Tango garsenybei Morai Godoy pažintį su "The Rolling Stones" primena ypatingas suvenyras

Tango garsenybei Morai Godoy pažintį su "The Rolling Stones" primena ypatingas suvenyras

Į Lietuvą atvykstanti Argentinos tango žvaigždė Mora Godoy savo mobiliajame telefone turi daugybės pasaulio įžymybių numerius. Kovo 4 dieną Klaipėdoje, o kovo 5 dieną – Vilniuje šoksianti garsi artistė savo pasirodymais yra žavėjusi žymiausius kino, muzikos, verslo ir politikos pasaulio žmones. Vis dėlto vieną pažintį ji brangina ypatingai – legendinės roko grupės „The Rolling Stones“ muzikantai ne tik atvirai reiškė susižavėjimą Moros talentu, bet ir bendravo su ja bei jos grupės šokėjais mažiau oficialiai, nei yra įpratę.

2006-aisiais ši istorija buvo spausdinama pirmuosiuose Argentinos laikraščių puslapiuose. Į Buenos Aires užsukusios grupės „The Rolling Stones“ narių ausis jau buvo pasiekęs gandas apie genialią šokėją, jau tuo metu vadinta tango pasaulio lydere. Po pasirodymo muzikantai paprašė, kad jiems viešbutyje būtų surengtas privatus Moros trupės pasirodymas ir šokio pamoka.

Honoraro už tokį išskirtinį pasirodymą dydį istorija nutyli, tačiau kur kas brangesni yra įspūdžiai, kuriais vėliau pasidalijo Mora Godoy. Roko žvaigždės dažnai vaizduojamos kaip pasipūtę plevėsos, tačiau legendiniai „rolingai“ argentinietei pasirodė labai pagarbūs ir dėmesingi.

„Vakarėlyje dalyvavo muzikantai, jų žmonos ir dukros. Dainininkas Mickas Jaggeris nešoko. Jis labai atidžiai stebėjo visus judesius. Gitaristai Keithas Richardsas ir Ronnie Woodas – labai linksmi. Jie pabandė atkartoti judesius, galiausiai apsikabino ir dviese pašoko kelis tango žingsnelius.

Matėsi, kad jie tikrai susidomėję. Uždavė daug klausimų apie tango šokio techniką. Ypač domėjosi Mickas. Jis pats įspūdingai juda scenoje – akivaizdu, kad domisi visais šokio elementais. Jam rūpėjo viskas – kokie drabužiai vilkimi šokant tikrąjį tango, kokie bateliai tam tinka. Sakė, kad nori pajusti tikrąją tango dvasią.

Keisčiausia buvo mintis, kad šie milijonų garbinami menininkai taip lengvai įsijaučia į paprastų žiūrovų vaidmenį. Po kiekvieno šokio jie negailėjo plojimų“, - pasakojo Mora Godoy.

Kaip ir kitiems žmonėms, turintiems galimybę bent trumpam susidurti su „The Rolling Stones“, šokėjai buvo iš anksto praneštos taisyklės. „The Rolling Stones“ nariai beveik niekada nedalija autografų, nes saugojasi tų, kurie vėliau tokius suvenyrus parduoda internete ir lengvai uždirba. Be to, grupė griežtai atsisako fotografuotis su gerbėjais – nuotraukomis su grupe negali pasigirti net jos koncertus apšildantys muzikantai.

Tačiau įkvėpti Moros pasirodymo muzikantai pamiršo visus barjerus. Šokėja – bene vienintelė Argentinoje, tų gastrolių metu įsiamžinusi su Micku Jaggeriu. Ši nuotrauka dabar puošia jos interneto svetainę.

„Po pasirodymo Keitho Richardso žmona priėjo ir prisipažino, kad norėtų dar keleto privačių pamokų. Vadinasi, iš tiesų palikome įspūdį, ar ne?“ - juokiasi Mora Godoy.

Komplimentai, net iš garsiausių ir turtingiausių pramogų pasaulio žmonių lūpų, šokėjos jau neturėtų stebinti. Buvusi baleto artistė tango šoka jau beveik du dešimtmečius, dešimt metų vadovauja savo įkurtai tango grupei, kurios gastrolės nusidriekia į tolimiausius pasaulio kampelius.

Kiekvienas naujas jos spektaklis turi atskirą temą, yra atliekamas pagal išskirtinę muziką ir savyje suvienija tiek tradicinį tango šokį, tiek į jį įpintus modernius elementus. Mora Godoy – tikra naujojo tango pasaulio pilietė, demonstruojanti įspūdingą techniką, bet dėl jos neaukojanti jausmingumo ir seksualumo. Rezultatas – reginiai, po kurių kritikai ir publika vieningai sutaria: geresnės tango meistrės šiuo metu pasaulyje nėra.

Šokėja, choreografė, režisierė, prodiuserė, 13 metų veikiančios nuosavos tango mokyklos vadovė ir šešerių metų dukters mama – visus šiuos vaidmenis sugebanti suderinti Mora Godoy norėtų, kad paroje būtų daugiau nei 24 valandos.

“Labai norėčiau tik šokti ir kurti šokius, tačiau pati rūpinuosi savo projektais nuo pradžios iki pabaigos, nuo žingsnelių iki rėmėjų paieškos. Prireikia kraujo, ašarų ir prakaito. Dukterį į mokyklą dažnai vežu visai nemiegojusi. Bet esu taip pripratusi. Tango – visas mano gyvenimas“, - sako Mora Godoy.

Šiandien ji – laukiama viešnia Madrido, Londono, Pekino ir Niujorko teatruose, tačiau pakeliui į šlovę menininkei teko įveikti nemažai kliūčių. Konservatyvus tango pasaulis ne itin noriai įsileido ambicingą moterį, kuri drąsiai elgiasi su šiuo žanru ir nuolat laužo stereotipus.

„Jaučiau, kad padėjau tango atsinaujinti. Labai daug dėl to dirbau. Tikrai nėra lengva būti mano vietoje. Turiu būti labai stipri, nes tai – vyrų pasaulis. Kopdama populiarumo laiptais įsigijau daug priešų. Juk konkurencija tango pasaulyje – milžiniška.

Mano pačios komandoje buvo žmonių, kurie už pagalbą atsidėkojo pavydu ir kaišiojo pagalius į ratus. Nelaikau pykčio, nekreipiu dėmesio į pavydą, nes tai nėra produktyvu. Bet atrinkdama žmones į trupę, nuo šokėjų iki muzikantų ir technikų, atsižvelgiu ne tik į meistriškumą. Man labai svarbios – žmogiškosios savybės, dažnai pasižiūriu į į kandidato profilį „Facebook“. Būtina, kad visa trupė puikiai sutartų – tai atsispindi ir spektakliuose“, - tvirtina tango dievaitė.

Nėra per garsu pasakyti, kad tango kultūros skleidimas ir puoselėjimas – svarbiausia Moros gyvenimo misija. Jos tango mokykloje Buenos Airėse galima užsirašyti į įvairius kursus – nuo brangių privačių pamokų iki užsiėmimų, kurie prieinami kiekvienam norinčiam, net ir nepasiturinčiam lankytojui. Be to, kartu su Argentinos kultūros ministerija Mora Godoy kasmet rengia nemokamus tango kursus.

„Tango yra stebuklingas šokis. Į jį ateinama, tiesiog norint išmokti judėti, ieškant profesijos, pašaukimo, nusiraminimo, aistros, tiesiog vaikino ar merginos. Tai šokis, kuris nepaiso jokių ribų ir sienų. 80-metis vyras gali šokti su jaunute mergina iš kito pasaulio krašto, ir jie puikiai susikalbės tango kalba. Nesvarbu, tai bus Graikijoje, Izraelyje ar Argentinoje.

Be to, nerasite kito šokio, kuris keltų tiek daug aistrų ir ginčų. Kur tikroji tango vieta – scenoje ar restorane? Kas šiandien yra tango? Šis šokis mutavo, bet mes ir perteikiame dabartinį tango veidą, ir parodome tai, kaip jis buvo šokamas penktajame dešimtmetyje. Į visus klausimus bandome atsakyti savo spektakliais“, - sako Mora Godoy.

Lietuvos publika jau turėjo galimybę įvertinti Moros ir jos trupės talentą. Šį kartą pas jos pasiilgusią publiką šokėja sugrįžta su nauju spektakliu „Buenos Aires Tango”. Šokėjų poros ugningame tango sūkuryje šėls, skambant specialiai surinktos Buenos Airių muzikantų trupės atliekamai muzikai. Spektaklio metu bus ne kartą keičiami jam sukurti kostiumai, atspindintys tango tradicijas. Jei niekada nebuvote Argentinoje, bet visada svajojote į ją nuvykti, tai – puikus pirmasis žingsnis.

Bilietai į kovo 4-ąją – Klaipėdos Žvejų, o kovo 5-ąją – Vilniaus Kongresų rūmuose vyksiančius Moros Godoy trupės pasirodymus platinami visose „Bilietai.lt“ bei „Ticketpro“ kasose ir internetu – www.ticketpro.lt

Spektaklius rengia didžiausias Baltijos šalių koncertų organizatorius „BDG Music Group“, šiais metais žiūrovus pakviesiantis į Peru dainininkės Susanos Bacos, Kubos muzikantų rinktinės „Afro-Cuban All Stars“, Rusijos džiazo virtuozo Sergejaus Žilino trio, JAV džiazo vokalo dievaitės Dee Dee Bridgewater, Rusijos žvaigždžių „Mašina vremeni“, Leonido Agutino ir Anželikos Varum koncertus, amerikiečių šokio trupės „Bad Boys Of Dance“ šou „Rock The Ballet“ ir daugybę kitų renginių. „BDG Music Group” taip pat surengs tris didžiausius koncertus Baltijos šalyse: birželio 4-ąją – Erico Claptono pasirodymą  Kauno „Žalgirio“ arenoje,  liepos 27 dieną - „Depeche Mode“ koncertą Vilniaus Vingio parke, o rugpjūčio 20 dieną – Robbie Williamso šou Taline.

Moros Godoy pasirodymo fragmentas: http://www.youtube.com/watch?v=5Ps0qbKGxVA

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder