W. A. Mozarto "Don Žuanas" - Jono Vaitkaus fantazija be jokių taisyklių

W. A. Mozarto "Don Žuanas" - Jono Vaitkaus fantazija be jokių taisyklių

Gegužės 17 ir 18 d. Žvejų rūmuose, o gegužės 22 d. Vilniuje, Lietuvos rusų dramos teatre, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristato Wolfgango Amadeuso Mozarto operos "Don Žuanas" premjerą. Vieną garsiausių W. A. Mocarto kūrinių režisuoja Jonas Vaitkus, diriguos svečias iš Austrijos Josefas Wallnigas.

Kiekvienas save gerbiantis teatras privalo savo repertuare turėti muzikos genijaus W. A. Mozarto kūrinių. Jo kūryba tarsi lakmuso popierėlis parodo trupės lygį. Todėl operos "Don Žuanas" pastatymas tapo pirmuoju pageidaujamu kūriniu", - motyvus kurti "Don Žuaną" vakar surengtoje spaudos konferencijoje pristatė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

Dirigentas J. Wallnigas, gimęs W. A. Mozarto gimtajame mieste Zalcburge, gyvenęs kompozitoriaus našlės name ir vadinantis W. A. Mozartą didžiąja gyvenimo meile, intrigavo, kad opera "Don Žuanas" parašyta tarsi kriminalinis detektyvas. "Atlikti ją gerai - neįmanoma, tačiau W. A. Mozartas mus laimina", - šyptelėjo svečias.

J. Wallnigas prisipažino, jog žavisi iracionaliais J. Vaitkaus režisūriniais sprendimais spektaklyje. "Buvau skeptiškai nusiteikęs, kad rečitatyvai bus atliekami lietuvių kalba, nes italų kalba pati yra tarsi muzika, tačiau režisierius ir dėl šio pasirinkimo mane įtikino", - sakė dirigentas.

Teatro vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis antrino J. Wallnigui, jog W. A. Mozarto atlikimas - didelis iššūkis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestrui. "Nepaprastai sudėtinga atlikti lengvą muziką. W. A. Mozartą grojantis orkestras tampa tarsi rentgenu peršviečiamas, girdisi kiekvienas instrumentas, kiekvienas garsas. Ne veltui W. A. Mozartas vadinamas genijumi, išradėju ir novatoriumi", - žavėjosi T. Ambrozaitis.

Jam pritarė ir režisierius J. Vaitkus: "Visi mes gerbiame kompozitorių. Aš noriu, kad būtų išgirsta ir operos idėja, ir muzika, kuri reikalauja itin didelio jautrumo, tikslumo, partnerystės scenoje.

W. A. Mozartas gydo ir baudžia. Gydanti yra jo muzika, o bausmė - tai, kad realybė neatitinka norų", - sakė režisierius.

Kartu su garsiuoju režisieriumu, kuris "Don Žuano" pastatymu paminės ir savo jubiliejų, ne pirmą kartą dirba kostiumų dailininkė Sandra Straukaitė ir scenografas Gintaras Makarevičius.

"Šventė sutikti W. A. Mozartą kūrybiniame kelyje. Man svarbi dinamika, kaita, tad spektaklio dekoracijos bus mobilios", - apie savo indėlį kalbėjo G. Makarevičius.

Drabužių dizainerė S. Straukaitė juokavo, jog jos kostiumai padiktuoti iškrypusios fantazijos. "Šis spektaklis - visiška fantazija be jokių taisyklių. Bus jame ir eksperimentų. Pavyzdžiui, režisierius įvedė į operą klykiančių moterų grupę", - intrigavo dizainerė.

DIRIGENTAS. "Don Žuanas" - tarsi kriminalinis detektyvas. Atlikti jį gerai - neįmanoma, tačiau W. A. Mozartas mus laimina", - sakė dirigentas iš Austrijos Josefas Wallnigas.

Jurgos PETRONYTĖS nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder