Spektaklis "Elzės žemė": "Senatvė nėra nuosprendis"

Spektaklis "Elzės žemė": "Senatvė nėra nuosprendis"

Šį savaitgalį Klaipėdos dramos teatras pristatys paskutinę šio sezono premjerą. Tai - režisieriaus Povilo Gaidžio, šį mėnesį švęsiančio 80-ies metų jubiliejų, spektaklis "Elzės žemė" pagal jaunos rusų dramaturgės Jaroslavos Pulinovič to paties pavadinimo pjesę.

Pagrindinė spektaklio herojė Elzė Bliumentrost, kurią įkūnija aktorė Regina Šaltenytė, yra vokietė, gyvenanti gūdžioje Rusijos provincijoje. Ji septyniasdešimt šešerius metus pragyveno be džiaugsmo, meilės ir grožio. Galima sakyti, tuščiai ir beprasmiškai. Tačiau vieną dieną ji susipažįsta su Vasilijumi (aktorius Kęstutis Macijauskas), ir jį įsimyli. Ir nors giminaičiai naująją porą bando išskirti, Elzė jau atrado savąją žemę - kurioje telpa ne tik bateliai aukštais kulniukais, gėlės ir bučiniai, romantiški pokalbiai, bet ir kelionės aplink pasaulį su mylimu žmogumi. Ir Elzė desperatiškai bando nugyventi gyvenimą iš naujo - tikrąjį savo gyvenimą, kurio niekada neturėjo.

Režisierius šią pjesę pasirinko dėl to, kad joje nagrinėjama žmogaus moralė.

"Egoizmas, nejautrumas, gobšumas, bukumas, nenorėjimas įsiklausyti ar suprasti kito naikina visa, kas yra gražu, švelnu ir paprasta", - sako P. Gaidys.

Kita svarbi tema, nagrinėjama kūrinyje, yra žmogaus tautybės tema, kuri šiandieniniame pasaulyje yra ypač aktuali.

"Šiandien pasaulis yra susikaldęs. Vienos valstybės pjaunasi su kitomis, pastebimos netgi įvairios fašizmo išraiškos. Tačiau geram žmogui tautybės klausimas neegzistuoja. Gėriui neegzistuoja jokios valstybės sienos. Toks žmogus visur yra žmogus", - kalbėjo režisierius.

Jis žavėjosi tokiu 30-metės pjesės autorės brandumu ir dvasios stirpybe, kuri atsispindi visose J. Pulinovič pjesėse, pelniusiose pasaulinį pripažinimą.

Aktorė R. Šaltenytė prieš penktadienį vyksiančią premjerą atviravo, jog įkūnijant pagrininę heroję atėjo suvokimas, kad senatvė nėra nuosprendis.

"Senatvė gali būti labai gražių dalykų pradžia", - sakė R. Šaltenytė.

Iš 76-erių herojės aktorė sakė išmokusi, jog mokėjimas tylėti, kentėti ir mylėti moteriai yra tikra Dievo dovana.

Scenografiją ir kostiumus sukūrė Artūras Šimonis, muziką - Martynas Bialobžeskis, pjesę išvertė Gintaras Grajauskas. Spektaklyje taip pat vaidina Renata Idzelytė, Donatas Švirėnas, Simona Šakinytė, Nijolė Sabulytė, Nijolė Narijauskaitė, Irena Simonaitytė, Sigutė Gaudušytė ir Toma Gailiutė.

Ilgametis Klaipėdos dramos teatro režisierius P. Gaidys nebedirba teatre. "Elzės žemę" jis statė kaip kviestinis režisierius.

"Vėl pasijutau reikalingas, savas. Malonu. Bet išleisime premjerą ir aš vėl būsiu svetimas", - kalbėjo P. Gaidys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder