Šį savaitgalį - XVII tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ (programa)

Šį savaitgalį - XVII tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ (programa)

Liepos 5-7 d.aikštę prie „Meridiano“ krantinės papuoš teatro scena. Čia vyks tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“. Žvejų rūmų kas du metus rengiama šventė turiningai praleisti savaitgalį gryname ore pakvies jau septynioliktą kartą. Per tris festivalio dienas festivalio žiūrovams bus pristatyta dvylika projektų (du iš jų – vaikams). Iš užsienio atvyksta Latvijos, Kosovo, Ukrainos ir Suomijos teatrai. Lietuvą atstovaus šeši kolektyvai. Festivaliui sutapus su Valstybės diena, šiai iškiliai datai skiriamas teatralizuotas koncertas.

Visi festivalio „Šermukšnis“ renginiai nemokami, tik į baigiamąjį spektaklį „Švyturio menų doke“ reikės pirkti bilietą. Improvizuotas „Teatrabaris“ kas vakarą po paskutinio vaidinimo kvies pasidalinti įspūdžiais teatro kritikus, aktorius ir žiūrovus. Festivalio renginius publikai pristatys aktorė Virginija Kochanskytė.

„A se versus mundum / nuo savęs link pasaulio...“ – tokį motto šiemet skelbia festivalio įkūrėjas ir meno vadovas Alvydas Vizgirda. „Kiek leidžia mūsų galimybės, stengsimės pristatyti teatrus, kuriems sekasi peržengti pilkos kasdienybės ribas, perprasti mirties, prisikėlimo ir gyvenimo džiaugsmo paslaptis“, - sako A. Vizgirda.

Šventine festivalio atributika jau pasipuošė miesto gatvės ir aikštės (autorius – Anatolijus Klemencovas).

Nuo Kosovo iki Klaipėdos

Pernai Klaipėdos Pilies teatras sėkmingai dalyvavo festivalyje „MonoAKT“ Prištinoje (Kosovo respublika). Čia buvo užmegsti ryšiai su pasaulinio pripažinimo vis dar siekiančios jaunos respublikos teatralais. Gražaus bendradarbiavimo vaisius – pirmoji Kosovo aktorių viešnagė Klaipėdoje. Delegacijos vadovas – režisierius ir aktorius, profesorius Mentor Zymberaj garsus ne tik Balkanų šalyse, bet ir visoje Europoje. Kaip žiuri narys jis yra dalyvavęs Visagino monospektaklių festivalyje „Atspindys“. M. Zimberaj „Šermukšnyje“ atstovaus teatro ir kino namus „AKT“. Jis pristatys savo autorinį monospektaklį „Netrukdyti...!”. Šiame vaidinime yra vos keli žodžiai. Visas veiksmas pagrįstas fiziniu veiksmu, todėl čia keliamos problemos suprantamos visomis pasaulio kalbomis.

Kitas festivalio svečias iš Kosovo – teatras „Dodona“ prieš 20 metų tapo respublikos kultūriniu fenomenu ir albanų saviraiškos epicentru. Klaipėdoje pamatysime žaismingą komediją „Kur..Kas?“ (rež. Elmaze Nura). Aistra ir gyvenimas, svetimavimas, liūdesys, profesija...Šias temas nagrinėjančią pjesę autoriai pristato kaip iššūkį teatro „profesionalams“ komišku būdu.

Festivalio publikai turėtų patikti sudalyvauti ukrainietiškose „Vakaronėse“. Liaudiškais papročiais paremtą folklorinį spektaklį parodys teatras iš Kijevo „Koleso“. Audringų istorinių sūkurių metu susikūręs kolektyvas dabar jau turi akademinio teatro statusą ir laikomas vienu įdomiausiu pastarųjų dešimtmečių teatru Ukrainoje (įkūrėja ir meno vadovė – respublikos liaudies artistė Irina Kliščevskaja). N. Gogolio personažų kompanijai, šėlstančiai muzikos ir šokių „pagardintame“ vyksme plojo tarptautinių festivalių Prancūzijoje, Rusijoje, Turkijoje žiūrovai.

Teatro „Centre Buoy“ iš Helsinkio (Suomija) spektaklis „Bette 'Sis‘ O'Valley“ (rež. Titta Halinen) – tai juodojo humoro pasakojimas apie džiazo legendą iš Amerikos „tolimųjų Pietų“. Seno dainininko patirtis susimaišo su dūminio baro atmosfera, lydima gyvos Bojan Baric muzikos. Satu Paavola vaidina vakaro pagrindinį vaidmenį. Ji valdys realaus dydžio lėlę ir bus jos padėjėja. „Pašėlkime! Galų gale, kodėl mes čia? Mes čia tam, kad gerai padžiazuotume šįvakar!“, - kviečia festivalio svečiai iš Suomijos (jie ir atidarys „Šermukšnį“).

Puiki proga „Šermukšnyje“ užpildyti spragą ir pamatyti nespėjusiems „savų“ teatrų vaidinimus. Tik prieš porą metų susikūręs „Apeirono“ teatras parodys eksperimentinę komediją su tragedijos motyvais „Fliuchšteino moterys“ (rež. Greta Kazlauskaitė).Pilies teatras po pertraukos sugrąžins į sceną interneto svetainių komentatorius ir jų „aukas“ didelio populiarumo sulaukusiame spektaklyje „Milijono šypsenų miestas“ (rež. A. Vizgirda). Apie šiuos spektaklius jau plačiai rašyta spaudoje. O „Taka“ – tai lietuviškojo „šamano“ Beno Šarkos pasirodymas, kaip visada intriguojantis ir nenuspėjamas.

Festivalis nepaliks nuošalyje ir jaunųjų žiūrovų – vaikų. Liepojos lėlių teatras jiems skiria spektaklį „Grufas“ (rež. Lelde Eglinska) populiarios Dž. Dolson knygos motyvais. Kaimynai latviai suvaidins linksmą istorija apie peliuką, kuris savo fantazija „pritrenkė“ viso miško gyventojus. Ir jis pats nustebo, kai sutiko savo fantaziją gyvenime...

Aleksas Mažonas ir jo pantomimos teatras „A“ pakvies improvizuoti su D. Biseto pasakų herojais. Spektaklis „Ponas Krokokatinas“ ves vaikus į nuotaikingą pasakų, žaidimų, įvairių keistenybių ir nuotykių šalį iliuzijų bei naujų atradimų takais. Patiks ir tėveliams.


Muzika skambės nuolat

Muzika skambės viso festivalio „Šermukšnis“ metu. Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną įvyks teatralizuotas koncertas „Sveikinu Lietuvą!“. Šio koncerto metu savo specialius šventinius pasirodymus dovanos visi festivalio dalyviai, kuriems „diriguos“ Aidas Giniotis. Prie teatralų taip pat prisijungs Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų orkestras.

Su A.Giniočiu ir teatro „Atviras ratas“ aktoriais dar kartą susitiksime koncerte „Juodraštis“. Tai vis atnaujinama ir nepabostanti „Keistuolių teatro“ bei žinomų bardų šlagerių programa, nuoširdi ir šmaikšti, atvira ir betarpiška.

Teatrinės fiestos gryname ore pabaigoje – finalinis folkroko grupės „Varnos“ koncertas. Jaunas klaipėdiečių kolektyvas „pavargusius nuo teatro“ atgaivins melodingomis fokloro spalvomis bei roko energija.

Finalas ir "No Theatre"

Galutinis XVII tarptautinio gatvės teatrų festivalio „Šermukšnis“ pabaigos akordas nuskambės „Švyturio menų doke“. Festivalį vainikuos ne tik publikos ypatingai mėgiamas, bet ir keturis „Auksinius scenos kryžius“ pelnęs spektaklis-provokacija „Mr. Fluxus arba Šarlatanai?“. Teatro „chuliganais“ vadinamų teatro judėjimo „No Theatre“ aktorių, vedamų režisieriaus Vido Bareikio spektaklis sukurtas Amerikos lietuvio Jurgio Mačiūno, meninio judėjimo „Fluxus“ pradininko gyvenimo faktais. Tai šiuolaikinis aštrus dialogas su „Fluxus“ kūrėjais, jų laikmečiu, nors po daugelio metų alternatyvaus meno kūrimas iš principo tebekalba apie tą patį – stereotipų laužymo svarbą...

Tai vienintelis spektaklis, į kurį reikės pirkti bilietus. Bilieto kaina – 20 Lt („Tiketa“, prieš spektaklį – „Švyturio menų doke“).

XVII tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ (programa)

2013 07 05 18:00 val. Aikštė prie „Meridiano“ krantinės

18:00 val. Lėlių teatras „Centre Buoy“ (Suomija)

Spektaklis jaunimui „Bette `Sis` O` Valey“

19:00 val. Akademinis teatras „Koleso“ (Ukraina)

„Večornici“

20:00 val. Klaipėdos Pilies teatras

„Milijono šypsenų miestas“

21:30 val. Apeirono teatras

„Fliuchšteino moterys“

Nemokami renginiai

2013 07 06 18:00 val. Aikštė prie „Meridiano“ krantinės

18:00 val. Liepojos lėlių teatras (Latvija)

Spektaklis vaikams „Grufas“

19:00 val. Teatras „Dodona“ (Kosovas)

„Kur...Kas?“

20:30 val. Gliukų teatras

Judesio spektaklis „Taka“

21:30 val. „Sveikinu Lietuvą”

Teatralizuotas koncertas Valstybės dienai

Nemokami renginiai

2013 07 07 17:00 val. Aikštė prie „Meridiano“ krantinės

17:00 val. Pantomimos teatras „A“

Judesio spektaklis vaikams „Ponas Krokokatinas“

18:00 val. Teatras Atviras ratas

Aido Giniočio autorinių dainų koncertas „Juodraštis“

19:00 val. Teatro ir kino namai „Akt“ (Kosovas)

„Netrukdyti...!“

20:30 val. Folkroko grupės „Varnos“ koncertas

Nemokami renginiai

2013 07 07 20:30 val. „Švyturio menų dokas“

Teatro judėjimas „No Theatre“

Spektaklis-provokacija „Mr. Fluxus arba Šarlatanai?“

Bilieto kaina: 20 Lt

Bilietų platintojas Tiketa (prieš renginį – „Švyturio menų doke“)

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder