„Vario tiltai II: Klaipėda–Liepoja“

„Vario tiltai II: Klaipėda–Liepoja“

Pernai Klaipėdos brass kvinteto meno vadovo Sigito Petrulio iniciatyva pradėtą koncertų seriją „Vario tiltai“ šiemet tęsia bendras projektas su kolegomis iš Latvijos – Liepojos valtornų kvartetu. Antroji „Vario tiltų“ programa kovo 21 d., ketvirtadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės I aukšto fojė kvies susirinkti varinių pučiamųjų muzikos mėgėjus.

Taip susiklostė, kad dabartinėje Klaipėdos brass kvinteto sudėtyje groja tik vyrai: tai Sigitas Petrulis (meno vadovas, trimitas), Alius Maknavičius (trimitas), Mindaugas Paškauskas (valtorna), Steponas Sugintas (trombonas) ir Vidmantas Liasis (tuba). Vyriškas yra ir Liepojos valtornų kvartetas, kurį sudaro Ingus Novicans (meno vadovas), Aivars Vadonis, Marcis Auzinš, Edgars Kalninš (valtornos, Latvija). Taigi, scenoje mes matysime devynis kostiumuotus džentelmenus ir išgirsime, kaip jie puikiai valdo savo blizgančius varinius instrumentus.

Pasak S. Petrulio, „Latvijos valtornų mokykla laikoma viena tobuliausių ir vertinama visoje Europoje. Vienas jos kūrėjų yra Arvīds Klišāns – talentingas atlikėjas ir ilgametis Latvijos muzikos akademijos pedagogas. Jo mokiniai groja daugelyje ne tik Latvijos, bet visos Europos orkestrų (tarp jų ir Klaipėdos muzikinio teatro simfoniniame orkestre). Liepojos valtornų kvartete taip pat muzikuoja jo arba jo mokinių ugdytiniai, visi jie dirba Liepojos simfoniniame orkestre“.

Valtorna dar vadinama prancūzų ragu, beje, taip skamba angliškas instrumento pavadinimas French Horn. Vokiškas jos pavadinimas Waldhorn išvertus reiškia miško ragas. Panašus į dabartinį instrumentas susiformavo XVII a. Prancūzijoje, kur juo buvo grojama medžioklės metu. Anksčiau jis buvo gaminamas iš rago, o nuo XIX pradžios – iš susukto metalinio vamzdžio, kurio ilgis siekia net 3,7 metro. Iš visos varinių pučiamųjų šeimos valtorna išsiskiria švelniu, minkštu tembru, puikiai tinkančiu melodingoms partijoms atlikti. Valtorna – vienas sudėtingiausių instrumentų, todėl jis yra rečiau pasirenkamas iš pučiamųjų nei fleita ar trimitas. Tačiau pasaulyje yra puikių šio instrumento meistrų, kurių meistriškumas leidžia gėrėtis nuostabiu valtornos skambesiu.

Koncerte „Vario tiltai II“ skambės Wolfgango Amadeuso Mozarto, Georges Bizet, Johanneso Brahmso, Piotro Čaikovskio, Carlo Maria‘os von Weberio, Eugene‘o Bozza‘os, Enncio Morricone‘os ir kitų autorių kūriniai varinių pučiamųjų kvintetui, valtornų kvartetui, taip pat Camille’o Saint-Saënso, Rimanto Giedraičio kompozicijos jungtiniam klaipediečių ir liepojiečių ansambliui. „Vario tiltai II“ muzikos garsais simboliškai sujungs du artimiausių kaimyninių šalių pajūrio uostus, kuriuos skiria tik 98 kilometrai.

Maloniai kviečiame paklausyti!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder