"Vardas - ne tik žodis žmogui pašaukti, tai ir likimas"

"Vardas - ne tik žodis žmogui pašaukti, tai ir likimas"

Apie tai, jog, užuot paniekinę gimtąją kalbą, bet ją puoselėję ir skleidę pasaulyje, ir pirmąją dovaną savo kūdikiui su atsakomybe, sąmonigai suteiktume jam vardą, kalbėta Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje, trečiadienį pristatant lietuviškų vardų žodyną arba vardyną "Rinkis vardą lietuvišką".

Idėjos sumanytojas ir vienas iš leidinio rėmėjų verslininkas Mindaugas Karalius sakė, jog vardai ir vietovardžių pavadinimai gimtaja kalba yra mūsų vėliava, ir ją reikia iškelti aukštai ir laikyti tvirtai. Ko nespėjo padaryti valstybė, padarė visuomenė. Žodynas išleistas tuo tikslu, kad piliečiai pasitikėtų valstybe, tauta ir savimi.

Leidinyje sudėta per 3 tūkst. lietuviškų ir giminingų baltų genčių - prūsų, latvių, sembų, sėlių vardai, atrinkti iš dviejų svarbiausių lietuvių asmenvardžių žodynų - Kazimiero Kuzavinio ir Bronio Savukyno "Lietuvių vardų kilmės žodyno" (2009) ir Zigmo Zinkevičiaus monografijos "Lietuvių asmenvardžiai" (2008). Ir kasdien gimsta nauji.

Knygos sudarytojos profesorė Dalia Pakalniškienė, jaunosios kalbininkės Ramutė Dabrytė, Rūta Sakalauskaitė sakė nesitikėjusios, jog pavyks atrasti tiek daug vardų, ir jeigu būsimi tėveliai norės savo atžaloms išrinkti baltų kilmės vardus, jie tikrai nesikartos.

Pastaraisiais metais naujagimiai Lietuvoje krikštijami neįprastais, užsienio šalyje paplitusiais vardais, o lietuviški vis dažniau pamirštami, tarsi gėdijantis savo kilmės ir šaknų, o gal norint, jog vardai lengviau skambėtų kitomis Europos kalbomis, kad "šeimininkui" būtų lengviau pašaukti.

Todėl nepaprastai didelį darbą nuveikė leidinio rėmėjai Mindaugas Karalius, Valdemaras Vaičekauskas ir Rimanto Ulevičiaus fondas.

Apie 2 tūkst. egzampliorių knygų "Rinkis vardą lietuvišką" bus nemokamai išdalinti šeimoms, kurios ruošiasi bažnytinei santuokai šeimos centruose, gimdymo namuose ir nėščiųjų konsultaciniuose centruose, jauniems tėvams. Leidykla "Versus Auerus" jau išleido papildomus 500 egzempliorių, kuriuos galite įsigyti knygynuose "Vaga", "Baltos lankos" ir knygų mugėse.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder