"Parbėg laivelis" kviečia atrasti tautosakos sodą

"Parbėg laivelis" kviečia atrasti tautosakos sodą

Liepos 19-22 d. Klaipėdoje vyks kas antrus metus gausų žiūrovų būrį pritraukiantis tradicinis tarptautinis folkloro festivalis "Parbėg laivelis".

Šiam festivaliui, rengiamam Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro, suteiktas Klaipėdos miesto reprezentacinio festivalio statusas.

Festivalis yra įtrauktas ir į CIOFF (tarptautinės liaudies meno organizacijos prie UNESCO) festivalių kalendorių.

Daugiau kaip 900 dalyvių dėka miestas kelioms dienoms virs oaze, kur skamba liaudies žodis - klesti tautosakos sodas.

Atrasti ir pažinti tautosakos sodą organizatoriai kviečia kartu su dalyviais iš Estijos, Ispanijos, Kroatijos, Latvijos, Makedonijos, Rusijos, Serbijos, Suomijos, Ukrainos ir įvairių Lietuvos regionų.

Danės skvere (prie paminklo "Arka" ir prie skulptūros "Žvejys"), KU Botanikos sode, Dramos teatre bei laivų, keltų deniuose per 4 dienas vyks bemaž 50 įvairių renginių, svečiai pristatys savo krašto tradicines dainas, muziką, šokius, tautinio kostiumo savitumus. Išskirtinis dėmesys skiriamas mūsų kraštui - Mažosios Lietuvos regiono folklorui, tradicijoms.

Dainos ant vandens

12-asis "Parbėg laivelis" klaipėdiečius ir miesto svečius kvies ne tik į tradicinius, bet ir į naujus festivalio renginius.

Jau pirmąją festivalio dieną žmonėms, vasarojantiems pajūryje ir besikeliantiems keltu iš Šiaurinio rago į Smiltynę bei atgal, skambės tradicinė muzika - 3 rytus reisinių keltų keleivius pasitiks skambi festivalio svečių muzika.

Penktadienį, liepos 20 d., 17 val. pakėlus Pilies tiltą, Klaipėdos mažųjų laivų savininkų asociacijos laivais tradiciškai Danės upe įplauks festivalio dalyviai ir užtvindys miestą vingriausiomis melodijomis.

Tautosakos sodas auga ir žydi

Šių metų festivalį paskyrę Lietuvos šimtmečiui, organizatoriai siūlo klaipėdiečiams ir miesto svečiams mėgautis sodu, kur noksta tiek smulkiosios, tiek pasakojamosios, tiek dainuojamosios tautosakos vaisiai, susipažinti su žymiausiais tautosakos sodo sodininkais - asmenybėmis, gyvenimą paskyrusiomis tautosaki rinkti, leisti, puoselėtii, skleisti.

Augu pažindamas

Festivalio žiūrovai apsilankę KU Botanikos sode, net tik susipažins su paroda "Lietuvininkų dainų sodas" (veiks iki spalio 31 d.), bet ir dalyvaus festivalio užsienio svečių sutiktuvėse (liepos 19 d.), susitikimuose, edukacijose, kameriniuose folkloro ansamblių pasirodymuose (liepos 20-22 d.).

Tradicinis "Parbėg laivelis" jomarkas

Liepos 20 d. prasidedantis Klaipėdos jomarkas tikisi iš lankytojų specialaus pasiruošimo - prekiaujantys meistrai sutiks derėtis tik tuo atveju, jei pirkėjas mokės lietuviškų patarlių ar priežodžių. Šių metų jomarke, vyksiančiame Danės skvere dalyvaus per 200 amatininkų, liaudies meistrų, tautinio, kulinarinio paveldo puoselėtojų iš visos Lietuvos.

Dramos teatre - kameriniai koncertai folkloro gerbėjams

Etnogurmanai 3 festivalio vakarus yra kviečiami į Klaipėdos dramos teatro Mažąją salę. Liepos 19 d. Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansambliai pristatys savitas, šiemet pripažintas vienomis iš geriausių Lietuvoje, programas "Lietuvininkai" ("Kuršių ainiai") ir "Ernstas Vilhelmas Berbomas" ("Alka"). Liepos 20 d. suteikiama proga pasimėgauti užsienio svečių atliekamomis polifoninėmis melodijomis, o liepos 21 d. - folkloro improvizacijomis, kurias atliks "Vilko pupos". Kvietimai į Dramos teatro renginius bus dalijami likus valandai iki renginio prie Dramos teatro durų.

VISI RENGINIAI NEMOKAMI

Visą programą galite rasti www.parbgelaivelis.lt;
Atraskime ir kurkim

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder