Teatro aikštėje - unikali istorinės Jeruzalės paroda

Teatro aikštėje - unikali istorinės Jeruzalės paroda

Teatro aikštėje oficialiai atidaryta unikali lėlių paroda "Diena, kai gimė Išganytojas" arba "Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę..." 2000 metų senumo istoriją savo rankomis aštuonis mėnesius kūrusi klaipėdietė Aida Raimonda Pečeliūnienė pasakojo, kad ši paroda bus kintanti ir atėjus laikui transformuosis į prakartėlę.

Po specialiu stikliniu gaubtu lėlių autorės sukurta, stebuklais ir mistika apipinta istorija - tai tarsi nepaprasta kelionė laiku ir galimybė išvysti, kaip atrodė Jeruzalė tuomet, kai gimė svarbiausias istorijoje kūdikėlis.

A. Pečeliūnienė viliasi, kad ši paroda bus puikus pagalbininkas tėvams ir seneliams papasakoti Jėzaus gimimo istoriją ir vaizdžiai parodyti, kokios tuomet buvo gyvenimo sąlygos, kokia buvo buitis, kokiais amatais buvo užsiimama.

Parodos autorė pasakojo, kad visas mizanscenas kūrė remdamasi senoviniais paveikslais, skaitė daug knygų, rinko istorinę informaciją. Pavyzdžiui, į tuometinių Jeruzalės gyventojų pintines dėjo tik tokius grūdus, kokie tais laikais buvo auginami, ilgai studijavo, kaip atrodė ir rengėsi ne tik tuomet gyvenę žmonės, bet ir kokios tuomet Jeruzalėje buvo ožkos, kaip atrodė kupranugariai.

"Šią prakartėlę pradėjau kurti vasario mėnesį. Darbavausi savo namo rūsyje. Kai sukūriau maždaug šešis metrus įvairių mizanscenų, kreipiausi į "Klaipėdos šventes" ir pasiūliau padovanoti miestui šią parodą ir dar labiau ją išplėsti", - kaip gimė šios unikalios parodos idėja, pasakojo A. Pečeliūnienė.

Klaipėdietė pasakojo, kad jos kurtos lėlės nėra statiškos, galima lankstyti jų rankas ir kojas, tad istorines mizanscenas nebuvę sunku sudėlioti.

Pasak kūrėjos, kartais per vieną vakarą jai pavykdavo nulipdyti ir dešimt lėlių galvų, bet būdavo, kad ir nesisekdavo, pavyzdžiui, visų veido išraiškos būdavo piktos. Tačiau esą sunkiausia visgi buvę kurti gyvūnus.

"Iš viso šiai parodai sukūriau 127 žmonių figūrėles ir 45 gyvuliukus. Tiesa, kai kurie jų dar tebėra paslėpti, bet, atėjus laikui, čia rasite ir kūdikėlio Jėzaus gimimo sceną, ir trijų karalių apsilankymą. Tad verta vis sugrįžti ir apžiūrėti šią parodą iš naujo", - pasakojo kūrėja.

Tai jau septintoji klaipėdietės sukurta prakartėlė. Daugelis ankstesnių puošė uostamiesčio bažnyčias.

"Pirmąsias lėles pradėjau kurti 2008 metais. Man labai nesinorėjo daryti barbes, norėjosi ko nors prasmingo, taip ir prasidėjo prakartėlių istorija. Viliuosi, kad šie mano darbai paskatins žmones atsigręžti į tai, kas tikra ir prasminga. Tai šeima, vaikai, tradicijos", - kalbėjo A. Pečeliūnienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder