Geriausiems šalyje teatro kūrėjams Kaune bus įteikti „Auksiniai scenos kryžiai“

Geriausiems šalyje teatro kūrėjams Kaune bus įteikti „Auksiniai scenos kryžiai“

Antradienio vakarą Nacionaliniame Kauno dramos teatre rengiama išskirtinė šventė - „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimai, kuriuose bus apdovanoti profesionalūs teatro meno kūrėjai. Tarp daugiausiai nominacijų surinkusių darbų - „Lokis“, „Procesas“, „Natanas Išmintingasis“.

Tradiciškai, tarptautinės teatro dienos proga, už geriausius scenos darbus yra skiriama 16 „Auksinių scenos kryžių“ ir Boriso Dauguviečio auskaras, skiriamas už novatoriškus ir originalius teatro sprendimus. Kultūros ministerijos ekspertų komisijai buvo pateikti 93 pasiūlymai apdovanoti spektaklių kūrėjus ir 3 pasiūlymai skirti Padėkos premiją.

Geriausiu metų režisieriumi pretenduoja būti pripažintas Gintaras Varnas už spektaklio „Natanas Išmintingasis“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras bei teatras „Utopia“) ir spektaklio „Pagalvinis“ (teatras „Utopia“, Kauno kamerinis teatras, Lietuvos muzikos ir teatro akademija) režisūrą, taip pat Eimuntas Nekrošius už spektaklio „Cinkas“ (teatras „Meno fortas“ ir Valstybinis jaunimo teatras) režisūrą ir Aukaszas Twarkowskis už spektaklio „Lokis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras) režisūrą.

Dėl pagrindinį vaidmenį sukūrusios Dramos aktorės nominacijos varžosi Airida Gintautaitė, vaidinanti Mariją Trintignant spektaklyje „Lokis“, Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė - Elzė Aleksandrova spektaklyje „Elzės žemė“, ir Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Monika Šaltytė, atlikusi Mae'os vaidmenį spektaklyje „Dumblas“.

Už atliktą nepagrindinį vaidmenį nominuotos aktorės Kamilė Petruškevičiūtė - už spektaklyje „Šokis Delhi“ (Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatras, Lietuvos muzikos ir teatro akademija) suvaidintą Lera ir už vaidmenį spektaklyje „#beskambučio“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras), Aušra Pukelytė už vaidmenį spektaklyje „Cinkas“, Rasa Samuolytė už suvaidintą Sonatą spektaklyje „Terapijos“ (OKT / Vilniaus miesto teatras, „Heads & Hands scripthouse“) ir Doriną spektaklyje „Tartiufas“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Dėl geriausio vaidmens atlikėjo nominacijoje Dramos aktorius varžosi Vytautas Anužis, suvaidinęs Nataną spektaklyje „Natanas Išmintingasis“, Sergejus Ivanovas ir Darius Gumauskas už Cantat'o ir Wittenbacho I vaidmenis spektaklyje „Lokis“.

Už nepagrindinį vaidmenį Dramos aktoriaus pretendentų gauti apdovanojimą sąraše - Rytis Saladžius, suvaidinęs Šemetą spektaklyje „Lokis“ ir tame pačiame spektaklyje kitus vaidmenis atliekantis Vainius Sodeika, taip pat Juozas Bindokas - už Valeko vaidmenį spektaklyje „Kasykla“ (Valstybinis Šiaulių dramos teatras).

Scenografų kategorijoje nominuoti Marijus Jacovskis už scenografiją baletui „Procesas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras), Fabienas Ledė už scenografiją spektakliui „Lokis“ ir Renata Valčik už scenografiją instaliacijų spektakliui „Apie baimes“ (Valstybinis jaunimo teatras) bei miuziklui „Čikaga“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Išskirtinio pripažinimo tikisi ir šviesų dailininkai-vaizdo projekcijų kūrėjai: Audrius Jankauskas už šviesų dizainą spektakliui „Cinkas“ bei miuziklui „Adamsų šeimynėlė“ ir operetei „Misteris X“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras), Jakubas Lechis už vaizdo projekcijas spektakliui „Lokis“ bei Eugenijus Sabaliauskas už šviesų dizainą miuziklui „Čikaga“, spektakliams „Lokis“ ir „Tartiufas“.

Antradienio vakarą bus paskelbtas ir geriausio muzikos dramos spektakliui kūrėjo vardas. Tokio titulo siekia Vidmantas Bartulis už muziką spektakliui „Natanas Išmintingasis“, Algirdas Martinaitis už muziką spektakliui „Cinkas“ bei Bogumilis Misala už muziką spektakliui „Lokis“. Dėl apdovanojimo už muziką operai ir baletui varžosi kūrėjai Rita Mačiliūnaitė už muziką operai „Į švyturį“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras), Raminta Šerkšnytė už muziką operai vaikams „Penki Merės stebuklai“ ir Mindaugas Urbaitis už muziką baletui „Procesas“.

„Auksiniu scenos kryžiumi“ gali būti įvertintas ir kažkuris iš dramaturgijos atstovų - Birutė Kapustinskaitė už dramą „Terapijos“, Gabrielė Labanauskaitė už komediją „Žalgirės“ ar Rimantas Ribačiauskas, Kristina Savickienė, Jonas Tertelis, Kristina Werner (koncepcijos ir teksto autoriai) už spektaklį „Žalia pievelė“.

Operos / operetės solisto kategorijoje dėl garbingo apdovanojimo varžosi Andrius Apšega už Misterio X vaidmenį operetėje „Misteris X“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras), Liudas Mikalauskas už Kapelijaus vaidmenį operoje „Kapulečiai ir Montekiai“ ir pono Beno vaidmenį operoje „Penki Merės stebuklai“ bei Viktorija Miškūnaitė už Džuljetos vaidmenį operoje „Kapulečiai ir Montekiai“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Nominacijai „Choreografas“ apdovanoti pasiūlyta Anželika Cholina už šokio spektaklio „Idiotas“ choreografiją (Anželikos Cholinos šokio teatras), Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Nielsas Claesas už šokio spektaklio „Aside“ choreografiją (Šokio teatras „Padi Dapi Fish“) ir Martynas Rimeikis už baleto „Procesas“ choreografiją (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Tarp nominuotų šokėjų - Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Nielsas Claesas už vaidmenis šokio spektaklyje „Aside“, Jeronimas Krivickas už Jozefo K. vaidmenį balete „Procesas“, Beata Molytė už Karmen vaidmenį šokio spektaklyje „Karmen“ ir Nastasjos Filipovnos vaidmenį šokio spektaklyje „Idiotas“.

Debiuto (jaunojo menininko) nominacijoje varžosi Oksana Griaznova už šokio spektaklio „Asmens kodas“ choreografiją ir atlikimą (Šokio teatras „Padi Dapi Fish“), Aušra Krasauskaitė už spektaklio „Karmen“ choreografiją, aktorius Paulius Markevičius už monospektaklio „Alberai, W.R.U.?“ koncepciją ir atlikimą.

Tarp teatro vaikams ir jaunimui kūrėjų į apdovanojimą pretenduoja instaliacijų spektaklio šeimai „Apie baimes“ (Valstybinis jaunimo teatras) kūrybinė grupė: režisierė Olga Lapina, dailininkė Renata Valčik, dramaturgė Teklė Kavtaradzė, videoinstaliacijų autorius Mikas Žukauskas, kompozitorius Antanas Jasenka, spektaklio jaunimui „Kryptis“ kūrybinė grupė (Vilniaus teatras „Lėlė“): scenarijaus autorė ir režisierė Jūratė Trimakaitė, dailininkė Cerice Guyon, kompozitorius Thomas Demay, choreografė Sigita Mikalauskaitė, spektaklio vaikams „Žydroji paukštė“ kūrybinė grupė (Nacionalinis Kauno dramos teatras): režisierius Vaidotas Martinaitis, scenografas Artūras Šimonis, kostiumų dailininkė Aleksandra Jacovskytė, kompozitorius Antanas Jasenka, šviesų ir video instaliacijos autorius Vladimiras Šerstabojevas.

Nominantus atrinko Kultūros ministrės įsakymu sudaryta komisija - Goda Dapšytė, Helmutas Šabasevičius, Ingrida Ragelskienė, Jūratė Račinskatė, Lina Klusaitė, Martynas Petrikas, Ramunė Balevičiūtė, Rasa Murauskaitė ir Remigijus Vilkaitis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder