Skandalai teatrui garbės nedaro

Skandalai teatrui garbės nedaro

Panevėžio J.Miltinio dramos teatre - laukimo nuotaikos. Iki spalio mėnesio vidurio turėtų paaiškėti, kas bus tas laimingasis, kuriam bus lemta atsisėsti į kadaise legendiniu vadinto, tačiau kelerius pastaruosius metus labiau skandalais nei kūrybiniais pasiekimais garsėjančio teatro direktoriaus kėdę.

Kultūros ministerija patvirtino, kad vadovauti teatrui pageidavimą pareiškė penki kandidatai. Nors ministerija, vadovaudamasi Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, be pačių kandidatų sutikimo šio posto siekiančių asmenų pavardžių neskelbia, Panevėžio teatre jos aptarinėjamos. Tai vyksta be emocijų ir be didelių vilčių.

Pageidavimus vadovauti teatrui yra pareiškę jau vieną kadenciją jam dirigavęs Romualdas Vikšraitis, Panevėžyje ne vieną spektaklį pastatęs laisvai samdomas režisierius Algimantas Pociūnas, Kaune gyvenančio panevėžiečio aktoriaus J.Miltinio bendražygio Vaclovo Blėdžio sūnaus Leono Blėdžio ir vilniečio teatro kritiko Andriaus Jevsejevo duetas. Vienintelis iš kandidatų panevėžietis - etnomuzikologas, buvęs Panevėžio muzikos mokyklos vadovas Gvidas Vilys. Kas penktasis - neatskleidžiama.

Kandidatams buvo duotas mėnuo susipažinti su teatro kolektyvu ir padėtimi, kuri, neslepiama, yra nepavydėtina. Pasak teatro laikinojo vadovo, direktoriaus pavaduotojo Donato Petrakovo, įstaigos skolos siekia 40 tūkst. eurų. Tačiau jis sako esąs nusiteikęs naujajam vadovui - kad ir kas ateitų - didelės skolų kupros nepalikti. „Spektakliai vyksta, žiūrovai eina“, - turi vilčių laikinasis direktorius, pernelyg nesigilinantis į kandidatų personalijas.

Pasak jo, iki šiol su teatru susipažino tik R.Vikšraitis ir A.Pociūnas. Kadangi ministerija neinformavo, kas pretenduoja į vadovus, laikinojo vadovo D.Petrakovo žodžiais, žmonės dirba ir laukia konkurso rezultatų.

J.Miltinio teatrui nesiseka su direktoriais. Tokia padėtis tęsiasi nuo 2010-ųjų, kai baigėsi Rimanto Tereso kadencija. Jai pasibaigus, direktoriaus postą pabandė užimti kitas panevėžietis, aktorius Laimutis Sėdžius. Tačiau jis pasitraukė neįvardijęs priežasčių vos po poros dienų. Po to Kultūros ministerijos konkursą laimėjo R.Vikšraitis. Jo vadovavimo metais teatras garsėjo ne pastatymais, o vidaus rietenomis. Direktorius nerasdavo bendros kalbos nei su aktoriais, nei su keliomis profsąjungomis. Gesindama gaisrus, Kultūros ministerija padėjo R.Vikšraičiui šiaip taip sulaukti kadencijos pabaigos, kurią teatro aktoriai paminėjo neslėpdami džiūgavimo.

Nepasisekė gero vardo teatrui grąžinti prieš porą metų konkursą laimėjusiam režisieriui Linui Marijui Zaikauskui. Užsienyje keliolika metų dirbęs režisierius startavo su ambicinga programa. Ketindamas Panevėžį padaryti kone pasaulio kultūros bamba, L.M.Zaikauskas karjerą baigė dar skandalingiau. Dėl seksualinio priekabiavimo ir kitokių pažeidimų direktorius vasarą buvo atleistas.

Ką apie kandidatų galimybes mano patys aktoriai? Jie pripažįsta, kad seksualinio priekabiavimo skandalas vainikavo 7 metų teatro veiklą, išgarsindamas jį toli gražu ne taip, kaip žadėjo dabar teismo laukiantis režisierius L.M.Zaikauskas.

„Vakaro žinioms“ pabandžius išgirsti aktorių nuomones, jie kalbėjo prašydami neminėti jų pavardžių.

Daugelio požiūriu R.Vikšraitis teatrui būtų visiška katastrofa. Esą jis jau parodė, ką sugeba, ir kartą teatrą „nubankrotino“, o skolas turėjo apmokėti Kultūros ministerija.

A.Pociūnas šiame teatre gerai pažįstamas, jis nepeikiamas. Tačiau, aktorių nuomone, jis yra režisierius, o šiuo metu teatrui reikia itin gero vadybininko, kuris ištrauktų įstaigą iš gilios duobės.

Teatro kolektyvas nėra tikras, ar pasisektų tai padaryti režisieriaus J.Miltinio bendražygio V.Blėdžio sūnui L.Blėdžiui, šiuo metu vadovaujančiam viešajai įstaigai „Tiesiog teatras“ Kaune.

Apie G.Vilio, kuris pasiskelbė siekiantis teatrą matyti kaip atvirą meno centrą, vadybinius gebėjimus aktoriai teigia neturintys nuomonės. Beje, paskui buvusį muzikos mokyklos direktorių velkasi nekoks šleifas. Muzikos įstaigos vadovo postą jis turėjo palikti supainiojęs viešuosius ir privačius interesus - už tai buvo svarstytas Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje.

Aktorius Vytautas Kupšys, buvęs vienos teatro profsąjungų lyderis, pripažino, kad kolektyvas minėtais kandidatais yra nusivylęs.

„Niekas nieko nebesitiki. Aš išėjau iš profsąjungos, nes pamačiau, kad žmonės visiškai nuleido rankas supratę, kad mes esame ministerijos atiduoti likimo valiai. Tai ne mano vieno nuomonė“, - tvirtino V.Kupšys. Anot jo, ministerijos vadovams panevėžiečiai aktoriai siūlė rengti naują konkursą arba nerengti jokio ir palaukti, kol atsiras rimtas kandidatas.

„Teatrui reikia žmogaus, kuris nedarytų esminių klaidų, konsoliduotų kolektyvą, rūpintųsi laukiančiais remontais. Reikia tikro vadybininko, o tarp esamų aš jo nematau“, - apgailestavo vienas ilgametis teatro aktorius. Pašnekovas skeptiškai vertino ir ministerijos rengiamus teatro įstatų pakeitimus, kuriais J.Miltinio teatras ketinamas paversti regioniniu teatru: „Man susidaro įspūdis, kad mūsų teatrą tiesiog ketinama uždaryti.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder