Šventinėje Sausio 15-osios eisenoje laukiami visi jaunieji klaipėdiškiai

Šventinėje Sausio 15-osios eisenoje laukiami visi jaunieji klaipėdiškiai

Prieš 96-erius metus per žvarbias žiemos pūgas Klaipėdos krašto sukilėliai savo krauju ir iškilminga dvasia iškovojo prancūzų administruojamą regioną Lietuvos Respublikai. 1923 m. sausio 15-ąją narsių karžygių: Jono Budrio Polovinsko ir Mykolo Kalmanto dėka sukilėliams pavyko išvengti didesnės konfrontacijos su priešininkais.

Šio sukilimo prasmei pagrįsti turbūt užtenka vieno pavadinimo - Mažoji Lietuva. Jei ne šis sukilimas, tai vargu ar šis kraštas priklausytų Lietuvai, nežinia ar turėtume dabar patį seniausią miestą Lietuvoje - Klaipėdą. Tai vienas svarbiasių įvykių, kuris turėjo didžiulę įtaką Lietuvos istorinei, geopolitinei ir ekonominei raidai.

1918 metų Lietuvos nespriklausomybės akto pasirašymo metu (lapkričio 30 d.), Mažosios Lietuvos veikėjai, nusipelnę mažlietuvių visuomenei, pasirašė dar vieną svarbų valstybinį dokumentą - Tilžės aktą. Šio akto signatarai pasisakė už Mažosios Lietuvos prisijungimą prie naujai atkurtos Lietuvos valstybės. Taip buvo padėtas pirmas žingsnis Didžiosios ir Mažosios Lietuvos suvienijimo link.

Svarbu nepamiršti, kad Tilžės akto faktinis ir negalutinis tęstinumas buvo Klaipėdos sukilimas. Todėl buvo surengtas ginkluotas judėjimas Klaipėdos krašte, kuris pasižymėjo lankstumu ir mobilumu, nes Lietuvai buvo svarbu išsaugoti reputaciją pasaulio akyse ir užsitikrinti paramą iš pasaulinių valstybių. Tai buvo didžiulė diplomatinė, karinė ir kultūrinė pergalė, kurios dėka Klaipėdos kraštas 1923 m. sausio 20 d. buvo pripažintas Lietuvos dalimi.

Didžiuokimės, kad Klaipėdos kraštas tapęs kultūrine ir ekonomine Lietuvos valstybės dalimi, sustiprina pačios šalies įvaizdį. Tik tikra prekybinė šalis gali turėti strategiškai patogų uostą. Norėčiau paneigti, kad Klaipėdos kraštas teisėtai atiteko Lietuvai SSRS dėka, anaiptol to išvis nebuvo. Klaipėdos kraštas tapo teisėta Lietuvos dalimi, kai 1918 lapkričio 30 d. aktas, 1923 m. sausio 15 d. sukilimas ir 1924 m. gegužės 8 d. konvencija buvo šie teisėti Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos Respublikos įvykiai.

Ši istorinė diena negali būti nepaminėta visų jaunų klaipėdiečių tarpe. Todėl, suprasdamas šių istorinių įvykių prasmę, kviečiu visus į Sausio 15-osios šventinę eiseną su deglais -,, Sausio 15 - osios garbė - Jaunimo maršas“. Po įspūdingo žygio bus sakomos visuomenės organizacijų atstovų kalbos: Benas Volodzka (Mažosios Lietuvos reikalų taryba), Juozapas Bernotas-Pakeris (Klaipėdos forumas), Dovilas Petkus (Pro Patria), Dionyzas Varkalis (Lietuvos Piliečių Sąjunga) prie paminklo ,,Už laisvę žuvusiems".

Pagerbkime Tautos herojus kartu!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder