„Žaliosios europiečių atostogos“ grįžta į Palangą

„Žaliosios europiečių atostogos“ grįžta į Palangą

Šeštadienį, rugpjūčio 11-ąją, Palangoje jau dešimtus metus iš eilės Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje rengia „Žaliąsias europiečių atostogas“. Šiemetinio renginio tikslas - atkreipti visuomenės dėmesį į Baltijos jūros taršą plastiko šiukšlėmis, paskatinti mažinti vienkartinių plastiko gaminių naudojimą, plastiką perdirbti ir pakartotai naudoti.

„Visame pasaulyje plastikas sudaro apie 85 proc. į jūrą patenkančių šiukšlių. Plastiko dalelės patenka į jūros gyvūnų mitybos grandinę ir galiausiai atkeliauja ir ant mūsų stalo. Baltija yra viena iš labiausiai užterštų jūrų Europoje, ir tik nuo mūsų priklauso, ar ji nevirs plastiko atliekų duobe“, - sako Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius. 

Anot A. Pranckevičiaus, jei norime ateityje savo pajūryje rinkti ne plastiko šiukšles, o gintarus, turime veikti nedelsdami. 

Renginyje „Nebūk plastikas - išpakuok fantaziją“ centrinėje Palangos aikštėje visą dieną vyks pramoginės-edukacinės veiklos, bus pristatyta Giedriaus Bučo meninė instaliacija „Išpakuotas smėlis“. Poilsiautojai galės pasigaminti suvenyrų iš perdirbto plastiko ir stebėti, kaip antram gyvenimui prikeliamos senos riedlentės. Popietę centrinėje kurorto aikštėje duris atvers plastiko rūšiavimo ir perdirbimo vagonėlis su ekspozicija „Plastiko kelias - nuo išmestos pakuotės iki naujo gaminio“. Idėjos autorius Naglis Ausmanas poilsiautojams aiškins apie panaudoto plastiko tolimesnį kelią, bus galima pasigaminti raktų pakabuką, svaidomąją lėkštę ar smėlio žaislą.

Į Palangos centrinę aikštę savo dirbtuves dienai perkels ir Simas Sonkinas, riedlenčių sporto entuziastus ir senų riedlenčių perdirbimo dirbtuvių „Commune DIY“ įkūrėjas. Jis mokys, kaip panaudoti jau nebetinkamą važinėtis riedlentę, pademonstruos, kaip iš riedlentės galima pagaminti ne tik raktų pakabuką, bet net automobilio vairą. 

Sutemus susirinkusiesiems koncertuos grupė „Biplan“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder