Į Klaipėdos lėlių teatrą ateina naujas sezonas

Į Klaipėdos lėlių teatrą ateina naujas sezonas

Jau visai netrukus Klaipėdos lėlių teatras žengs į naują teatrinį sezoną: teatras, ilgus mėnesius savo mėgstamas tradicines veiklas turėjęs apriboti arba keisti kitomis, ryžtingai ir viltingai imasi įgyvendinti dar metų pradžioje numatytus planus.

Rugsėjo 11 d. 18 val. Klaipėdos lėlių teatre (Turgaus g. 9, Klaipėda) vyks Julijos Skuratovos koliažų ir piešinių ciklo „Dvi juodos akys“ parodos atidarymas. Koliažų ir piešinių ciklas skirtas žydų vaikų, žuvusių Holokausto metu, atminimui. Piešiniai inspiruoti dviejų dienoraščių – Icchoko Rudaševskio „Vilniaus geto dienoraštis“ ir Matildos Olkinaitės „Atrakintas dienoraštis“. Abi šios neseniai išleistos knygos – autentiški Lietuvos Holokausto liudijimai. Icchoko Rudaševskio dienoraštis bei Matildos Olkinaitės dienoraštis ir poezija ypač skausmingai byloja apie jaunų talentingų žydų tautybės žmonių likimus. Julija Skuratova savo koliažų ir piešinių parodą „Dvi juodos akys“ pavadino poezijos eilute iš Matildos Olkinaitės eilėraščio. Paroda Klaipėdos lėlių teatre veiks iki rugsėjo 30 d., netrukus po to Teatre bus pristatomos ir kitų kūrėjų darbų parodos: praėjusiais metais vizualiojo meno kūrėjai, iliustratoriai, grafikos dizaineriai, teatro dailininkai, scenografai, lėlių kūrėjai buvo kviečiami teikti siūlymus dėl savo kūrinių eksponavimo Klaipėdos lėlių teatre. Teatras gavo nemažai siūlymų, tad dar šiais metais žiūrovai bus laukiami Rasos Jančiauskaitės, Gretos Alice, Monikos Šlančauskaitės darbų parodose. Tikimasi, kad vizualiojo meno kūrėjams Klaipėdos lėlių teatras taps patrauklia erdve pristatyti savo kūrinius.

Akimirkos iš Klaipėdos lėlių teatro spektalio "Didysis sprogimas".

Rugsėjo 10 d. startuos ir kitas Klaipėdos lėlių teatrui bei visai Lietuvos lėlininkų bendruomenei svarbus projektas – būsimiems lėlininkams skirti mokymai. Rugpjūčio viduryje vykusi pirmoji lėlininkų stovykla įrodė, kad telktis į bendruomenę svarbu, o ieškoti žmonių, norinčių tai bendruomenei priklausyti – dar svarbiau: kaip žinia, lėlių teatras nebeturi savo mokyklos, nėra ir studijų programos, rengiančios lėlininkus, tad dabar ugdyti žmonių gebėjimus, padėti jiems atrasti pašaukimą šiai meno sričiai, esti tik šis arba panašus kelias – patiems lėlininkams organizuoti mokymus ir tokiu būdu perduoti savo patirtį. Rugsėjį–lapkritį vyksiančiuose mokymuose dalyviai turės galimybę semtis žinių ir patirties iš geriausių šios srities specialistų Lietuvoje: sužinoti daugiau apie lėlių teatro meną (lėlių teatro istoriją, lėlių rūšis ir pagrindinius jų bruožus), lėlių teatro ypatybes, susipažinti su Lietuvos ir užsienio teatrais; greta teorinių paskaitų turėti ir praktinių užsiėmimų, padėsiančių įsisavinti pagrindinius atlikimo principus lėlių teatre, tobulinti lėlių ar objektų valdymo įgūdžius, lavinti sceninį kalbėjimą. Tikimasi, kad šie mokymai padės tvirtus pamatus lėlininkų mokyklai. Rugsėjo 11 d. mokymų dalyviai rinksis į pirmą teorinę paskaitą, kurią skaitys lėlių teatro režisierius, dailininkas Rimantas Driežis.

Šis sezonas Klaipėdos lėlių teatrui svarbus ir artėjančių premjerų gausa: rugsėjo 17 ir 18 d., Tarptautiniame menų festivalyje „Plartforma“ vyks Klaipėdos lėlių teatro ir partnerių „Itim Ensemble“ (Izraelis) premjera „Didysis sprogimas“. Pavasarį turėjusi įvykti premjera buvo nukelta dėl pasaulį užklupusios pandemijos ir karantino, tad premjeros Teatras entuziastingai laukia. Spektaklio „Didysis sprogimas“ režisieriaus Zvi Sahar kuriamo teatro misija – lėlių teatro ir kinematografijos sinergija: spektaklių metu miniatiūrinės lėlės yra filmuojamos, o vaizdas tiesiogiai projektuojamas ekrane. Spektaklyje „Didysis sprogimas“ pasaulis kuriamas pasitelkiant įvairias elektroninių prietaisų detales. Žiūrovai bus sugrąžinami į pradžių pradžią, kai, įvykus Didžiajam sprogimui, susikūrė Visata. O toje Visatoje atsirado daug planetų – vienoje iš jų ir vyksta spektaklio „Didysis sprogimas“ veiksmas.

Dar viena numatoma premjera – spalio 2 d. vyksianti režisierės Aušros Bakanaitės teatrinė edukacija „Iliuzija lėlių teatre“. Iliuzijos pojūtis neatsiejamas nuo žmogaus suvokimo apie pasaulį – yra daug situacijų, kai realybė suvokiama ne tokia, kokia ji yra iš tikrųjų, ir dažnai net sunku atskirti, kada matome, ar girdime, ar kitaip susiduriame su iliuzija: atrodo, kad Mėnulis prie horizonto didesnis, o tyliai čiurlenantis šaltinėlis, rodos, šnabžda. Lėlių teatre iliuzija neatsiejama nuo lėlininko rankose atgijusio objekto. Edukacijos „Iliuzija lėlių teatre“ dalyviai turės išskirtinę galimybę sužinoti įvairias lėlių teatro paslaptis, padedančias tą iliuziją sukurti.

Lapkričio 7 d. vyks ir režisierės Gintarės Radvilavičiūtės lėlių teatro miniatiūrų spektaklio „Iš Fluxus dėžutės“ premjera. Spektaklyje perkūrus ir transformavus atgaivinami nebenaudojami žaislai, daiktai, objektai, eksponatai ir sukuriamas intymus pasakojimas tarp pasakotojo ir klausytojo apie mus, gyvenimą ir mūsų niekur nespėjančią sielą. Kiekviena istorija išlenda iš dėžutės ir atgal į ją sugrįžta. Tai tarsi pokštas – „Fluxus“ pokštas, kuris gali būti paprastas, juokingas, netikėtas, nesupančiotas rimtumo, žaidybinis, prieinamas visiems, bet įgalus ir leidžiantis kalbėti apie labai svarbius gyvenimo momentus, akimirkas. Lėlių teatro miniatiūrų spektaklis – tai kiekvieną akimirką kiekviename kampelyje besiskleidžiantis vyksmas, kuris paskui baigiasi ir tiesiog išnyksta. Spektaklis vyks Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre.

Edukaciniame centre ruošiamasi ir pirmajai ekspozicijai: pamažu Centro erdvės pildosi eksponatais, pirmosios parodos tema – miniatiūrų pasaulis. Kur bus pasislėpę mažieji pasauliai sužinosite jau netrukus. Taip pat Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre netrukus prasidės ir nauji Karakumų Asilėlio mokyklėlės mokslo metai.

Metų ratą tradiciškai užbaigs turbūt vienas laukiamiausių žiemos įvykių – Klaipėdos lėlių teatro projektas „Kalėdų Senelio namelis“.

Nauji kalendoriniai metai taip pat atneš daug nuostabių renginių. Gegužę visų laukia ypatingas įvykis – į Klaipėdą vėl grįš Tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Tikimasi, kad gegužės mėnesį penkias dienas truksiantis festivalis bus įstabus renginys ne tik Klaipėdos miesto gyventojams, bet ir svečiams iš kitų miestų bei užsienio: analogų Lietuvoje neturintis lėlių teatro festivalis kiekvieną kartą sutelkia vis didesnę lėlių teatro kūrėjų ir lėlių teatro gerbėjų bendruomenę, festivalio metu formuojasi daug bendradarbiavimo galimybių.

Be jokios abejonės, pasaulį ištikusi pandemija skatina nuolatos galvoti, ieškoti naujų būdų ir alternatyvų komunikuoti su žiūrovu tuo atveju, jei pavasarį buvusi karantino situacija vėl pasikartotų. Visgi tikimasi, kad Klaipėdos lėlių teatre vyks ir įprastos, visų pamėgtos veiklos: savaitgaliais teatras kvies savo puikiuosius žiūrovus į repertuarinius spektaklius, vasarą mažuosius teatro mylėtojus – į stovyklas. Klaipėdos lėlių teatras savo kūrybines ir edukacines veiklas vykdys ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose Lietuvos miestuose bei miesteliuose: jau dabar numatytos gastrolės Preiloje, Alytuje, Jonavoje ir kt. Klaipėdos lėlių teatras reaguoja į kas dieną kintančią situaciją, pastebi, kad daugybė apribojimų apsunkina žiūrovo galimybes atvykti į teatrą. Tad tikimasi, kad teatrui pavyks rasti būdų, kaip, reikiamybei esant, pasiekti savo žiūrovą kitais keliais.

Tam, kad nenutrūktų. Tam, kad vyktų. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder