Klaipėdos jaunimo teatras pabirs?

Klaipėdos jaunimo teatras pabirs?

Nuo rugsėjo 1 dienos visi Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai oficialiai neteko etatų. Tiesa, bedarbiais jų vadinti negalima. Nuo šiol tuo pat tempu dalis jų dirba pagal autorines sutartis, kiti turi išsiėmę individualios veiklos pažymas. Vis dėlto jau pusmetį po truputį mažėja aktorių. Vieni jų išvyko į užsienį, kiti - į Vilnių.

"Vakarų ekspresas" jau rašė apie nepavydėtiną finansinę situaciją Klaipėdos jaunimo teatre. Pasirodo, jog blogiausias scenarijus rugsėjo 1-ąją virto realybe - visi teatro aktoriai neteko etatų.

"Etatų panaikinimas nėra joks siurprizas. Tai mes esame apsprendę prieš maždaug keturis mėnesius, kai paaiškėjo miesto finansavimo suma mūsų teatrui. Tuomet mes susėdome ir aptarėme, kad aktorius galime išlaikyti iki rugsėjo 1 dienos. Taigi buvo nuspręsta atleisti aktorius ir šiuos kalendorinius metus pabaigti dirbant pagal autorines sutartis. T. y. kiekvienam bus mokama už konkretų vaidmenį teatro spektaklyje", - dėstė teatro vadovas Tomas Jankauskas, susiklosčiusią situaciją apibūdinęs kaip priverstinį teatro formato pokytį.

Kadangi sprendimas buvo priimtas bendru sutarimu, išeitinės teatro aktoriams nebuvo mokamos.

Pajutę artėjančią grėsmę, du teatro aktoriai jau sausį paliko trupę ir išvyko į Didžiąją Britaniją, dar vasarą kita aktorė išvyko į Italiją, kai kas išvažiavo į Vilnių.

Nepaisant pokyčių, teatro vadovas įsitikinęs, kad to žiūrovas nepajus. Vis dėlto, kuriant naujus spektaklius, darbai, matyt, vyks sudėtingiau, kadangi nebebus taip paprasta aktorius prisišaukti dalyvauti repeticijose. Galbūt teks dirbti ir nuotoliniu būdu.

Teatro repertuare kol kas puikuojasi spektakliai "Šauktiniai", "Ledas", "Voro vestuvės", "Grybų karas", "Nuolankioji".

Žinia, po praėjusią savaitę įvykusių mero Vytauto Grubliausko ir uostamiesčio nepriklausomų jaunimo teatrų atstovų susitikimų, Savivaldybės tinklalapyje atsirado informacija, jog 2017-aisiais šių teatrų veiklos finansavimą miesto biudžeto lėšomis numatoma padidinti daugiau nei 35 procentais - t. y. nuo 140 iki 190 tūkst. eurų.

Paklaustas, ar tokie pokyčiai nebūtų galėję išgelbėti teatralų etatų, T. Jankauskas sakė, kad kol kas nė neaišku, ar Klaipėdos jaunimo teatras išvis gaus šį finansavimą. Viskas priklausys nuo trupės pateiktų projektų kitų metų pradžioje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder