"Al-Jazeera International" galės žiūrėti ir lietuviai

Eterio naujovės

Nuo rudens, planuojama, mūsų šalyje bus pradėtas retransliuoti tarptautinis televizijos žinių kanalas anglų kalba "Al-Jazeera International". Jo "tėvas" - kanalas "Al-Jazeera", arabų pasaulyje pripažįstamas nepriklausoma, objektyvia ir laisva nuo islamo cenzūros žiniasklaidos priemone.

48 narius vienijanti Lietuvos kabelinės televizijos asociacija (LKTA) jau nusiuntė savo pasiūlymus "Al-Jazeera" atstovams, informavo LKTA administracijos direktorius Juozas Jurelionis, ir laukia jų atsakymo.

Ryšiai su arabų telekompanija užsimezgė pernai, o šių metų birželį jos atstovai buvo atvykę į LKTA Vilniuje surengtą konferenciją "Laiko iššūkiai: kabelinė televizija šiandien ir rytoj", kurioje dalyvavo 180 svečių. Tuo metu ir buvo sutarta dėl galimybės bendradarbiauti.

Anot J. Jurelionio, dar nežinoma, ar retransliavimas bus pradėtas nuo rugsėjo 1-osios ar vėliau. Panašiu metu "Al-Jazeera" turi gauti licenciją kanalo transliavimo centrui Didžiojoje Britanijoje įsteigti.

"Kai kanalas turės vienos iš Europos Sąjungos šalių suteikta licenciją, mums, kaip operatoriui, nereikės prisiimti visos atsakomybės už programą", - komentavo J. Jurelionis.

Apie "Al-Jazeera" planus nuo 2006-ųjų pradėti savo tarptautinio kanalo anglų kalba transliavimą buvo pranešama jau ankstesniais metais. Dirbti jame pakviesti garsūs televizijos žurnalistai. "Al-Jazeera Internetional" biurai veiks Vašingtone (JAV), Londone (Didžioji Britanija), Dohoje (Kataras) bei Kvala Lumpūre (Malaizija).

Beje, naujojo TV kanalo planuose - skirti daugiau dėmesio trečiojo pasaulio šalims, kurios dažniausiai nepatenka į kitų tarptautinių žiniasklaidos priemonių akiratį.

Planuojamoje pasirašyti LKTA sutartyje su "Al-Jazeera" numatytas punktas, jog Lietuvos kabelinės televizijos galės pačios pasirinkti, transliuoti kanalą ar ne.

Lietuvos Vakarų regiono televizijos "Balticum TV" programų įsigijimo vadybininkė Kristina Baltrušaitienė sakė, jog abonentai jau teiraujasi, ar televizija retransliuos kanalą. Tačiau apie konkretų sprendimą, ar tai bus daroma, dar per anksti kalbėti.

"Mes visada domimės naujais kanalais ir galimybėmis juos pristatyti savo žiūrovams. Tikimės, kad derybos vyks sklandžiai ir "Balticum TV" abonentai taip pat galės žiūrėti "Al-Jazeera International", - kalbėjo pašnekovė.

Visą parą veikiantis žinių kanalas arabų kalba "Al-Jazeera" buvo įkurtas Kataro vyriausybės 1996-ųjų lapkritį. Auditorijos dydžiu kanalas prilygsta svarbiausioms pasaulio informacijos agentūroms.

"Al-Jazeera", kuris yra labai populiarus arabų šalyse (pavyzdžiui, 59 proc. egiptiečių labiausiai iš visų nacionalinių televizijos kanalų pasitiki būtent juo), išgarsėjo karo operacijų Artimuosiuose Rytuose filmuotais vaizdais, teroristinių grupuočių pareiškimų paviešinimu, Osamos bin Ladeno, ekstremistų organizacijos "al Qaeda" lyderio, vaizdo įrašais.

Dominykas ŠALČIUS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder