KJT penktąjį sezoną pradeda su trenksmu

KJT penktąjį sezoną pradeda su trenksmu

Klaipėdos jaunimo teatras pasitinka penktąjį savo sezoną. Kūrėjai naują į startą žengia su pirmojo monospektaklio premjera ir planuoja gausius ateities darbus. Išskirtinį KJT repertuarą jau įvertinusiems žiūrovams ir būsimiems teatro lankytojams žadami intriguojantys, daug naujovių atnešiantys metai.

Teatro vadovas Valentinas Masalskis tikina, kad Klaipėdos jaunimo teatras ir jo kūrėjai pasikeitė ir subrendo naujiems darbams ir iššūkiams.

„Neretai sulaukdavome priekaištų, kad esame būrys studentų, naiviai mėginančių pažadinti kultūrinį miesto gyvenimą. Manau, kad dabartinio teatro kolektyvo ir jo nuveiktų darbų taip vertinti nebegalima. Šių kūrėjų savimonė jau kuris laikas yra profesionaliame lygmenyje, tad ta kryptymi ir ketiname dirbti toliau” – mintimis dalijosi KJT vadovas.

Kūrybinio darbo netrūksta

Energingai startuojančiame sezone Klaipėdos jaunimo teatras planuoja žiūrovus pradžiuginti net penkiomis premjeromis. Viena jų kuriama su režisieriumi iš Prancūzijos Jean-Cyril Vadi – tai eksperimentinis spektaklis Černobylio tragedijos tema, kurio premjera numatoma jau lapkričio mėnesį. KJT tęsią ir savo ieškojimus kolektyviškai kurtoje dramaturgijoje – su jauna režisiere Živile Mičiulyte aktoriai nagrinėja manipuliacijos temą ir rašo naują pjesę, kurios premjera įvyks po Naujųjų metų.

Taip pat, ateinantį pavasarį vėl bus organizuojamas festivalis „Jauno teatro dienos“, kuriame, kaip ir prieš metus, vyks aktorių ir režisierių kūrybinės dirbtuvės, be to bus pristatomi naujausi lietuvių kūrėjų būsimų spektaklių eskizai. Šioje programoje bus pristatyta ir dar viena KJT premjera – moderniosios klasikos pastatymas „Įpročio jėga“, pagal Thomas Bernhard pjesę, jį režisuos V. Masalskis. Teatro atstovai džiaugėsi, kad praeitame festivalyje išbandytas formatas jau prisideda prie KJT kūrybinių planų – tęsiamas bendradarbiavimas su renginyje dalyvavusiu režisieriumi iš Vilniaus Jonu Terteliu, kuris su klaipėdiečiais dirbs nuo Naujųjų metų.

Jau šią savaitę KJT kolektyvo laukia daugybė prasidedančio sezono darbų. Rugsėjo 29 d. klaipėdiečiai su spektakliu „Šauktiniai“ pasirodys didžiausio Lietuvoje tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ programoje, 30 d. Varėnoje laukia praėjusių metų Dalios Tamulevičiūtės premijos laureato, spektaklio „Akmuo vanduo geluonis“, pasirodymas.

Pirmoji premjera jau šią savaitę

Visgi, šiuo metu svarbiausia sezono stotelė – monospektaklio „Kontrabosas“ premjera. Spektaklį žiūrovai išvys jau spalio 1 d. netradicinėje kūrybinio inkubatoriaus „Kultūros fabrikas“ erdvėje – rūsyje. „Kontrabosas“ – tai tragikomiškas savimi, muzika ir pasauliu nusivylusio kontrabosisto monologas. Jame žiūrovui atskleidžiama mažo žmogaus drama – kaip susitaikyti su tuo, kad niekada neatliksi solo partijos, kad niekada nestovėsi pirmoje eilėje, kad savo paties gyvenime esi tik antraeilis veikėjas.

Iki premjeros likus mažiau negu savaitei spektaklio režisierius Valentinas Masalskis sako, kad šis pastatymas – naujas žingsnis KJT kūryboje.

„Klaipėdos jaunimo teatras pradeda išlipti iš socialinės, mūsų pačių sukurtos dramaturgijos. Tiek iš kolektyvo, tiek iš publikos ateina noras užkabinti klasikinę medžiagą, norisi kitos kultūrinės ir estetinės švaros. Anktesniuose pastatymuose neišvengdavome necenzūrinės leksikos, gatvės žargono, tai buvo tam tikras periodas, tačiau dabar aktoriai jau ima išaugti tą rūbą ir nori apsvilkti kitą. Teatras evoliucionuoja kaip ir žmogus, kaip ir jo kūrėjai,“ – sako monospektaklio režisierius.

Pagrindinį kontrabosisto vaidmenį premjeroje atliks vienas ryškiausių KJT aktorių – Donatas Želvys. Atlikėjas sako, kad monospektaklio kūrimas – nauja patirtis jo karjeroje.

„Neturėdamas vaidybos partnerio scenoje patyriau milžinišką skirtumą, daug visko reikėjo mokytis iš naujo. Visgi, įdomiausia šiame darbe tai, kad jo metu įvyko mano tiek aktorinis, tiek dvasinis apsivalymas. Kartu su režisieriumi sprendėme daugybę problemų, kurios svarbios ir man, ir mano personažui. Būtent šį bendravimą ir apsivalymą laikau svarbiausiu atradimu,“ – mintimis dalinosi pagrindinio „Kontraboso“ vaidmens kūrėjas.

Pasak spektaklio kūrėjų, klasikinėje literatūroje buvo stengiamasi atrasti ir Klaipėdos jaunimo teatro atspindį - daug frazių iš šios pjesės aktoriai girdi savo aplinkoje. „Kontrabosas“ atskleidžia dabartinį Klaipėdos jaunimo teatro etapą ir veidą, tai tikimasi pajus ir žiūrovai, kurie kūrinyje galės atrasti savas paraleles.

Monospektaklio „Kontrabosas“ premjeros – spalio 1d. 18 val. ir spalio 8 d. 19 val. kūrybinio inkubatoriaus „Kultūros fabrikas“ rūsyje, Bangų g. 5a. Bilietai – tiketa.lt ir 1 valandą iki spektaklio renginio vietoje, daugiau informacijos Klaipėdos jaunimo teatro facebook paskyroje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder