Pragariškas karo mechanizmas - spektaklyje "Mama Drąsa"

Pragariškas karo mechanizmas - spektaklyje "Mama Drąsa"

Sezono pabaigoje Klaipėdos dramos teatre numatytas dar vienas svarbus įvykis - artėja spektaklio "Mama Drąsa" premjera: gegužės 30, 31 ir festivalyje "TheATRIUM" birželio 6, 7 dienomis Klaipėdos dramos teatro mažojoje salėje.

Šiuo metu, statant spektaklį, su Klaipėdos dramos teatro trupe darbuojasi tarptautinė komanda: režisierius Elmaras Senkovas, dramaturgė Rasa Bugavičute-Pece, scenografas Reinis Suhanovas, o vaizdo projekcijas kuria Rimas Sakalauskas, kompozitorius Edgaras Makenas, režisieriaus asistentas Vaidas Jočys.

Latvių komanda kartu dirba jau ne pirmą kartą. Prieš tai jie darbavosi Valmieros teatre, Latvijos nacionaliniame teatre. Elmaras ir Reinis po spektaklio Klaipėdoje grįš į Rygą ir iškart kibs į kitą darbą: jie rūpinasi liepos 6 dieną Latvijos šimtmečiui skirtos šokių šventės, kurioje dalyvaus apie 20 tūkst. šokėjų, estetiniu vaizdu ir režisūra.

Latvių režisierius E. Senkovas (g. 1984) 2014 m. gavo Latvijos geriausio metų režisieriaus apdovanojimą, o 2015 m. jo "Antigonė" pripažinta geriausiu "Metų mažos formos spektakliu".

Spektaklyje "Mama Drąsa", kuriame vaidina Klaipėdos dramos teatro trupė, kalbama apie pragarišką karo mechanizmą, kurį verčia suktis verslo interesai. Karas vyksta visada, jis tik atrodo "kažkur toli". Bertoldas Brechtas pjesę "Motušė Kuraž ir jos vaikai" pradėjo rašyti 1938 m., kai fašistinė Vokietija ruošėsi karui, ir jos veiksmas nukelia į XVII amžių. Pasak dramaturgės Rasos Bugavičutes-Pece, ir dabar Europoje vyksta karas, militaristinės jėgos kasdien demonstruoja savo galią, mes gyvename šaltojoje karo zonoje.

Spektaklio kūrėjams labiausiai rūpi, kaip jauni žmonės ir jų artimieji šiandien žiūri į tarnybą kariuomenėje, kokia šiandien yra gyvybės kaina. Pasak režisieriaus, kai buvo ekskursijoje poligone, labiausiai jį nustebino, kad kariai noriai pasakoja apie tarnybą ir karių kasdienybę, tačiau niekas kariuomenėje nekalba apie karą. "Mes esame pripratę nuolat matyti karo vaizdus žiniasklaidoje. O juk karas (Sirijoje, Ukrainoje...) - realus ir mus nuolat supa, ginklai nuolat gaminami ir jais prekiaujama", - sako spektaklio kūrėjai.

MOTUŠĖ KURAŽ. Aktorius Darius Meškauskas spektaklyje "Mama Drąsa" įkūnys motušę Kuraž. Egidijaus Jankausko nuotr.

Režisierius ir dramaturgė nusprendė spektaklyje palikti nedaug originalaus pjesės teksto ir tik pagrindinius veikėjus, dėmesį sutelkti į karo temą apskritai, o kūriniui gyvybės ir tikroviškumo suteikia dokumentiniai veikėjų monologai - pasakojimai apie kariuomenėje tarnybą atliekančių karių gyvenimą.

B. Brechto pjesėje "Motušė Kuraž" dera žmogiškumas, verslumas ir apsukrumas, o karas - jos pragyvenimo šaltinis. Spektaklio vizualinė stilistika, pasak scenografo R. Suhanovo, įkvėpta tų karo vaizdų, kokius mes įpratę matyti: kariūnų nuotraukos, žuvusiųjų žmonių vaizdai, karo scenos, o šalia - spalvinga reklama. Tad spektaklyje dera cirko, pramogų, lunaparko estetika ir tikras karo siaubas, grėsmingi karinių laivų, ginklų vaizdai. Spektaklyje daug žaidimo elementų, dialogo su žiūrovais akimirkų, itin svarbi gyvai atliekama muzika. Motušė Kuraž, kurią įkūnys virtuoziškas aktorius Darius Meškauskas, - tarsi koks senų laikų riteris nuolat lydima orkestrėlio, kuris jos pageidavimu gali sugroti tinkamą melodiją.

Pasak režisieriaus ir scenografo, dirbti su Klaipėdos teatro komanda jiems malonu ir nekilo sunkumų dėl tarpusavio supratimo: ir aktoriai, ir visa teatro komanda - atviri, palaikantys, noriai improvizuoja, siūlo idėjas ir dalijasi jomis.

Vaidina: Mama Drąsa - Darius Meškauskas, Eilifas - Karolis Maiskis, Katrina - Justina Vanžodytė, Šveicerkasas - Donatas Švirėnas, Viršila - Liudas Vyšniauskas, Ivetė - Renata Idzelytė, Kapelionas - Vaidas Jočys, Pulkininkas - Aurimas Pintulis, verbuotojai - Jonas Baranauskas, Liudas Vyšniauskas, kariai - Karolis Maiskis, Donatas Švirėnas, Liudas Vyšniauskas, Aurimas Pintulis, Mikalojus Urbonas, Jonas Viršilas, Jonas Baranauskas, Linas Lukošius, Marius Pažereckas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder