Futuristinis spektaklis apie atėjusią ateitį

Futuristinis spektaklis apie atėjusią ateitį

"Dabar, kai pandemijos metu didelė žmonijos dalis buvo uždaryta saviizoliacijai ir žmonių gyvenimas persikėlė į virtualybę, ji tapo neįtikėtinai aktuali. Netolima ateitis, apie kurią kalbama pjesėje, atėjo greičiau, negu galėjome įsivaizduoti", - sako Klaipėdos dramos teatre liepos 10 d. vyksiančios premjeros "Tinklas" kūrėjai.

"Tinklas" - tai spektaklis apie žmogaus psichologinę, emocinę ir dvasinę savijautą technologizacijos laikotarpiu, aktualus kiekvienam šiuolaikiniam žiūrovui. Šiandien pjesės ir spektaklio idėjos nuskamba iš tiesų kiek pranašiškai.

"Veiksmas vyksta netolimoje ateityje, bet net į galvą nešovė, kad netolima ateitis taip mikliai ateis. Istorija gana paprasta. Žinojau, kad pjesė bus velniškai sunkiai pastatoma, reikėjo specifinio režisieriaus, tikėjausi, kad ateityje toks režisierius atsiras.Tada parašė Agnija, pradėjome kalbėti apie pjesę ir ji buvo tikrai tas režisierius, kurio reikėjo", - dalijosi įspūdžiais dramaturgas Gintaras Grajauskas.

Pjesės režisierė Agnija Leonova sakė, kad labai norėjo dirbti Klaipėdos dramos teatre, buvo apie jį girdėjusi daug gerų atsiliepimų.

"Reikia duoti atsakomybę pačiam žmogui už savo veiksmus, nuimti tą technologinį pesimizmą, duoti pojūtį, kad žmogus kaip naudojasi technologija priklauso nuo pačio žmogaus", - mintis apie pjesę išsakė režisierė.

Pasiruošimas spektakliui vyko virtualioje erdvėje. Tai šiam spektakliui puikiai tiko, nes padėjo geriau įsijausti į vaidmenis. Teko ieškoti naujų technikų, susitelkti į ekraną ir bandyti kontaktuoti virtualiai. Po karantino repeticijos vyko gyvai.

"Maniau, kad bus kaip kino procesas - matai tik ekrane sėdėdamas, bet tai ir ne kino principas, nes operatorius pastato kamerą, kaip būtų patogu, o čia visai kita terpė, nes reikia pagauti partnerio emocijas per tinklą. Kai įpranti, nepasakyčiau, kad tai yra ne teatras, bet labai reikia pajusti", - potyriais dalijosi aktorius Rimantas Pelakauskas.

Pjesė pastatyta neįprastai - žiūrovai žiūrės veiksmą iš balkono, o į salę bus įleisti tik 72 žiūrovai.

Pagrindinis spektaklio akcentas - kubas, kuriame vyksta veiksmas. Įvairiomis projekcijomis išgaunama virtuali realybė, kurią sunku įsivaizduoti. Žiūrovas gali pasijusti it žiūrėdamas futuristinį serialą. Taigi, žiūrovams, kuriems patiko serialas "Black Mirror", turėtų patikti ir ši pjesė, kurioje yra ir futurizmo, ir pamąstymų bei išgyvenimų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder