Savaitgalis: renginių lyg per Jūros šventę

Savaitgalis: renginių lyg per Jūros šventę

Jei dar nesugalvojote, ką įdomiau būtų galima nuveikti šį savaitgalį, norime patikinti, jog Vakarų Lietuvoje rinktis tikrai yra iš ko.

Įvairių renginių šiandien ir rytoj bus ne tik Klaipėdoje, bet ir Palangoje, Gargžduose, Kretingoje, Neringoje ar net Drevernoje.

Švyturių ralis

Šiandien 9 val. prie Klaipėdos švyturio (Burių g. 9) bus duotas startas ketvirtajam "Švyturių raliui". Iš anksto užsiregistravusių jo dalyvių lauks naujas nacionalinis maršrutas, kurio metu teks įveikti apie 400 km.

O kai jie finišuos prie švyturio, bus surengtos vaišės, edukaciniai užsiėmimai, sportinės rungtys ir, žinoma, apdovanojimai.

Turizmo diena

Kasmet rugsėjo 27-ąją minima Pasaulinė turizmo diena. Šįkart Klaipėdoje ji švenčiama šiandien. Ta proga rengiamos įvairios nemokamos ekskursijos, į kurias, kaip jau skelbė "Vakarų ekspresas", reikėjo užsiregistruoti iš anksto.

Be jokių registracijų šiandien nuo 10 iki 18 val. bus galima nemokamai lankytis Klaipėdos universiteto Botanikos sode (Kretingos g. 92). O nuo 12 iki 18 val. nemokamai priims Klaipėdos gintaro muziejus "Amber queen" (Turgaus g. 3).

Stalo šventė

Šiandien Palanga kvies visus susėsti prie ilgiausio šalyje stalo J. Basanavičiaus gatvėje. Jau nuo 10 val. čia vyks kermošius "Tarp stalų", kuriame savo išmonę demonstruos ne tik palangiškiai, bet ir Žemaitijos regiono tautodailininkai. Šventė vidurdienį prasidės palangiškių eisena J. Basanavičiaus gatve iki Jūratės ir Kastyčio skvero.

Stalo šventės metu kurorto įmonių, įstaigų bei organizacijų atstovai, meno kolektyvai bei švietimo įstaigos, pasitelkę išmonę, išradingai pristatys savo veiklą bei pasiekimus. Taip pat bus galima išbandyti savo jėgas ties kurhauzu įsikursiančioje Stalo žaidimų zonoje, pasigrožėti ties Vasaros skaitykla įsikursiančių tautodailininkų darbais - Palangos Juzės stalas ne tik pristatys Lietuvos, Latvijos, Ukrainos ir Rusijos meistrų kurtus rankdarbius, bet ir pakvies smalsuolius pasimokyti pynimo, audimo, vijimo, siuvimo, mezgimo bei kitokių rankdarbių subtilybių.

Palangiškių ir kurorto svečių lauks ir Barbekiu turnyras, nuo 12 val. vyksiantis J. Basanavičiaus gatvėje ties sankirta su Birutės alėja. Geriausi šalies barbekiu meistrai ne tik demonstruos savo meistriškumą bei varžysis tarpusavyje dėl geriausiojo vardo ir Palangos mero taurės, bet ir savo sukurtais barbekiu šedevrais vaišins Stalo šventės svečius.

Šiemetinė Stalo šventė iš ankstesnių išsiskirs ir tuo, kad dalyvauti bei dėl prizų varžytis kviečiami ne tik palangiškiai, bet ir svečiai iš visos Lietuvos - rengiamas respublikinis konkursas "Lietuvos stalas". Stalai, kurių nei dydis, nei forma nėra ribojami, bus eksponuojami Jūratės ir Kastyčio skvere, juos vertins speciali komisija.

Stalo šventę vainikuos 17.30 val. iškilminga palangiškių eisena J. Basanavičiaus gatve iki Jūratės ir Kastyčio skvero, kurią lydės Palangos orkestras. Skvere įrengtoje scenoje bus paskelbti Stalo šventės nominacijų laimėtojai ir įvardintas Stalų stalas.

18.30 val. Jūratės ir Kastyčio skvere vyks grupės "Rondo" gyvo garso koncertas.

Sekmadienį Palanga taip pat neleis nuobodžiauti - J. Basanavičiaus gatvėje toliau šurmuliuos kermošius "Tarp stalų", ties kurhauzu veiks Stalo žaidimų zona.

Vidurdienį Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia pakvies į šv. Mišias už kurortą.

Skers moliūgą

Mugė šiandien nuo 9 val. vyks ir Kretingos rotušės aikštėje, kur rengiama Rudens derliaus ir Moliūgo šventė.

10 val. čia prasidės iškilminga ceremonija, kurios metu bus apdovanoti gražiausių rajono sodybų šeimininkai. Iškart po to vyks ir moliūgų augintojų apdovanojimai.

Vidurdienį į sceną čia lips grupė "Jazmaitija". Po valandos juos pakeis "Jonis". O 13 val. yra suplanuotos "didžiausio moliūgo skerstuvės".

Nidoje - pusmaratonis

Šiandien Nidos gatvės bus skirtos tarptautiniam Nidos "Asics" pusės maratono bėgimui. Vaizdingomis distancijomis, kurios eis greta Kuršių marių, pajūrio apsauginio kopagūbrio ir Nidos pušynų, bėgs daugiau nei aštuoni šimtai dalyvių. Į septynioliktąjį Nidos "Asics" pusės maratono bėgimą dalyviai atvyks iš Norvegijos, Airijos, Latvijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Nyderlandų, Šveicarijos, Olandijos ir Lietuvos miestų.

"Kartu su bėgikais į Neringą atvyksta ir gausus būrys juos palaikančių asmenų. Be jau įprastų maršrutų ir pramogų, kviečiame atrasti ir Europos architektūros studentų asamblėjos kūrybinių dirbtuvių rezultatus, kurių lankymui tinka visos oro sąlygos", - pasimėgauti rudenėjančia Kuršių nerija kviečia Neringos meras Darius Jasaitis.

Pusės maratono distanciją (21.098 km.) planuoja įveikti daugiau nei trys šimtai dalyvių. Taip pat bus galima bėgti 10 ir 5,4 km ilgio trasose. Vaikams ir jaunuoliams iki 18 metų skirtos trumposios distancijos - 3 km, 2 km ir 1 km.

Bėgimo metu, nuo 9.30 iki 14.30 val., bus sustabdomas transporto priemonių eismas Nidos Taikos gatvės atkarpoje tarp Naglių gatvės ir automobilių stovėjimo aikštelės prie kavinės-vyninės "Don Vito" (Taikos g. 32B), Naglių gatvės atkarpoje tarp Taikos ir Pamario gatvių, Pamario gatvės atkarpoje tarp G. D. Kuverto ir Naglių gatvių. Transporto priemonių eismas bus apribotas Nidos-Smiltynės plente, Taikos ir G. D. Kuverto gatvėse pagal bėgimo trasos schemą.

Drevernos rudens lygė

Klaipėdos rajono amatininkų gildija "Krikragaa" ir tarptautinė savanorių komanda šiandien kviečia pažymėti rudens lygiadienį ir Baltų vienybės dieną Drevernoje.

Žadama, kad renginio programoje bus suvienyta kultūra ir menas, drąsiai gretinami tradicinio folkloro elementai, profesionalūs ir mėgėjiški teatriniai veiksmai, kino bei animacijos seansai, šiuolaikinės instaliacijos bei parodos.

Šventės pradžia numatyta 16 val. - pasirodys Priekulės E. Vicherto teatro studija, Drevernos "Žvejytės", Klaipėdos "Kuršių ainiai". Nuo 17 val. etnologas Rimantas Balsys papasakos apie senųjų rudens laikotarpio aukojimo ritualų ir kitų apeigų prasmes. Vėliau veiks kino ir animacijos kambarys. 20.30 val. numatytas ugnies skulptūros deginimas. Šiemet pastatyta net 20 metrų ilgio ir 8 metrų aukščio baltiškųjų simbolių ugnies skulptūrą. Jos statyba subūrė ne tik "Krikragos" narius, bet ir menininkus bei savanorius iš Lietuvos, Ispanijos ir Vokietijos, kurie jau darbuojasi kūrybinėje stovykloje Drevernoje.

21.30 val. teatras "Apeironas" seks šiurpes - aktoriai paruošė lietuvių liaudies siaubo pasakų interpretacijas. O nuo 22 val. visi bus kviečiami praleisti naktį tradicinių šokių sūkuryje.

Naktį siaus keturračiai

Kairių poligone šįvakar nuo 17 val. prasidės jau tradicija tapęs vienintelis Lietuvoje naktinis keturračių iššūkis. Ketvirtąjį kartą vyksiančio renginio organizatoriai kviečia prisijungti ir palaikyti pačius mažiausius mūsų piliečius - ankstukus. Iššūkio dalyviai sieks pereinamosios Neišnešiotukų taurės.

Pirmosios ekstremalią trasą išbandys keturračiams neabejingos moterys. Jų iššūkio startas numatytas 18 val.

20 val. prasidės pagrindinė naktinio keturračių iššūkio dalis - ekstremalių pojūčių mėgėjai stos prie 11,5 km ilgio greituminės trasos ir daugiau nei 100 km ilgio orientacinės trasos starto linijos. Pastarųjų iššūkių finišas planuojamas ankstyvą sekmadienio rytą.

Į lenktynes buvo vykdoma išankstinė registracija, tačiau žiūrovams niekur registruotis nereikia.

Šventė ir augintiniams

Sekmadienį visi gyvūnų mylėtojai kartu su savo augintiniais tradiciškai kviečiami į Gargždus, "Vaivorykštės" gimnazijos stadioną, švęsti Pasaulinės gyvūnų dienos. Į šią tradicinę šventę susirenka visa gyvūnus mylinti bendruomenė - veisėjai, veterinarai, mitybos specialistai, dresuotojai, stilistai, prieglaudų atstovai ir kinologai. Turintiems gyvūnus tai puiki proga pabūti su bendraminčiais, ieškantiems keturkojo draugo - išgirsti naudingų patarimų.

Šventė, į kurią paprastai susirenka keli tūkstančiai dalyvių, Gargžduose bus organizuojama jau septintą kartą. Tradiciškai čia galima pamatyti itin retų šunų ir kačių veislių atstovų bei egzotinių gyvūnų.

Renginio pradžia - 13 val.

Šventins automobilius

Sekmadienį Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje (Rumpiškės g. 6) bus meldžiamasi už vairuotojus ir keliautojus.

Šia proga bažnyčios šventoriuje po 10 ir 12 val. šv. Mišių bus šventinami automobiliai, motociklai ir kitos transporto priemonės.

Mins už sveikatą

Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai Pasaulinės širdies dienos išvakarėse, sekmadienį, jau vienuoliktą kartą sės ant dviračių ir savo pavyzdžiu ragins klaipėdiečius gyventi sveikiau bei rūpintis savo širdimi. Į koloną bet kurioje miesto dalyje kviečiami įsilieti visi: ir jauni, ir pagyvenę, ir sveiki, ir jau žinantieji, kad nuo ligų galima pabėgti dviračiu.

"Pernai 47 procentams vyrų ir 65 procentams mirusių moterų mirties priežastimi buvo būtent širdies ir kraujotakos sistemos ligos. Medikų pareiga nėra tik gydyti. Mes norime atkreipti gyventojų dėmesį į širdies ligas ir savo pavyzdžiu parodyti, kad daugelis dalykų yra pačių pacientų rankose. Sveikas gyvenimo būdas, subalansuota mityba, judėjimas padėtų išvengti ligų, kurias įgyjame ne paveldėdami, o aptingę", - akcijos svarbą pristatė Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Jis kartu su kolegomis ties savo darboviete ant dviračių sės 11 val. Prisijungti kviečiami ne tik medikai, bet ir pacientai, jų artimieji, sveiką gyvenseną propaguojantys klaipėdiečiai - visi laukiami dviračių žygyje. Finišuoti numatyta prie prekybos centro BIG.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder