaip Vudis Alenas, Stivenas Spylbergas ir Piteris Džeksonas.

Geriausia kino komedija pripažinta juosta "Ties jausmų riba". Tai - biografinis filmas apie kantri muzikanto Džonio Kešo gyvenimą. Apdovanojimai už geriausią komišką vaidybą buvo skirti ir šio filmo aktoriams - Ryzai Viterspun ir Žoakimui Fyniksui.

Juosta "Kapotė" sėkmę atnešė aktoriui Filipui Seimurui Hofmanui. Jis buvo pripažintas geriausiu dramos aktoriumi. Geriausia šios kategorijos aktorė - Felisita Hafman, sukūrusi įsimintiną vaidmenį "Transamerikoje". Šis filmas - apie vyrą transseksualą, lyties keitimo operacijos išvakarėse sužinojusį, jog turi sūnų. F. Hafman taip pat vaidina daugiavaikę motiną TV seriale "Nusivylusios namų šeimininkės" (šiuo metu jį rodo TV3), kuris irgi pelnė "Auksinį gaublį" kaip geriausias TV serialas.

Džordžas Klūnis, kurio režisuota juosta "Labos nakties ir sėkmės" pretendavo į geriausio filmo apdovanojimą, "Auksinių gaublių" ceremonijoje turėjo tenkintis tik prizu už geriausią antrojo plano vyro vaidmenį (filmas "Sirijana"). Pakviestas užlipti ant scenos atsiimti prizo, aktorius juokavo: "Ar ne per anksti mane apdovanojate. Nespėjau dar nė stiklo išlenkti". Geriausia aktore šioje kategorijoje pripažinta Reičel Vaiz, sukūrusi vaidmenį juostoje "Ištikimas sodininkas".

Tiesa, ceremonijos metu nebuvo išvengta ir politikos. "Auksinis gaublys" už geriausią filmą užsienio kalba atiteko palestiniečiui Hanui Abu Asadui, sukūrusiam "Rojų dabar". Filmas, kaip sako pats kūrėjas, - tai bandymas suprasti, kas vadovauja teroristams, savižudžiams, kodėl žmonės ryžtasi mirti ir žudyti kitus.

Šių metų išdalyti "Auksiniai gaubliai" simbolizuoja nepriklausomų kino kūrėjų triumfą. Daugelis juostų sukurtos mažose kino studijose, o jų biudžetai nesiekia 30 milijonų dolerių. Nors "Aksiniai gaubliai" ir vadinami "Oskarų" pranašais, tačiau šįkart abejojama, ar Amerikos kino akademijos nariai paisys kino kritikų nuomonės. Akademikai, ypač griežtai besirūpinantys savo konservatyviu įvaizdžiu, "Kuproto kalno" gali nepasiūlyti nė į vieną svarbiausią "Oskarų" apdovanojimų nominaciją. Ar susikaus E. Ly dėl prestižiškiausio kino apdovanojimo su kitais režisieriais, sužinosime jau greitai - nominantai bus paskelbti sausio 31-ąją.

Parengė Rita POCIŪTĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder