Naujas KDT sezonas: premjeros, debiutai, gausios gastrolės ir "TheAtrium" potėpiai

Naujas KDT sezonas: premjeros, debiutai, gausios gastrolės ir "TheAtrium" potėpiai

Klaipėdos dramos teatras (KTD) pristatė 83-iąjį sezoną. Nors iki Naujųjų klaipėdiečiai pamatys tik vieną premjerą, Jono Vaitkaus spektaklį "Kas prieš mus", teatre - tikras darbymetis. Vyksta intensyvios repeticijos, jau dėliojama kitų metų festivalio "TheAtrium" programa bei organizuojamos ypač didelės gastrolės.

Sezono atidarymo šventė vyks šiandien kartu su ekskursijomis po teatro užkulisius ir spektaklio "Pašaliniams draudžiama" įrašo peržiūra (vyks 21 val. teatro Didžiojoje salėje, reikalinga išankstinė registracija: [email protected]).

Dėmesys kokybei

Teatro vadovas Tomas Juočys akcentavo, kad šiemet teatro dėmesys krypsta ne į kiekybę, o į kokybę: "Anksčiau per sezoną pristatydavome 5-6 premjeras, tačiau dabar mėginsime įgyvendinti 2-3 vertingus ir bendruomenei įdomius projektus."

Šiemet bus pristatyta tik viena premjera - "Kas prieš mus". O jau kitąmet planuojama žiūrovams parodyti dar du naujus spektaklius. Žiemos pradžioje A. Galino pjesės "Paradas" premjerą pristatys legendinis teatro meistras Povilas Gaidys. Vėliau į darbus kibs režisierius Oskaras Koršunovas, kuris statys spektaklį pagal Viljamo Šekspyro pjesę "Troilas ir Kresida" apie trojiečių ir graikų karą. Kartu su Klaipėdos dramos teatro aktoriais dirbs ir jaunieji "OKT" teatro artistai. Beje, kitą teatro sezoną greičiausiai atidarys spektaklis, kurį kurs garsus, kontraversiškas rusų režisierius Konstantinas Bogomolovas.

"Vis dėlto esminė naujiena, kurią norėjome pristatyti, yra susijusi su festivaliu "TheArtium", kurį 2019 metais pradėsime lietuviško teatro "vitrina" ("showcase" - angl.)", - pasakojo teatro vadovas.

Lietuvos teatrams bus paskelbtas kvietimas pristatyti spektaklius festivalyje, o jų žiūrėti 2-3 dienas bus pakviesti festivalių rengėjai, teatro programų sudarytojai iš užsienio šalių, naujausius ir, festivalio rengėjų požiūriu, įdomiausius spektaklius galės pamatyti ir klaipėdiečiai. Tokios programos privalumas - per trumpą laiką festivalių programų sudarytojai gali pamatyti daug spektaklių ir čia pat bendrauti su jų kūrėjais, tartis dėl kvietimo į savo teatrus. Tai proga ir Klaipėdos krašto žmonėms pamatyti Lietuvos teatrų naujienas.

Beje, festivalio rengėjai kaimyninėse šalyse intensyviai ieško spektaklių 2019 m. festivaliui - ne tik pažįstamų režisierių, bet ir naujų vardų. Tikėtina, kad klaipėdiečiai ir šiemet pamatys ne vieną jau pamėgto lenkų teatro spektaklį.

"Atsivėrė pasaulis"

Kultūrinės veiklos ir žiūrovų aptarnavimo padalinio vadovė Ineta Baužytė pasidžiaugė, kad, nors teatras šiemet švenčia solidų gimtadienį, naują sezoną jis pasitinka su nauju moderniu ir jaunatvišku įvaizdžiu. Prieš spektaklius žiūrovus taip pat pasitiks administratorės su atsinaujinusiu įvaizdžiu, kurį sukūrė uostamiesčio dizainerė Lina Andriukonė.

I. Baužytė priminė, kad bilietų kainos šiemet išliko tokios pačios, tačiau atkreipė dėmesį, kad kainos bus mažesnės, likus keliems mėnesias iki premejros, o vėliau, likus vos keletui dienų prieš spektaklį, smarkiai kils. Tad ragino bilietus įsigyti iš anksto. Taip pat atsirado lojalumo kortelė, suteiksianti žiūrovams nuolaidų.

"Beje, šiemet mūsų teatrui plačiai atsivėrė pasaulis - bus daug gastrolių. Rugsėjo viduryje mes pasirodysime Šanchajaus Didžiajame teatre kartu su spektakliu "Kalės vaikai", kurį pamatys 2 400 Kinijos žiūrovų. Rugsėjo 26 dieną sulauksime svečių iš Pietų Korėjos, kurie dalyvaus spektaklio "Kas prieš mus" repeticijose. Spalį numatoma kelionė į Pietų Korėją, kur turėsime galimybę susipažinti su vietiniais prodiuseriais, pamatyti spektaklių, kuriuos galbūt parodysime festivalyje", - vardijo planus teatro atstovė.

Beje, lapkritį dar numatoma kelionė į Azerbaidžaną, kur vyks penktoji tarptautinė teatro konferencija. Vėliau numatytos gastrolės į Rumuniją, kur vėlgi bus rodomas spektaklis "Kalės vaikai".

Teatre - Rolando Kazlo debiutas

Pirmoji premjera žiūrovų laukia rugsėjo 29, 30 dienomis: dramaturgo Gintaro Grajausko naują pjesę "Kas prieš mus" režisuoja J. Vaitkus, pagrindinį vaidmenį atliks Rolandas Kazlas.

Režisierius į Klaipėdos dramos teatrą grįžta maždaug po šešerių metų pertraukos, kai kartu su klaipėdiečiais statė spektaklį "Mergaitė, kurios bijojo Dievas" bei "Mums viskas gerai".

Pagrindinis pjesės "Kas prieš mus" veikėjas - Gabrielius d'Anuncijus (Gabriele d'Annunzio, 1863-1938) - istorinis asmuo, italų poetas, nacionalinis didvyris, politinis lyderis, buvęs vos metus gyvavusios Fiumės valstybės (dabar Rijeka, Kroatija) vadas, vizionierius, moterų numylėtinis, pats parašęs valstybės konstituciją.

Pasak pjesės autoriaus G. Grajausko, tai buvo viena keisčiausių valstybių pasaulyje, o Gabrielius d'Anuncijus laikytas fašizmo pradininku, jį mokytoju vadino Benitas Musolinis. Juo žavėjosi Salvadoras Dali, jis žavėjosi muzika, garbino Dantę, muzika ir poezija buvo privalomos disciplinos Fiumės valstybės piliečiams, jos kultūros ministru buvo pats maestro Arturas Toskaninis.

Repeticijos prasidėjo dar šio mėnesio pradžioje, vyksta intensyvus kūrybinis procesas. "Teatre nepažįstu visų aktorių, tačiau visi dirba labai aktyviai, neįsižeidžia, jei jiems pabandžius juos keičiame kitais aktoriais. Nėra jokio pavydo, visi mokosi, stebi. Žinoma, kol kas dar nėra sceninio vaizdo - dabar repetuojame dramaturginį stuburą. Kol kas viskas šviežia, bet labai įdomu", - pasakojo režisierius J. Vaitkus.

Spektaklis, jo nuomone, yra labai aktualus visiems, kurie galvoja apie valstybę ir žmogaus gyvenimą joje, konstituciją.

"G. Grajauskas parašė keistą pjesę, siužetas gana retas: poetas - valdžioje. Tačiau toks faktas istorijoje iš tiesų buvo. Gabrielius d'Anuncijus su italų kovotojais užėmė miestą ir jį valdė maždaug vienerius metus. Pasak gyventojų, tokios laisvės dar nėra buvę!" - juokėsi R. Kazlas.

Pasak aktoriaus, šis vaidmuo labai įdomus, tačiau reikalaujantis daug energijos, plataus aktorinio diapazono, erudicijos, lakios vaizduotės. "Spektaklyje - daug ugningų kalbų, šmaikščių dialogų. Mano personažas nuo pradžios iki pabaigos neišeina iš scenos", - pasakojo R. Kazlas.

Beje, aktorius pasidžiaugė, kad tai - jo debiutas Klaipėdos dramos teatro scenoje. "Teatras atsinaujinęs, bandau apsiprasti scenoje. Su kolegomis aktoriais nekyla jokių problemų", - šypsojosi pašnekovas.

Pjesę iškalbingai reziumuoja personažo Gabrieliaus d'Anuncijaus citata: "Žmonės nenori keistis. [...] Jie nori permainų, bet ne savyje. O jei permainos įvyksta, jie susierzina, kad visai ne tokių permainų norėjo. Todėl duokim jiems permainų iliuziją. Gražų spektaklį. Valdžia, valstybė - tai spektaklis."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder