Unikalaus spektaklio premjera - parke

Unikalaus spektaklio premjera - parke

Klaipėdos lėlių teatras rytoj 12 ir 14 val. Klaipėdos skulptūrų parke pristatys lėlių spektaklio medžiuose "Ieškoma: teisybė" pagal Šarlio Pero pasaką "Nykščiukas" premjerą.

Žiūrovai spektaklio siužetą seks eidami paskui pasakotojus ir stebėdami lėlių teatro priemonėmis sukurtą vaizdinių pasaulį. Pasakos personažai - Nykštukas, Nykštuko šeima, Milžinai bus išreiškiami kaukėmis ir įspūdingomis lėlėmis medžiuose.

Šis unikalus spektaklis yra tarptautinis Klaipėdos lėlių teatro projektas, sukurtas bendradarbiaujant su menininkais, baigusiais lėlių teatro studijas Šarlevilyje: režisiere Vera Rozanova (Rusija), dailininke - Thais Trulio (Brazilija), lėlių konstruktoriumi prancūzu Luku Prieu (Luc Prieux). Spektaklyje vaidins Klaipėdos lėlių teatro aktoriai Aušra Bakanaitė, Monika Mikalauskaitė, Vytautas Kairys, Erika Gaidauskaitė. Kūrybiniame spektaklio gimimo procese svarbų vaidmenį suvaidino ir laipiojimo po medžius instruktorė Galė Žirado (Gaelle Girardot) iš Prancūzijos, padėjusi aktoriams prisijaukinti medžių "sceną" ir "dekoracijas".

Miške vyksta ir Š. Pero pasakos "Nykščiukas" veiksmas, tačiau režisierę V. Rozanovą labiau intrigavo tai, jog šis kūrinys turi dvi pabaigas.

"Vieni žmonės pasakoja viena, o kiti su tuo nesutinka. Spektaklyje pateikiami klaidingi faktai, iškreipta istorija. Tai provokuoja žiūrovus abejoti, mąstyti ir ieškoti savo atsakymų į klausimus. Šiandienos informacijos sraute taip pat daug netiesos, kuri dažnai priverčia suabejoti ilgus amžius formuotomis vertybėmis. Kaip atskirti, kas yra tiesa, kuo vadovautis? Šio spektaklio veikėjai ir žiūrovai atsakymų ieškos drauge", - sakė režisierė.

Pasakoje veikia skirtingų tipų lėlės: kotinės, pirštininės, marionetės, kaukės, objektai, net lėlė-instaliacija. Visos jos - skirtingai valdomos ir turi savitas funkcijas bei paskirtį spektaklyje, tačiau visos jos sukurtos išskirtinai iš gamtinių medžiagų. Spektaklį kuriantys aktoriai džiaugiasi, jog jis suteikė galimybę išbandyti ir įvaldyti naujus kūrybos principus bei technikas. Šiame spektaklyje jie vaidins ir ant žemės, ir medžiuose, kurs lėlių personažus ir vaidins kaip dramos aktoriai.

"Kūrybinis procesas buvo labai įdomus ir kupinas netikėtumų. Mes pripratę prie ribotos nedidelės scenos, o čia laukas - plati erdvė, kurioje nuolat kas nors patraukia dėmesį, tad sukoncentruoti žiūrovo dėmesį į save ar lėlę tapo tikru iššūkiu. Balsas tarp medžių skamba visai kitaip. Sudėtingas tampa net toks paprastas dalykas, kaip pasakyti svarbius dalykus, perduoti mintį nerėkiant", - dalinosi patirtimi aktorės E. Gaidauskaitė ir M. Mikalauskaitė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder