Klaipėdoje - jautrus režisierės projektas

Klaipėdoje - jautrus režisierės projektas

Protinę negalią turintys jaunuoliai, profesionalūs teatralai ir Klaipėdos jaunimas - visi jie susitiks birželį Klaipėdoje vyksiančiose teatrinėse dirbtuvėse "Dialogas". "Įvairių socialinių atskirčių takoskyra Lietuvoje yra didžiulė", - problemą įvardija režisierė, viena projekto iniciatorių Greta Gudelytė ir tikina, kad vienas šių dirbtuvių tikslų - integruoti neįgaliuosius į visuomenę.

Klaipėdos jaunimas kviečiamas registruotis į Apeirono teatro organizuojamas teatrines, sociokultūrines dirbtuves. Jos vyks birželio 17-22 dienomis Apeirono teatre.

"Planuojame, kad projekte dalyvaus 10 žmonių, turinčių psichinę negalią, ir 10 savanorių, neturinčių psichinės negalios. Šiame projekte bendradarbiaujame su neįgaliųjų centru "Klaipėdos lakštutė" ir sutrikusio intelekto globos namais "Klaipėdos viltis". Sudarydami užsiėmimų programą kreipiame dėmesį į buvimą čia ir dabar, santykio, ryšio užmezgimą, atvirą santykio su kitu ir savimi išgyvenimą", - pasakojo G. Gudelytė.

Režisierė tikino, kad prieš projektą konsultuojasi su psichoterapeutais, nes pratimus, kuriuos teatre atliks jaunuoliai, stengiamasi subalansuoti taip, kad jie padėtų.

Edukacinio projekto metu jaunuoliai galės vienas kitą geriau pažinti, pasimokyti.

"Negaliu sakyti, kad negalią turintis jaunimas nėra įtraukiamas į aktyvias integracines iniciatyvas ar kultūrinės ir socialinės veiklos sanglaudas, bet nematau jokių ženklų, projektų ar apčiuopiamų jų rezultatų, įrodančių, kad tokios veiklos yra aktyvios ir pažangios.

Kitaip nei labiau pažengusiose Europos Sąjungos šalyse, Lietuvoje žmonės, pavadinkime juos eiliniais piliečiais, savo kasdienybėje, darbinėje ar laisvalaikio aplinkoje retai susiduria su psichinę negalią turinčiais žmonėmis, bijo su jais susidurti, nes nežino kaip bendrauti", - įsitikinusi menininkė.

Paskutinę projekto dieną, sakė G. Gudelytė, klaipėdiečiai bus pakviesti į atvirą vakarienę Apeirono teatre, per kurią projekto dalyviai pasidalins savo patirtimi.

"Šią iniciatyvą vykdome vedini idėjinių ir moralinių vertybių. Nei teatras, nei mes už darbą projekte negausime jokių lėšų. Projektą dalinai finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, kuri skiria 2 984, 66 euro. Visi suprantame, kad šis projektas kainuoja daug daugiau, todėl iš anksto noriu padėkoti žmonėms, kurie savo darbais prisideda prie šios iniciatyvos", - kalbėjo ji.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder