Vydūno kūryba atgims šokio spektaklyje

Vydūno kūryba atgims šokio spektaklyje

Birželio 1 dieną neseniai savo veiklą uostamiestyje pradėjęs teatras "Šauxmas" Žvejų rūmuose pristatys savo pirmąją premjerą - šokio spektaklį "Ragana" pagal taip pavadintą Vydūno misteriją.

"Visuomenėje juntamas teatro, kuris nesistengtų vien manipuliuoti formomis, bet būtų orientuotas į išliekamąją vertę, stygius. Gal tos vertybės šiandien skamba kiek banalokai, tačiau, paradoksalu, paprastumas, nuoširdumas tampa autentišku pažinimo būdu tarp begalės įmantrybių ir vadinamojo siekio būti originaliam. Esant tokiam dideliam tempui kartais žmogui tereikia sustoti, pažvelgti į save ir bandyti save pažinti. Teatras "Šauxmas" kvies žiūrovus atsiliepti į sielos šauksmą, o vėliau girdėti ir matyti kitą žmogų", - filosofiškai apie naujojo teatro atsiradimą kalbėjo jo steigėjas, režisierius Domininkas Malajavas.

Teatras debiutuos kartu su šokio spektakliu pagal Vydūno misteriją "Ragana". Pasak spektaklio kūrėjų, šio kūrinio esmę geriausiai apibūdina pats Vydūnas: "Dar ryški "pasaulyj betvarkė", maža harmonijos, bet jau "žmonės stengiasi pasiekti naują, aukštesnį žmoniškumo laipsnį." Norint žmogui susitikti su dieviškumu savyje, jam iš prigimties "slėnių" (aistrų, jausmų ir protavimo lygmens) reikia pakilti iki savo prigimties "kalno" - savosios esmės. Tik joje parimus, atsiveria dieviškumas, vienovės su Visuma patyrimas."

D. Malajavas apgailestavo, kad profesionaliesiems teatrams Vydūno kūryba yra nepatraukli. "Keista. Juk Vydūnas yra parašęs 40 dramų, libretų operoms, komedijų, misterijų. Premjeriniu spektakliu "Ragana" stengsimės atkreipti didesnį žiūrovų ir netgi teatro kūrėjų dėmesį į jo kūrybą", - kalbėjo režisierius.

Žinoma, Vydūno kūryba, pasak pašnekovo, yra kietas riešutėlis. "Labai svarbu moralines vertybes, filosofiją perteikti per šiandienos prizmę, o ne vien moralizuoti žiūrovus. Dėl to ir pasirinkome gana originalią - šokio spektaklio formą, kuri leis emociškai pajausti Vydūno dramaturgiją", - pridūrė jis.

Teatro "Šauxmas" branduolys: D. Malajavas, kompozitorius Saulius Šiaučiulis, dailininkė Laura Guokė ir režisierė Andrėja Gričiutė.

Spektaklio "Ragana" choreografas - Darius Berulis

Kompozitorius - S. Šiaučiulis

Kostiumų ir videoprojekcijų dailininkė - L. Guokė

Scenografija - Domininkas Malajavas

Pagrindiniai atlikėjai:

Arvydas - Simonas Laukaitis,

Augyvė (jo motina) - Elinga Serapinaitė,

Protas (vienuolis, pirklys) - Aleksas Mažonas,

Laima (deivė, teisingumo ir likimo valdytoja) - Kristina Gudelytė,

Milda (deivės Laimos dukra, meilės deivė) - Eiva Dobilaitė,

Laumės (meilės deivės Mildos tarnaitės) - Klaipėdos universiteto Menų akademijos vaidybos ir choreografijos studentai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder