Tomas Juočys: "Tos pačios vadybos taisyklės galioja tiek versle, tiek kultūroje"

Tomas Juočys: "Tos pačios vadybos taisyklės galioja tiek versle, tiek kultūroje"

"Mano įsitikinimu, "projektinė kultūra" yra labai rizikinga. Parašyti gerą projektą yra ne tas pats, kas sukurti gerą produktą," - teigia radijo laidoje "Avanscena" lankęsis Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys, laidos vedėjai Karinai Metrikytei plačiau papasakojęs apie pajūryje šiemet antrą kartą rengiamą tarptautinį teatro festivalį TheATRIUM, jo finansavimo niuansus bei besikeičiantį pagrindinį uostamiesčio teatrą.

Kaip verslininkai "sumetė" pinigų festivaliui

Pernai pirmą kartą suorganizuota šventė teatro gurmanams - festivalis TheATRIUM - buvo savotiškai rizikingas projektas - anksčiau nei pačioje Klaipėdoje, nei Klaipėdos dramos teatre tokio masto festivalio nebuvo.

"Kai matai, kad finansuojamų projektų sąraše yra kad ir mūsų bičiulių rengiamos "Jūros šventės" programos dalis - tai, atleiskit, kultūra ir šventė... Aš tuos dalykus bandyčiau atskirti.

Ar tikrai valstybė turi kištis į komercinių renginių finansavimą? Nemanau. Todėl ta nuoskauda jaučiama. Bet mūsų atveju reikėjo tą liūdną žinią dėl negauto finansavimo ištransliuoti." Anot T. Juočio, festivalį jie vis tiek turėjo suorganizuoti: "Negalėjome nuvilti teatrų, su kuriais tarėmės. Ir mūsų reakcija buvo išgirsta."

"Tai buvo pirmasis ir, ko gero, vienintelis festivalis, finansuotas tik klaipėdiečių," - pabrėžia TheATRIUM organizatorius.

Ambicijų būtinumas teatro vadyboje

Svarstydamas, kuo patraukti verslininkus, verslo pasaulį, kad jo atstovai sutiktų paremti kultūrą, Tomas Juočys teigia, kad vieno atsakymo nėra. "Kiekvieną verslininką paveikia vis kitokie aspektai.

Tačiau iš esmės verslininkas nori matyti pragmatišką, ambicingą kūrėją - mūsų atveju Klaipėdos dramos teatrą," - sako šio teatro vadovas.

"Klaipėdos dramos teatras stengiasi būti aktyvus ir "nepatogus" - net ir žiūrovams, - atvirai įvardina T. Juočys. - Pažvelkite į repertuarą, kuris per trejus metus visiškai pasikeitė. Nerandu teisingų žodžių, bet galbūt tiksliausia būtų: esame "neužsidaręs" teatras, turime tiek ambicijų, kad norime būti atpažįstami ne tik Lietuvoje.

Kaip versle, taip ir kultūroje

Kalbėdamas apie vadybos problemas kultūrinėje Lietuvos plotmėje, Tomas Juočys prisipažįsta pats pagal išsilavinimą esąs vadybininkas.

"Tos pačios taisyklės ir kanonai galioja tiek versle, tiek kultūroje," - teigia jis.

"Mes dar niekada nerašėme nė vienam verslininkui prašymo paremti, mes visuomet jiems siunčiame siūlymą prisidėti prie mūsų kūrybinės programos, kurią išdėstome," - pasakoja Klaipėdos dramos teatro vadovas.

Rodyti tai, ką patiems norisi matyti

Šiųmetis festivalis TheATRIUM neturi išryškintos koncepcijos arba šūkio. "Savo "viduje" apie tai daug diskutuojame," - prisipažįsta T. Juočys.

Anot pašnekovo, įdomu tai, kaip festivalio programa buvo sudaryta ir kaip pasirinkti konkretūs spektakliai: "Ties tuo dirbome tik Klaipėdos dramos teatro vadyba, neturime jokių agentų.

Visi pasidaliname, kas, kur, į kurią pusę važiuojame - į Gruziją, Lenkiją, Čekiją ar dar kažkur, ir ieškome, kaip sudaryti kokybišką programą.

Birželio mėnesį jau antrą kartą vyksiančiame tarptautiniame teatro festivalyje TheATRIUM, pernai sulaukusiame didžiulio žiūrovų dėmesio, per penkias festivalio dienas pasirodys trylika skirtingų trupių, o publiką džiugins per dvidešimt renginių.

Tarp TheATRIUM svečių bus ir jau pažįstamos trupės - teatras "NO99" iš Estijos ir Varšuvos "Nowy Teatr" bei kūrėjai iš Gruzijos, Baltarusijos, Didžiosios Britanijos.

Daug kam pasiruošusi publika

"Mums labai svarbu atvežti į Klaipėdą kuo daugiau festivalinių spektaklių, - teigia Tomas Juočys. - Taip tobulėja ne tik mūsų teatras, mūsų vadybos darbas - mes "edukuojame" ir žiūrovą, labai gerai pasitikriname publiką ir sužinome, kiek toli mes galime eiti su savo pačių repertuaru." Pašnekovas prisipažįsta besidžiaugiąs Klaipėdos žiūrovais, kuriuos anksčiau buvo bandoma nuvertinti: "Publika teatre yra labai daug kam pasiruošusi."

Šių metų spalio mėnesį sukaks treji Tomo Juočio vadovavimo Klaipėdos dramos teatrui metai. "Kartais pasižiūriu į tą programą, kurią pateikiau Kultūros ministerijai, kai kandidatavau į šio teatro vadovus, ir man pačiam įdomu tai, kad dabar mes labai stipriai ją atitinkame.

Pats esu nustebęs. Galiu pasakyti tik vieną dalyką - taip ir prognozavau, kad teatro "naujumas" pasibaigs per vienerius metus, o paskui jau reikės gero repertuaro ir profesionalaus darbo, kad žmonės čia lankytųsi.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder