"Mūza" - naujas puslapis Dramos teatro gyvenime

"Mūza" - naujas puslapis Dramos teatro gyvenime

Praėjusį penktadienį atėjusieji į Klaipėdos dramos teatrą žiūrėti paskutinį kartą šį sezoną rodomo spektaklio "Karalienė Luizė" netikėtai tapo iškilmingo ir jaudinančio momento liudininkai. Prieš prasidedant spektakliui buvo teikiami apdovanojimai "Mūza" dviem šio teatro aktorėms.

Apdovanojimai "Mūza", kuriuos įsteigė jūrų krovinių kompanija "Bega", artėjant pirmo po rekonstrukcijos Klaipėdos dramos teatro sezono pabaigai buvo teikiami pirmą kartą. Jie skirti iškiliausiems šio teatro kūrėjams už nuopelnus profesionaliam scenos menui, atsidavimą profesijai bei ryškiausius 2015-2016 metų teatrinio sezono darbus. Kas nusipelnė tokių apdovanojimų, sprendė sudaryta teatralų komisija,kuriai vadovavo pats teatro vadovas Tomas Juočys.

Pirmuosius apdovanojimus, kurie šiemet buvo skirti Klaipėdos dramos teatro aktorėms Reginai Šaltenytei ir Renatai Idzelytei, įteikė "Begos" generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis. Beje, jos gavo ne tik puikius meno dirbinius, bet ir 1000 eurų premijas. Šią žinią išgirdusi salė negailėjo plojimų.

LIUDININKAI. Šie žiūrovai tapo aktorių Reginos Šaltenytės ir Renatos Idzelytės pagarbos liudininkai. Eimanto Chachlovo nuotr.

"Klaipėdiečiai ilgai laukė, kol teatras sugrįš į savo istorinius namus. Pagaliau tai įvyko, teatro pastatas puikiai rekonstruotas ir įrengtas, dabar gražų interjerą nuolat reikia užpildyti tokiu pačiu gražiu meniniu turiniu. Kūrybiniu atžvilgiu teatro kolektyvui tai puikiai sekasi, tačiau nauji pastatymai reikalauja nemažai investicijų", - sakė "Bega" generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas A. Kuzmarskis.

Aktorėms staigmena

Garbingam teatralų apdovanojimui specialiai mažosios plastikos darbą "Mūza" sukūrė skulptorius Klaudijus Pūdymas. Jo bronzinės skulptūros "Mūzos" nuo 1990 metų puošia Klaipėdos dramos teatro fojė ir jau yra tapę teatro simboliais. Būtent jų fragmentas - ranka, laikanti kaukę - buvo perkeltas į teatro kūrėjams skirtus apdovanojimus "Mūza".

R. Šaltenytė, jau 37-erius metus dirbanti ir kurianti uostamiestyje, per tą laiką sukūrusi daugiau nei 70 įsimintinų vaidmenų, iš kurių pusė - pagrindiniai, negalėjo nuslėpti jaudulio ir sutrikimo. Ji prisipažino, kad apie tai sužinojusi tik prieš kelias minutes ir tai buvo viena geriausiai nuo jos nuslėptų paslapčių. "Manau, tai mano įvertinimas už visus šiame teatre praleistus metus. Tikiuosi ateityje nesukursiu tokių darbų, kad veidą reikėtų prisidengti šita kauke. Ačiū Klaipėdai, ačiū žiūrovui", - dėkojo R. Šaltenytė.

REGINA. Teatro vadovui Tomui Juočiui malonu sveikinti aktorę Reginą Šaltenytę, gavusią apdovanojimą "Mūza". Eimanto Chachlovo nuotr.

Antroji "Mūza", teatro bendruomenės sprendimu, už įsimintiniausius šio sezono darbus, už profesinį augimą, nuoširdžią meilę scenai ir publikai atiteko jaunosios kartos aktorei, šiais metais sukūrusiai pagrindinį vaidmenį režisieriaus Povilo Gaidžio premjeroje "Kalėdos Kupjelų namuose" R. Idzelytei. Jai toks apdovanojimas taip pat staigmena, kuri netgi išgąsdino. Kadangi žiūrovų dar laukė ilgas 20-asis spektaklis "Karalienė Luizė", aktorė jų pagailėjo ir savo padėką sutrumpino iki minimumo: "Didelis ačiū už mano darbo įvertinimą."

"Labai tikimės, kad nuo šiol šios mūzos, patekusios į talentingiausių, labiausiai atsidavusių teatro kūrėjų rankas, bus joms dar palankesnės", - pridūrė A. Kuzmarskis.

"Begos" generalinis direktorius mano, kad Klaipėdos dramos teatras yra meno šventovė ir džiaugiasi, kad jo vadovaujamas kolektyvas gali prisidėti prie gyvenimo šioje šventovėje ir atverti naują puslapį jos teatralų gyvenimo knygoje.

Ir verslininkai gali būti kūrybingi

Taip jau atsitiko, kad dar pernai metams baigiantis jūrų krovinių kompanija "Bega" tapo Klaipėdos dramos teatro mecenatė. Uosto kompanija įsipareigojo per trejus metus teatro veiklai skirti 30 tūkst. eurų. Dalis paramos skiriama profesionaliajam scenos menui plėtoti, kita dalis - asmeniškai konkretiems uostamiesčio teatralams, kuriuos išrenka ir apdovanojimams teikia Klaipėdos dramos teatro bendruomenė. Peršasi išvada, kad šioje kompanijoje dirba teatro menui neabejingi žmonės, be to, ir kūrybingi, nes būtent jie inicijavo "Mūza" apdovanojimų atsiradimą.

MŪZOS. Skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtas mažosios plastikos darbas. Eimanto Chachlovo nuotr.

"Savo darbuose mes daug investuojame, kuriame darbo vietas, užtikriname nemažai daliai klaipėdiečių pragyvenimo šaltinį. Norime, kad tie žmonės, kurie įsitvirtino šiame mieste ir nesiruošia niekur išvažiuoti, čia turėtų ne tik darbą, bet ir visavertį poilsį, turiningą kultūrinį, socialinį gyvenimą. Todėl prisidedame prie to, kad šis puikus teatras galėtų kurti, statyti spektaklius, kviestis režisierius, aktorius, gaminti įspūdingas dekoracijas ir džiuginti visus čia gyvenančius bei dirbančius žmones, taip pat ir miesto svečius", - sakė "Begos" vadovas.

Prieš pasirašydamas mecenavimo sutartį su teatru "Begos" kolektyvas pagalvojo kad, ko gero, reikėtų prisidėti ne tik prie paties teatro galimybių išplėtimo, bet ir skatinti pačius kūrėjus, padėkoti už jų atsidavimą šiai profesijai ir publikai. Taip gimė mintis įsteigti "Mūzos" apdovanojimus, kurie susideda iš dviejų dalių. Viena jų - tai simbolinė K. Pūdymo sukurta teatro "Mūza", kita - 1000 eurų premija.

"Ne paslaptis, kad mūsų šalies kultūros, meno darbuotojams reikėtų didesnio finansinio stabilumo. Todėl tikimės, kad mūsų prisidėjimas suteiks teatralams bent kiek daugiau kūrybinės laisvės", - mano A. Kuzmarskis.

Pasak Klaipėdos dramos teatro vadovo T. Juočio, remti meną, kultūrą nėra dėkinga. Tai neduoda dividendų ar žinomumo, nesuteikia privilegijų. Vienintelė nauda rėmėjui - moralinis pasitenkinimas. "Gyvename labai dinamiškame pasaulyje, kur verslo sėkmės sąlygos darosi vis sudėtingesnės. Tik patys toliaregiškiausi verslininkai supranta, kad tautos, valstybės pamatas yra kultūra. Ir tik tie, kuriems rūpi šios vertybės išdrįsta remti meną. Didžiuojamės, kad kompanija "Bega" tapo teatro šeimos nare", - teigė teatro vadovas.

VADOVAS. "Begos" generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis džiaugiasi, kad jo vadovaujamas kolektyvas gali atverti naują puslapį teatralų gyvenimo knygoje. Eimanto Chachlovo nuotr.

Po iškilmingos apdovanojimų "Mūza" ceremonijos paskutinį kartą šį sezoną buvo rodomas spektaklis "Karalienė Luizė" (autorius - Arvydas Juozaitis, režisierius - Gytis Padegimas). Birželio 18 ir 19 d. žiūrovų dar laukia premjera. Režisierius Darius Rabašauskas stato spektaklį pagal lenkų dramaturgo Slavomiro Mrožeko pjesę "Petro Ohėjaus kankinystė".

Svarbiausia, kad "Mūza" - tai ne vienkartiniai apdovanojimai. Manoma, kad jie taps tradiciniai ir bus teikiami kiekvieno sezono pabaigoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder