Valentinas Masalskis: mokytis matyti tikruosius karaliaus drabužius reikia nuo mažens

Valentinas Masalskis: mokytis matyti tikruosius karaliaus drabužius reikia nuo mažens

Klaipėdos jaunimo teatras pristato premjerą „Nuogas Karalius“. 2017 m. sausio 28 d. klaipėdiečiai ir miesto sviečiai kviečiami apsilankyti Klaipėdos kultūros fabrike, kur bus pristatytas spektaklis visai šeimai pagal Hanso Kristijano Anderseno pasaką „Nauji karaliaus rūbai“ (rež. Valentinas Masalskis). Šis spektaklis yra tarsi trumpas filosofinis traktaktas, kurio tiek forma, tiek žodynas suprantamas ir vaikams, ir suaugusiems.

„Spektaklis kalba apie mūsų visuomenės aklumą, apie mūsų ribotumą, prisitaikymą ir susitaikymą su esama situaciją. Taip pat apie mūsų norą būti kitokiais nei esame iš tiesų. Nepaisant rimtos temos, spektaklis – linksmas ir žaismingas lyg šventinis pokštas, kuris sukels šypseną ir suteiks malonumą visai šeimai. Juk vaikus nuo pat vaikystės reikia mokyti, kad jie matytų, ar karalius yra su rūbais, ar be jų.“ – spektaklį „Nuogas Karalius“ pristato režisierius V. Masalskis.

Spektaklis „Nuogas Karalius“ – šiuolaikiška visiems gerai pažįstamos H.K. Anderseno pasakos „Nauji karaliaus rūbai“ inscenizacija. „Nuogo Karaliaus“ scenos itin artimos ir atpažįstamos kiekvieno mūsų kasdienybėje. Susitikimas su jo didenybe įmanomas tik vaizdo skambučių pagalba. Karaliaus noras – ministrams įsakymas, tad šie pasiners į nuostabiausių drabužių paiešką. Tik klausimas, kiek iš susirinkusiųjų salėje bus matančių naujuosius Karaliaus drabužius.

 „Karalius didelis dabita, kuriam jo išvaizda yra pats svarbiausias dalykas. Nors karalius drabužių turi daugiau nei visoje karalystėje yra gyventojų, tačiau jam niekas neįtinka. Spektaklyje visi ieškos gražiausių rūbų karaliui, o pabaigoje susidurs su netikėta tiesa. “ – teigia karaliaus vaidmenį spektaklyje sukūręs aktorius Gytis Šimelionis.

H.K.Anderseno pasaka „Nauji karaliaus rūbai“ kalba apie moralinę dilemą – sakyti ar meluoti? Šios autoriaus idėjos nepamiršta ir Klaipėdos jaunimo teatro kūrybinė komanda, pasirinkusi šiuolaikinius elementus praturtina spektaklio formą ir taip pasakojimą paverčia žaismingu ir patraukliu reginiu. Išvydus šią komiškai absurdišką istoriją norėsis išlikti savimi ir sakyti tai, kuo pats tiki ir ką matai. 

 „H.K.Anderseno pasaka „Nauji karaliaus rūbai“ mums yra įstrigusi kaip ženklas, kad mūsų vadovai ar aukštas pozicijas užimamtys žmonės yra kvaili ar bijantys tokiais atrodyti, kai yra nurengiami. Juk tada mes juos pamatome tokius, kokie jie yra. Nuogo karaliaus motyvas mus lydi nuo mažų dienų, o kad karalius nuogas pasakoje sušunka mažas vaikas. Tada mes praregime ir pamatome realybę, kurią dėl įvairiausių priežasčių slepiame. Galbūt dėl savo vidinių kompleksų ar noro pataikauti, įgauti asmeninės naudos, ar norėdami būti kitokiais nei esame. Tikruosius karaliaus rūbus pamatome, kai nusimetame savo kaukes ir išsilaisviname.“ – sako režisierius V. Masalskis.

Aktoriai: Gytis Šimelionis, Paulius Pinigis, Donatas Želvys, Donatas Stakėnas (Gediminas Povilavičius),  Artūras Lepiochinas (Kristupas Biržietis), Laima Akstinaitė, Rugilė Latvėnaitė (Jūratė Martinaitytė)

Bilietus glima įsigyti internetu ir „Tiketa.lt“ bilietų platinimo vietose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder